Pe aceeași temă
Ședința de miercuri din Consiliul general al Primăriei Capitalei s-a lăsat cu un scandal monstru. Gabriela Firea a declarat că va face publică "lista" cu rudele, iubiții, amantele din primărie ai consilierilor PNL.
"Voi face publică lista cu toate rudele dvs, domnule consilier general, cu prietenii colegilor dvs... Avem lista completă cu toate. Rudele, cunoștințele, prietenii, vecinii, iubiții, puncte puncte, ai celor de la PNL, PDL, acești consilieri care se opun, dar rudele și prietenii lor câștigă bani grei de la Primărie", a declarat Gabriela Firea în ședința de consiliu general.
Acuzațiile lui Firea vin după ce presa a scris că directorii din companiile înființate la primăria Capitalei au susținere politică.
În replică, consilierul PNL Ciprian Ciucu, vizat de acuzațiile Gabrielei Firea, spune că nu are "schelete în dulap" și că nu a avut nicio legătură cu primăria până nu a fost votat în Consiliul General.
"De la tribuna Consiliului General, în fața presei, în fața bucureștenilor, Primarul General m-a acuzat că aș avea "rude, prieteni, vecini, iubite..." care au avut/au contracte cu PMB! Și că de aceea mă opun firmelor domniei sale.
Aste este o calomnie și o minciună sfruntată! Nu am avut nicio legătură cu primăria până am fost votat în Consiliul General. Nu am schelete în dulap, sunt curat. Asta e problema ei și recurge la minciuni, inițiază știri false.
Dar nu-i nimic, eu deja am mapat rudele, soțiile, prietenii PSD/ALDE/PMP", a scris Ciucu pe pagina sa de Facebook și a publicat lista de mai jos:
”Eu n-am mai auzit vreodată, și nu cred că nimeni a mai auzit așa ceva, ca un primar să dea un consilier în judecată pentru cum votează! E ca si cum Premierul ar da în judecată un parlamentar pentru cum votează.
Sau cine știe, în republica Dragnea o fi și asta posibil...
P.S. Evident, în ceea ce privește faptul că aș avea rude sau prieteni la primărie, minte.
Pentru conformitate: NU AM RUDE SI NU AM PRIETENI IN PRIMARIE. Nu am schelete in dulap, Firea fabrică minciuni. NU am avut niciun interes financiar in aceasta institutie vreodată! Dă pe mine fix ce face ea. Pe pagina mea am inceput sa public numele acelora care au afinitați cu cuplul Firea/Pandele, adusi deja in primarie si companii pe functii care nu ar trebui sa fie politice”, a mai scris Ciucu pe pagina sa de Facebook.
- Firea acaparează cu firmele înființate de ea toate serviciile publice ale Capitalei și-i amenință cu procese pe cei care i se opun
Fiindcă avea nevoie de un vot de două treimi, iar PNL și USR au anunțat că votează împotrivă, primarul Gabriela Firea a scos din proiectele de hotărâre anexele cu patrimoniul care trebuia dat în administrare ca să poată trece proiectele de hotărâre cu majoritatea simplă, deținută de PSD-ALDE, scrie Hotnews.ro. În mod normaldelegarea se face cu tot cu patrimoniu fiindcă dacă nu se transferă și patrimoniul, companiile nu au unde presta serviciul respectiv.
Consilierii PNL și USR spun că adoptarea proiectelor de hotărâre în acest fel nu respectă legea. Primarul general spune că va supune în viitoarele ședințe la vot și delegarea patrimoniul și i-a amenințat pe consilieri că îi va da în judecată dacă nu votează.
Primarul general, Gabriela Firea:
În ce privește contractele de delegare, am înțeles din luările publice de poziție pe acest subiect ale mai multor consilieri generali din partea Opoziției că nu vor vota aceste proiecte, ceea ce îi pune într-o situație delicată față de bucureșteni, cărora vor trebui să le explice de ce din ură și adversitate față de mine și față de majoritatea din Consiliul General se opun unor proiecte importante pentru modul în care sunt prestate către populație serviciile publice. (...) Vom adopta în această ședință doar delegările de servicii publice, urmând ca chestiunile legate de patrimoniu și tarife să fie adoptate în ședința viitoare. Înțeleg foarte bine că există, pentru unii, o frustrare imensă pentru faptul că aceleași câteva firme private abonate de ani de zile la contracte pe bani grei cu Primăria au fost decuplate de la bugetul municipalității, pentru că asta este realitatea la care noi am venit cu o alternativă, cu o idee aplicată de mult timp cu succes în multe capitale europene. Mai mult, există multe alte orașe și municipii din România care și-au înființat societăți comerciale, unele dintre ele conduse de colegi de partid ai celor care nouă ne neagă acest drept. Aș aminti aici Clujul, care deține societăți comerciale pentru transportul public și furnizarea de apă, precum și Cluj Innovation Park, Brașovul deține o societate care administrează fondul imobiliar, și exemplele pot continuă. De ce se opun colegii din opoziție, atât înființării societăților, cât și delegării serviciilor, câtă vreme municipii conduse de primari PNL au înființat multiple societăți, companii, de ani de zile și care au foarte mare succes? Îi felicit cu această ocazie pe primarii PNL sau foști PNL, sau actuali independenți Emil Boc, Gheorghe Falcă, Ilie Bolojan, Nicolae Robu, Mircea Hava”.
