Procurorii CSM cer continuarea procesului de selecție a procurilor șefi la DNA, DIICOT și ÎCCJ

Laurentiu Gheorghe | 02.09.2021

Secția de procurori din CSM cer Ministerului Justiției să continue selecția procurorilor pentru ocuparea posturilor vacante de la DNA, DIICOT și ÎCCJ, procedură demarată de Stelian Ion.

Pe aceeași temă

„Având în vedere anunţul prim-ministrului Guvernului României cu privire la revocarea din funcţie a ministrului justiţiei, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în majoritate, solicită Ministerului Justiţiei continuarea procedurii de selecţie a procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire pentru ocuparea funcţiilor vacante de conducere din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Direcţia Naţională Anticorupţie, cu respectarea calendarului stabilit, pentru a se asigura desfăşurarea activităţii parchetelor în mod optim, în acord cu recomandările MCV, până la modificarea legii în sensul măririi rolului Consiliului Superior al Magistraturii în această procedură, prin introducerea avizului conform”, a trasmis joi Secţia pentru procurori a CSM..

„Secţia pentru procurori subliniază importanţa continuării reformelor în justiţie şi a îndeplinirii obligaţiilor asumate de autorităţile naţionale din perspectiva convenţiilor internaţionale împotriva corupţiei, strategiilor de combatere a criminalităţii organizate şi corupţiei la nivelul Uniunii Europene, strategiei europene de securitate şi strategiei Uniunii Europene în materie de droguri, precum şi rolul esenţial al Ministerului Public, în special al structurilor specializate de parchet, în gestionarea fenomenului criminalităţii organizate şi al corupţiei la nivel înalt”, se mai arată în comunicatul de presă.

Ministerul Justiţiei a declanşat la sfârşitul lunii iulie procedura de selecţie pentru ocuparea funcţiilor de conducere vacante la nivelul Parchetului General, DNA, DIICOT, iar termenul limită pentru depunerea candidaturilor a fost 1 septembrie, ziua în care premierul Florin Cîțu l-a demis pe ministrul Justiției, Stelian Ion.

Candidaţii care s-au calificat urmează să susţină un interviu în faţa comisiei, în intervalul 6 – 9 septembrie.

Ministerul Justiţiei a făcut publică miercuri lista candidaturilor pentru funcţii de conducere, inclusiv pentru DIICOT, unde candidează fostul şef al instituţiei, Daniel Horodniceanu, dar şi Oana Daniela Pâţu şi Ioana Bogdana Albani. De asemenea, sunt mai mulţi candidaţi pentru posturi în DNA, înclusiv pentru cel de procuror şef adjunct.

  • Ioana Albani candidează şi pentru funcţia de procuror şef adjunct al DIICOT.

  • Mihaela Larisa Iosipescu s-a înscris în concurs pentru postul de adjunct al şefului instituţiei.

  • Codrin Gavra participă la concurs pentru funcţia de adjunct al şefului DNA, iar pentru conducerea secţiilor din instituţie candidează procurorii Andreea Oana Nica, Ioan Amariei, Paul Dimitriu şi Monica Danciu.

  • Daniel Horodniceanu activează la Seviciul Teritorial Iaşi al DIICOT, structură pe care a şi condus-o până în 2015, când a devenit şef al Direcţiei, funcţie pe care a ocupat-o până în 2018. La finalul mandatului, s-a înscris în cursă pentru un nou mandat, însă nu a fost nominalizat, procurorul selectat pentru a îl înlocui fiind Felix Bănilă. Funcţia de procuror şef a rămas vacantă după ce Giorgiana Hosu a demisionat, anul trecut, ca urmare a condamnării soţului ei. Atribuţiile au fost preluate de Oana Pâţu, aceasta fiind în prezent şef interimar al Direcţiei.

  • Oana Pâţu a ocupat funcţia de procuror-şef al Serviciului de combatere a traficului intern de droguri şi, ulterior, de procuror şef adjunct al DIICOT. Chiar dacă nu va fi numită la conducerea structurii, Pîţu va rămâne adjunct. „Criminalitatea organizată la noi reprezintă o prioritate. România este o ţară a criminalităţii organizate”, spunea Oana Pâţu, în 2020, când a candidat pentru postul de adjunct al şefului DIICOT.

  • Ioana Albani a fost procuror şef al Serviciului de prevenire şi combatere a criminalităţii informatice din cadrul DIICOT şi a făcut parte din conducerea direcţiei în calitate de procurer şef adjunct. În 2018, a fost premiată de Ambasada SUA la Bucureşti în cadrul evenimentului “Femei curajoase din întreaga lume”. “În mandatul său la DIICOT, doamna procuror şef Albani a condus ofiţeri ai instituţiilor de aplicare a legii şi procurori în destructurarea cu succes a unor cazuri de fraudă de proporţii prin internet şi infracţiuni cibernetice”, spunea, la acel moment, ambasadorul SUA la Bucureşti.

  • Mihaela Larisa Iosipescu a condus biroul de informaţii clasificate din DIICOT şi, ulterior, din 2020, a ocupat, prin delegare, funcţia de adjunct al instituţiei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22