Prioritatile guvernului Ciolos: Cei care nu sunt integri sa nu mai reprezinte statul

Paul Cristescu | 23.11.2015

Dacian Ciolos, premierul Romaniei, a vorbit in acest weekend, in mai multe ocazii, despre principalele masuri pe care guvernul urmeaza sa le ia în perioada următoare. Ciolos a reiterat faptul ca are in vedere o reforma a administratiei care sa duca in primul rand la eficientizarea acesteia.

Pe aceeași temă

 

Premierul a declarat, la Digi 24, că noul guvern trebuie sa dea un semnal clar ca încep schimbările pentru ca democraţia şi calea europeană a României să fie salvate."Stiu ca posibilitatile acestui Guvern sunt limitate, insa important este sa dam semnalul ca incep schimbarile, ca am inteles mesajul oamenilor. E important sa cream o platforma neutra, dar eficienta pentru cei care vor castiga alegerile in 2016, pentru ca schimbarile sa continue".

 

Eficientizarea aparatului administrativ

 

Principala prioritate a premierului pare să fie eficientizarea administraţiei publice româneşti: "In privinta administratiei, e nevoie de oameni competenti si e nevoie de dispozitive care sa nu mai permita coruptia, nici macar mica coruptie. Evaluari in sens european, in sens corect in administratie. Vom pune la punct un sistem de formare continua, invatare continua. Birocratia e prea mare, sugruma mediul privat."


Cioloş consideră că aparatul administrativ trebuie "subţiat", dar nu pe criterii arbitrare. El a mai anuntat ca guvernul lucreaza pe proiectul legii salarizarii unice inceput de executivul Ponta si ca pana la finalul anului 2016 vrea sa finalizeze cele doua proiecte legislative pentru reforma administratiei: lege noua a salarizarii unice si o legislatia pentru o administratie eficienta.

 

Premierul consideră că cresterile salariale trebuie sa fie insotite de o imbunatatire a calitatii serviciilor din administratie: "Vrem sa facem in asa fel incat la sfarsitul lui 2016 sa predam o administratie eficienta, depolitizata. In administratie e important sa stimulezi in primul rand performanta, nu vechimea. E important ca criteriile de perfoemanta sa fie foarte clare, iar salarizarea sa fie legata de performanta. Romania ar putea apela la experti europeni atunci cand o administratie sau alta are nevoie de un sprijin, la cerere. Avem in administratia din Romania multi oameni performanti, dar care nu au fost utilizati la capacitatea lor. Administratia trebuie sa demonstreze ca poate sa fie performanta si trebuie sa demonstreze ca poti fi platit bine in administratie daca esti performant. Vom folosi toate instrumentele ca oamenii care nu sunt integri sa nu mai lucreze pe pozitii care reprezinta statul."

 

Guvernul renunţă la schimbarea legislaţiei electorale


Ciolos a explicat de asemenea de ce a retras din programul de guvernare obiectivul anuntat initial de schimbare a legislatiei electorale pentru alegerile locale prin trecerea la alegeri in doua tururi: "Nu cred ca e potrivit ca un partid de tehnocrati sa modifice legi electorale prin OUG. Se poate face in acord cu Parlamentul, insa nu am observat ca exista acum o majoritate in Parlament pentru acest proiect. Riscam sa pierdem jumatate de mandat pe negocieri cu Parlamentul pe un proiect care nu are majoritate."
 

Despre măsurile luate de guvernul Ponta: Intenţionăm să le păstrăm

 

Premierul a precizat de asemenea că va încerca să păstreze măsurile luate de guvernul Ponta, atat în privinţa Codului Fiscal cât şi în privinţa creşeterilor salariale: "Intentionam sa pastram in buget masurile din Codul fiscal, care ni se par foarte importante pentru a redinamiza sectorul economic. Sunt foarte multe masuri care stiu ca sunt bune, sectorul economic le apreciaza, in Codul fiscal, deci avem intentia sa le mentinem, sa le aplicam."

