Procurorul general: Dosar penal deschis in urma unei scurgeri de informatii in dosarul Colectiv

Vlad Toma | 25.04.2016

Bogdan Licu, procurorul general interimar, a anuntat astazi ca va fi deschis un dosar penal in rem pentru scurgere de informatii, in urma datelor aparute recent in presa despre dosarul Colectiv, anunta Digi 24.

Pe aceeași temă

 

Licu a precizat ca informatiile scurse presei nu ar reflecta rechizitoriul din dosarul Colectiv.

 

Zilele trecute au aparut in presa mai multe informatii despre faptul ca procurorii Parchetului General au finalizat dosarul incendiului din clubul Colectiv, acesta urmand sa ajunga in curand in instanta. Conform acestora, in dosar sunt acuzati patronii clubului si mai multi reprezentanti ai firmei care a organizat spectacolul de artificii.

 

Dosarul a fost bazat pe marturiile supravietuitorilor si pe analiza imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din club.

 

Specialiştii spun că la începutul incendiului flăcările s-au propagat cu o viteză de peste trei metri pe secundă. Buretele şi celelalte materiale din care era construit tavanul s-au topit aproape instantaneu, anunta Digi24, care citeaza rechizitoriul procurorilor.

 

Unul dintre cei care s-au ocupat cu antifonarea clubului a spus ca proprietarii au preferat cea mai ieftină variantă de material, precizand ca plăcile nu erau ignifugate şi pentru fiecare metru pătrat s-ar fi plătit mai puţin de 10 lei.

 

In plus, Clubul Colectiv nu avea sistem de alarmare şi de stingere a incendiilor, avea puţine extinctoare, acestea avand termenul de valabilitate depăşit.

 

Alin Anastasescu, Cătălin Gancea şi Costin Mincu, patronii clubului, sunt acuzaţi de ucidere din culpă în formă agravată: "au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, în condițiile amenajărilor interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare, cu consecința producerii unui incendiu în seara zilei de 30.10.2015 și morții a 64 de persoane", arata procurorii, in rechizitoriul citat de Agerpres.

 

Daniela Niță, patroana firmei de artificii si Viorel Zaharia, pirotehnist la firma de artificii sunt de asemenea acuzati de ucidere din culpă în formă agravată.

 

***

 

Raportul in privinta incendiului din clubul Colectiv, realizat de Institutul de Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă din Petroşani, arata ca incendiul a durat 153 de secunde, suficient insa pentru a avea consecintele pe care le stim.

 

Conform raportului prezentat de Digi 24, artificiile au ars 15 secunde iar după şapte secunde o scânteie a sărit pe stâlpul îmbrăcat în burete de antifonare si solistul a cerut un extinctor.

 

La secunda 21 flăcările au urcat pe tavan iar la secunda 24 flăcările s-au întins pe întreg plafonul, flacăra fiind alimentată de instalaţia de ventilaţie.

 

La secunda 35 încep să cadă din plafon picuri pe oamenii din public. La secunda 36 focul ajunge în mijlocul clubului.

 

Secunda 41: se deschide prima uşă a clubului. Tot atunci flăcările ajung în zona barului. Sistemele de ventilaţie se blochează din cauza fumului

 

Secunda 51: gazele inflamabile coboară de pe tavan, în zona publicului. Secunda 54: se creează o suprapresiune de la gazele acumulate

 

Secunda 58: se deschide cea de-a doua uşă, care în prima fază era blocată. Secunda 72: tot clubul este cuprins de fum negru şi galben albui, de la spuma poliuretanică

 

Secunda 91: flăcările ajung şi în containerul de la intrarea în Colectiv. Secunda 105: în club, flacările coboară la 1 metru de pardoseală, adică foarte aproape de oamenii care mai rămăseseră în interior

 

Secunda 113: flăcările şi fumul încep să fie evacuate natural, de la deschiderea celor două uşi. Secunda 153: incendiul începe să se stingă singur.

 

Concluziile arată că modul în care a fost construită clădirea şi modul in care era amenajată au făcut ca salvarea tinerilor să fie aproape imposibilă.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22