Profesorii nu intra in greva generala: Nu au fost intrunite conditiile legale

E.b. | 12.06.2017

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a anuntat, luni dimineata, ca nu au fost intrunite conditiile legale pentru declansarea grevei la nivel national, in Educatie.

Pe aceeași temă

 
 

Chiar si asa, se arata intr-un comunicat al FSLI, citat de News.ro, asta nu inseamna ca salariatii din invatamant sunt multumiti de Legea salarizarii. "Nemultumirea este profunda", spune conducerea FSLI, precizand ca protestele pot fi reluate dupa inceperea anului scolar 2017-2018.

 

Conform hotararii Colegiului National al Liderilor FSLI din 31 mai, in perioada 06 - 09 iunie 2017 membrii de sindicat ai organizatiilor sindicale afiliate la federatia noastra au fost consultati, prin referendum, pentru a-si exprima optiunea cu privire la declansarea grevei generale incepand cu 12 iunie.

 

Potrivit FSLI, in urma centralizarii datelor primite de la sindicatele afiliate, reiese ca 45,67% din totalul membrilor de sindicat au spus "DA" pentru greva generala, incepand cu 12 iunie, un numar de 27 de sindicate afiliate avand intre 50% si 86% optiune pentru aceasta forma de protest.

 

Chiar daca nu va fi greva la nivel national, unii profesori, cum sunt cei din sectorul 6 si din Cluj, protesteaza luni, pentru ca fiecare sindicat poate decide independent in acest sens, explica duminica presedintele FSLI, Simion Hancescu.

 

"Se pot intampla si astfel de lucruri (greva din sectorul 6 si din Cluj - n.red.), pentru ca unele sindicate sunt independente, au procente mari si pot lua si decizii individuale", a explicat presedintele FSLI.

 

Chiar daca unii profesori sunt in greva, proba de la Bacalaureat de luni, cea a competentelor digitale, nu este in pericol, sustin reprezentantii inspectoratelor scolare si ministrul Educatiei. Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a transmis, duminica, ca proba competentelor digitale de la Bacalaureat nu va fi afectata de greva profesorilor, cei care protesteaza urmand a fi inlocuiti.

 

Tot luni, si ministrul Educatiei, Pavel Nastase, a declarat a indemnat profesorii sa fie intelegatori si sa se calmeze, mai ales ca "este sfarsit de an, un moment sensibil": "Trebuie sa fim foarte intelegatori in aceste momente, sa ne calmam, sa ne asezam la masa, sa analizam situatia, sa vedem care sunt perspectivele".

 

Legat de nemultumirea principala a profesorilor, Legea salarizarii unitare, care a fost votata, miercuri, de plenul Camerei Deputatilor si care merge la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare, ministrul a spus: "Toate sectoarele de activitate intra intr-un proces de crestere a salariilor. De ce nu asteptam? Asa vor spune si alti salariati, care vor cere si ei mariri, conform programului".

 

"Eu pot sa cresc salariile cu 20%, dar apoi sa nu mai creasca in ritmul prevazut", a mai explicat Pavel Nastase.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22