Procurorii ploiesteni dispun disjungerea de cauze in dosarul Petrotel-Lukoil

T.d. | 04.08.2015

Pe aceeași temă

Parchetul Curtii de Apel Ploiesti a dispus disjungerea unor cauze pentru urmarirea penala in dosarul Petrotel-Lukoil.

Astfel, potrivit reghizitoriului din dosar citat de Agerpres, o cauza a fost disjunsa in vederea dispunerii urmaririi penale fata de SC Petrotel Lukoil Ploiesti (evaziune fiscala si spalare de bani), in timp ce in cazul SC Lukoil Energy & Gas Romania, SC Lukoil Lubricants East Europe, S.C. TP Log Exped Services Ploiesti si SC Agentia Lukom-A, disjungerea cauzelor are in vedere continuarea urmaririi penale pentru complicitate la evaziune fiscala si complicitate la spalare de bani.

De altfel, anchetatorii ploiesteni au dispus o alta disjungere pentru urmarirea penala a lui Andrey Bogdanov - director general al Petrotel Lukoil Ploiesti – pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Si Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda va fi urmarita penal intr-o cauza disjunsa pentru presupuse fapte de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani.

In plus, alte zeci de societati avand legaturi cu Lukoil vor fi cercetate in cauze separat, dupa o decizie in acest sens a anchetatorilor, pentru presupuse fapte de evaziune fiscala si complicitate la spalare de bani.
 

Cu un prejudiciu record, dosarul Petrotel-Lukoil merge in judecata

Ieri, procurorii au decis sa trimita in judecata dosarul in care Petrotel Lukoil Ploiesti este acuzata de spalare de bani, folosire cu rea credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani.

Alaturi de Petrotel, merge in judecata si Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, intr-un dosar cu un prejudiciu de doua miliarde de euro. Alaturi de societatile implicate, in dosar sunt cercetati si romani si rusi din conducerea rafinariei din Ploiesti.

In dosarul in cauza sunt vizate mai multe persoane din conducerea petrotel Lukoil Ploiesti, ancheta vizand si cetateni rusi.

Astfel, cetateanul rus Andrey Bogdanov a fost trimis in judecata din calitatea de director general al Petrotel Lukoil Ploiesti si membri in Consiliul de Administratie (CA) al societatii. El este acuzat de folosirea cu rea credinta a capitalului societatii si de spalare de bani.

Au mai fost trimisi in judecata si Alexey Voinstev – director general adjunct in societea ploiesteana -, el fiind acuzat de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii, dar si directorul general adjunct la Petrotel Lukoil Ploiesti Olga Kuzina, sub acuzatia de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani.

In fata instantei de judecata merg si: Andrei Rata, cetatean moldovean, pentru folosirea cu rea credinta a creditului societatii si spalare de bani, Dan Danulescu, pentru complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani si Dorel Dutu, acuzat de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani.
 

Rusii de la Lukoil vor implicarea Comisiei Europene

Recent, procurorii Parchetului Curtii de Apel Ploiesti au extins cercetarile fata de SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti si directorul societatii, Bogdanov Andrey Iurevici. Presupusele actiuni ar fi dus la decapitalizarea societatii si ar fi provocat un prejudiciu de 1,2 miliarde de euro si peste 1,5 miliarde de dolari, sustin anchetatorii.

De altfel, in a doua jumatate a lunii iulie, dupa ce a fost vizata de o extindere a cercetarilor pentru o presupura spalare de bani si evaziune fiscala in Romania, Lukoil a cerut ajutor din partea Comisiei Europene. Bruxellesul a confirmat ca a fost instiintat cu privire la situatie si ca analizeaza cazul, dar nu a dat un raspuns.

Potrivit presedintelui grupului petrolier rusesc Lukoil, Vagit Alekperov, Comisia Europeana a fost instiintata, insa nu are un raspuns in acest caz.

Asta dupa ce cu o saptamana inaintea acestui moment, rusii au cerut ajutor de la Bruxelles pentru a confrunta acuzatiile de spalare de bani si evaziune fiscala pe care procurorii romani le aduc rafinariei administrate de Lukoil in tara.

Recent, vicele pentru rafinare de la Lukoil, Thomas Mueller, spunea ca active de pana la 2,2 miliarde de euro, inclusiv conturi bancare in Olanda si Marea Britanie, ar putea fi puse sub sechestru. Mueller a subliniat ca “nu exista o linie dreapta intre Comisia Europeana si un tribunal municipal din Romania” si ca acuzatiile aduse de procurorii romani sunt nejustificate.

“Am dori sa vedem o implicare europeana in acest caz pentru ca avem un tribunal relativ minor care ia decizii uriase cu un impact nu doar asupra activelor din Romania, ci si asupra activelor europene. Nu credem ca este corect”, a transmit Mueller.

El a subliniat importanta dosarului, in conditiile in care Lukoil detine active de noua miliarde de euro in UE si Balcani.
 

Context

Numele Lukoil s-a aflat in centrul unui scandal cu implicatii politice. In octombrie 2014, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti a decis aplicarea sechestrului asigurator pe produsele rafinariei Petrotel din Ploiesti, pana la concurenta sumei de 1,039 de miliarde de lei.

Initial, prejudiciul estimat era de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscala si restul din spalare de bani.

Situatia a luat o alta turnura cand premierul Victor Ponta a intervenit, declarandu-se public nemultumit de sechestrul impus in acest caz. Ponta vorbea la acel moment de faptul ca la rafinaria din Ploiesti sunt 3.500 de angajati, iar actionarii nu “fugeau cu conductele in Rusia”.

In urma declaratiilor facute de premier, sechestrul asupra bunurilor Petrotel a fost ridicat partial. Chiar Lukoil ameninta ca inchide rafinaria, in context.

Chiar si ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Malginov, a iesit public cu declaratii pe acest subiect.

"In ultima perioada in legatura cu situatia in jurul rafinariei 'Petrotel-Lukoil' si a activitatii in Romania a companiei petroliere 'Lukoil', in general, au aparut destule declaratii publice, din pacate, nu de fiecare data echilibrate, a caror limbajul este departe de cel acceptat in cadrul comunicarii internationale", afirma ambasadorul, in octombrie 2014.

Lukoil Romania detine o cota de aproximativ 20% din piata totala de produse petroliere din Romania. In prezent, compania Lukoil Romania detine rafinaria Petrotel si comercializeaza carburanti printr-o retea de 300 de statii de distributie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22