Pe aceeași temă
Procurorii ploiesteni explica ingineria prin care compania Petrotel Lukoil s-ar fi eschivat de la plata taxelor catre statul roman, in ciuda facilitatilor fiscale de care beneficia. Rusii ar fi transferat profitul din productie catre firme neinregistrate in Romania, cu scopul de a nu plati impozite catre stat.
Ieri, procurorii au decis sa trimita in judecata dosarul in care Petrotel Lukoil Ploiesti este acuzata de spalare de bani, folosire cu rea credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani.
Alaturi de Petrotel, merge in judecata si Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, intr-un dosar cu un prejudiciu de doua miliarde de euro. Alaturi de societatile implicate, in dosar sunt cercetati si romani si rusi din conducerea rafinariei din Ploiesti.
Acum, anchetatorii prahoveni argumenteaza modul in care compania rusa ar fi facut evaziune fiscala.
"Politica de afaceri practicată de SC Petrotel Lukoil SA a fost aceea de a transfera profitul din activitatea de producție către entități din cadrul grupului, neînregistrate pe teritoriul României, cu scopul vădit de a nu constitui și datora statului român impozite și taxe sub forma de impozit pe profit", potrivit rechizitoriului procurorilor, citat de Agerpres.
Mai mult, sustin anchetatorii, rusii ar fi incheiat contracte de achizitie de materie prima (titei) si de livrare de produse finite in conditii de pret dezavantajoase, de unde ar fi rezultat pierderi ca urmare a practicarii de preturi situatie sub costurile de productie.
CITESTE SI: Procurorii ploiesteni dispun disjungerea de cauze in dosarul Petrotel-Lukoil
Intre 2011 si 2014, SC Petrotel Lukoil SA a raportat o pierdere cumulata de 1.403.611 lei, potrivit sursei citate.
Situatia in cauza – practicarea de preturi de vanzare inferioare preturilor de cost - a fost facuta cu intentie, sustin anchetatorii, avand in vedere ca aproximativ 84% din vanzari au mers catre societati comerciale din cadrul grupului rusesc Lukoil.
Scopul, mai arata procurorii, ar fi fost acela de a externaliza profitul si de a nu achita impozit pe profit catre bugetul statului roman.
Toate acestea, in conditiile in care, “în perioada analizată, respectiv 2011-2014, SC Petrotel Lukoil SA a beneficiat din partea statului român, prin instituțiile fiscale, de o facilitate fiscală constând în amânarea la plată a TVA-ului datorat pentru operațiunile de import a materiei prime în vamă. Numai pentru perioada analizată, valoarea amânării la plată a TVA este de 3.954.555.400 lei. Facilitatea a fost acordată începând cu anul 2008, astfel că valoarea TVA-ului amânat la plată pentru perioada 2008 — noiembrie 2014 este de 6.167.477.838 lei", potrivit rechizitoriului.