 

Întrebat dacă noul guvern va menţine creşterile salariale promise de guvernul Ponta, Dacian Cioloş a declarat că aceste creşteri sunt jusitificate, dar ele trebui susţinute de investiţii: "Cresterile salariale sunt importante si sunt justificate, dar este nevoie sa avem si un pachet de investitii, pentru ca cresterea economica sa nu se bazeze doar pe consum, ci si pe investitii. Cresterile salariale sunt necesare, in multe domenii. Dupa parerea mea, sunt necesare si cresterile salariale, dar si reforme in sectorul respectiv. Oricum, intentia noastra este, in masura in care va fi posibil, sa pastram aceste cresteri salariale, care au fost decise deja de Parlament si legile promulgate.

In privinta cresterii cu 10% a salariilor bugetarilor trebuie asteptata promulgarea. Cel mai mult ce putem noi face cu bugetul este sa impingem deficitul pana la 3% sau sub 3%, sa nu depaseasca 3%. Si asa riscam pe termen lung sa avem probleme de credibilitate, care risca sa afecteze investitiile in economia romaneasca, dar, in momentul de fata, cred ca am avea argumentele sa putem justifica un deficit de pana la 3%."


 

Demararea autostrazii Pitesti – Sibiu

 

Premierul Dacian Cioloş a declarat, duminică seară, că pentru Cabinetul său investiţiile în infrastructură sunt prioritare, precizând că până la 15 decembrie intenţionează să prezinte Parlamentului un plan de acţiuni sectoriale care să includă proiectul de autostradă Piteşti-Sibiu.

 

"Mă gândesc în primul rând la investiţiile în infrastructură, cele care ţin de Ministerul Transporturilor, chiar am discutat înainte cu două ore cu ministrul Transporturilor, care pregăteşte pentru mâine (luni -n.r.) lista cu proiectele prioritare. Vom continua anumite investiţii care au fost începute la nivel de autostrăzi, aş vrea să începem, să demarăm proiectul pe autostrada Piteşti-Sibiu, care mi se pare important", a declarat premierul Dacian Cioloş, la Digi24, precizând că, din câte ştie, în cazul acestui proiect mai trebuie să se lucreze la studiile de fezabilitate.

 

"E important să dăm semnalul şi pentru a putea continua lucrurile trebuie să avem prins în buget banii necesari pentru a putea începe investiţiile dacă lucrurile merg bine cu această fază de pregătire", a arătat Cioloş, citat de Gandul.

 

De asemenea, prim-ministrul a vorbit şi despre o altă prioritate a sa, respectiv legătura dintre Moldova şi Transilvania. "Mai este legătura dintre regiunea Moldova şi Transilvania. Avem această prioritate şi în Masterplan şi cred că ar fi important să dăm şi acolo un semnal. Ştim că regiunea Moldova este puţin izolată de restul ţării din punct de vedere al investiţiilor, s-au făcut eforturi şi acolo cu aeroportul la Iaşi. Cred că ar trebui să dăm un semnal că legăm regiunea Moldova de restul ţării şi că nu ne concentrăm doar pe partea de nord, de nord-vest, care în continuare e importantă şi care trebuie continuată", a spus prim-ministrul.

 

Întrebat ce înseamnă acest semnal despre care vorbeşte, Cioloş a răspuns că intenţionează ca până pe 15 decembrie să prezinte Parlamentului un plan de acţiuni sectoriale. "Nu ştiu cât o să putem avansa, încă aştept evaluarea ministrului Transporturilor ca să-mi spună exact la ce se poate angaja. Noi am promis ca până pe 15 decembrie să mergem în Parlament cu un plan de acţiuni sectoriale, deci, inclusiv partea de transporturi. Din punct de vedere politic al Guvernului pe care îl conduc, e important să arătăm că ne concentăm pe aceste lucruri şi că nu facem doar formal şi chiar vrem să obţinem rezultate", a arătat Cioloş.

 

Absorbţia fondurilor europene

 

Cioloş a declarat că rata de absorbtie pentru exercitiul bugetar 2007 - 2013 va ajunge la 70% : "Știți că am pornit noi mai greu în perioada bugetară 2007-2013, s-au mai recuperat pe parcurs. (...) Acum suntem cam la 60% grad de absorbție pe fondurile structurale, mai mult un pic pe fondurile de agricultură și dezvoltare rurală, vom ajunge pe fondurile structurale, dacă lucrurile merg bine, la undeva în jur de 70%", a precizat Dacian Cioloș, la Radio România Actualități, citat de Agerpres.