Roxana Wring, consilier USR:
”USR București va sesiza Prefectul Capitalei și va declanșa acțiune în contencios administrativ pentru un grav abuz procedural la care a recurs astăzi Gabriela Firea. Hotărârile privind delegarea serviciilor care implică bunuri imobile sunt hotărâri ce privesc patrimoniul Capitalei și nu pot fi aprobate decât cu votul a două treimi dintre consilieri. Cu toate acestea, știind că nu are voturile necesare, Gabriela Firea a recurs la un abuz procedural. Mai precis, a șters din cuprinsul Hotărârilor toate anexele privind bunurile imobile, bunurile de patrimoniu ce ar fi urmat să fie administrate de societăți. Astfel, în mod abuziv și ilegal, acele Hotărâri nu mai sunt considerate de patrimoniu și pot fi adoptate cu majoritate simplă (50%+1), adică exact numărul de voturi pe care le controlează PSD – ALDE. Cel mai flagrant exemplu în acest sens este Hotărârea de delegare către Compania Municipală Străzi, Poduri și Pasaje a serviciilor de construire și întreținere infrastructură rutieră. Din cuprinsul acestei hotărâri lipsesc următoarele: anexă privind lista structurilor rutiere, lista indicativă a bunurilor de preluare, inventarul bunurilor de retur, programul de investiții (plus indicatori de performanță, tarife, metodologie tarifară etc.). Cu alte cuvinte, este delegat un serviciu, dar nu se spune unde anume va fi exercitat acel serviciu, care sunt bunurile imobile asupra cărora Compania poate interveni și în ce parametri. Se votează astfel o carcasă goală, o delegare lipsită de conținut. Însă cel mai grav este că se face un mare abuz procedural, aprobându-se cu majoritate simplă o Hotărâre ce nu poate fi adoptată decât cu majoritate calificată (de două treimi)”.
În ceea ce privește amenințarea cu darea în judecată, Roxana Wring spune că este o fapta încadrată în Codul Penal.
”Gabriela Firea ne amenință cu judecată pentru modul în care vom vota. Ceea ce face Gabriela Firea are o definiție în Noul Cod Penal, art. 206. Îmi permit să îi amintesc că ”Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva să ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăşi sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării.” Singură circumstanță atenuantă pentru Gabriela Firea este că nouă, celor de la USR, amenințările domniei sale nu ne produc absolut nicio stare de temere. Cel mult, de dezgust”, a mai precizat Roxana Wring.
Ciprian Ciucu, consilier PNL:
“Primarul Gabriela Firea a găsit soluția să treacă hotărârile de delegare a serviciilor publice cu majoritate calificată în loc de majoritate de 2/3. Scoate din proiecte anexele cu bunurile publice! Asta este ilegal, pentru că, ghinion, există în OUG 71/2012 un art. 13(!) alin. 7 care spune: delegările vor fi însoțite obligatoriu de inventarul bunurilor publice!" Proiectele au fost inițial încadrate corect la art. 45, alin 3 din legea 215/2001, ceea ce înseamnă vot cu 2/3, nu cu majoritate simplă. Așa au trecut și prin comisii”.
Ce servicii au fost delegate către companiile municipale aflați din articolul de pe Hotnews.ro.
- Firea face cadou 1,2 miliarde lei mega-corporaţiei de 22 de firme municipale
Consiliul General al Primăriei Capitalei decide astăzi dacă aprobă bugetele de venituri şi cheltuieli pe anul 2018 ale celor 22 de companii municipale, precum şi delegarea unor servicii publice către acestea. Bugetul pentru 2018 al companiilor înființate anul trecut de primarul Firea este estimat la 1,2 miliarde lei. Din această sumă, circa 370 milioane merg pentru cheltuieli de personal, companiile estimând că până la finalul anului vor avea circa 8.000 de angajați (3.000 doar la Compania Municipală de Pază și Protecție), a scris miercuri Realitatea TV într-un articol publicat pe site-ul său.
"Primăria paralelă" a Gabrielei Firea plătește salarii de 372 milioane lei în 2018
Primăria Capitalei are circa 890 de angajați, iar cheltuielile de personal, atât pentru aparatul propriu, cât și pentru instituțiile din subordine, cel puțin încă 1000 de persoane, se ridică în 2018 la 377 milioane lei - sumă comparabilă cu cea acordată şi pentru mega-holdingul municipal.
Pentru investiții, însemnând mașini, calculatoare, scule, echipamente, se estimează suma de 300 milioane lei.
Realitatea.net a scris că bucureștenii vor plăti bani în plus pentru serviciile realizate de cele 22 de companii municipale.
"Din păcate, aceste companii vor fi o replică fidelă a acelei părți nefuncționale din administrație: oameni incompetenți aduși pe funcții bine remunerate, lipsă cronică de proceduri de lucru, lipsă de transparență, de competență și de bune intenții. Vor fi cel mai probabil 22 de mașinării de tăiat frunză la câini, cum se spune. Din cifrele pe care le-am analizat, salariile vor fi satisfăcătoare, mai ales în anumite compani. De exemplu, peste 6000 de lei salariu mediu net la Trustul de Clădiri Metropolitane, 5.500 lei net mediu la Compania Dezvoltare Durabilă și la Tehnologia Informației..Sunt băgați pe ușă din spate toți clienții politici, iar oamenii competenți sunt ținuți afară", a declarat pentru Realitatea.net consilierul USR Roxana Wring.
Între timp, firmele private din tot mai multe domenii de activitate se asociază pentru a depune sesizări la Consiliul Concurenței și chiar la Comisia Europeană legat de concurența neloială și chiar de efectele de distorsionare a pieței.