 

Potrivit premierului, pentru perioada bugetară actuală, 2014-2020, este importantă și absorbția calitativă a fondurilor europene. "Dar, dincolo de asta, cel puțin pentru perioada bugetară actuală, 2014-2020, este importantă și absorbția calitativă, în sensul că eu aș vrea să ne concentrăm și pe unde ajung banii și care sunt rezultatele investițiilor respective, pentru că, altfel, ne furăm căciula. Noi spunem că absorbim o anumită sumă de bani, dar, dacă economia nu evoluează și dacă calitatea vieții oamenilor nu se îmbunătățește prin absorbția banilor respectivi, o să ne trezim în 2020 sau 2025, când nu vor mai fi fonduri structurale, că nu am recuperat un anumit decalaj față de alte țări europene. De asta este important să fie și absorbție calitativă și, deci, să fim atenți și atunci când se face o selecție a proiectelor și unde ducem banii respectivi", a explicat Cioloș, citat de Agerpres.

 

Contact permanent cu Parlamentul

 

Cioloş consideră că guvernul său trebuie să păstreze un contact permanent cu Parlamentul, pentru a avea sprijinul necesar demararii proiectelor sale: "E important sa pastram un contact permanent, periodic, cu principalele grupuri politice din Parlament, neavand un partid care sa ne sustina permanent. Trecem printr-o perioada de criza de incredere in Romania si cred ca aceasta criza de incredere este periculoasa pentru democratie. Sper sa ajungem la schimbari ireversibile pentru a recastiga incredere oamenilor, sa evitam aparitia unor formatiuni populiste si extremiste si sa recladim increderea in democratie si in politicieni. Nu cred ca partidelor le e indiferent cum vor prelua Romania dupa alegerile din 2016."
 

România este parte a UE, nu o anexa


Premierul a mai declarat că Romania trebuie să aibă o prezenta mai activa in Uniunea Europeana folosindu-şi mai bine avantajele. El s-a referit și la comentariile din presă vizavi de faptul că a fost trimis de la Bruxelles împreună cu "o trupă de oameni de acolo ca să impună României voința Bruxelles-ului": "România este parte a Uniunii Europene, nu o anexă și dacă în unele cazuri românii nu reușesc să își impună punctul de vedere, este probabil pentru că nu au făcut efortul să înțeleagă suficient de bine cum funcționează lucrurile", a explicat premierul Dacian Cioloș.

 

"Dacă astfel de declarații prind, înseamnă că cei șapte-opt ani care au trecut de la aderare au trecut aproape degeaba, în sensul că încă nu am înțeles că ceea ce am cerut noi în România, să fim parte a Uniunii Europene, s-a întâmplat și că nu ne asumăm lucruri pe care noi le-am cerut din '90 încoace. România este parte a UE, și nu este o anexă a Uniunii Europene — și dacă în unele cazuri nu reușim să ne impunem punctul de vedere acolo, este probabil pentru că nu am făcut efortul să înțelegem suficient de bine cum funcționează lucrurile și să vedem, de exemplu, de ce Polonia poate mai bine să își impună punctul de vedere decât România acolo sau, eu știu, alte noi state membre, pentru că eu nu văd ce interes ar avea Uniunea Europeană atât timp cât România are voturi acolo și este partea Uniunii Europene să impună ceva României", a explicat Cioloș.

 

El a subliniat că România a vrut să fie parte a Uniunii Europene, pentru că a vrut ca societatea românească să evolueze într-o anumită direcție."Cred că este important să înțelegem că, dacă am vrut să fim parte a Uniunii Europene, este pentru că am vrut ca societatea românească să evolueze într-o anumită direcție. Atunci când considerăm că Uniunea Europeană are niște reguli care nu corespund cu credințele noastre, cu obiectivele noastre, este important nu să stăm doar în fața unui microfon în presă în România și să criticăm Uniunea Europeană, ci să ne folosim toate instrumentele pe care le avem la dispoziție cu demnitate, cu fermitate, cu claritate, căutându-ne aliați în interiorul Uniunii Europene și să explicam lucrurile respective", a adăugat Cioloș.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22