Programul lui Dragnea, ţăndări. Tudose nu introduce taxa de solidaritate: Prea mare deranjul

E.b. | 25.07.2017

Dupa ce a renuntat la controversatul impozit pe cifra de afaceri, premierul Tudose ingroapa si taxa de solidaritate, despre care a spus ca este un subiect inchis. Tot marti, Tudose a anuntat ca se renunta si la transferul CAS si CASS de la angajator la angajat. Astfel, din programul lui Liviu Dragnea au ramas doar franjurile.

Pe aceeași temă

 

Toate aceste masuri erau prevazute in programul de guvernare aprobat de Parlament în urmă cu mai puțin de o lună


 

Premierul Mihai Tudose a explicat neintroducerea taxei de solidaritate prin faptul că măsura ar fi avut un efect „puțin” și ar fi provocat un „deranj” mare.
 

Întrebat dacă s-a mai discutat despre introducerea taxei de solidaritate și care este concluzia, șeful Executivului a răspuns: „Concluzia, astăzi, este că putem să o trecem la discutate și uitate”, conform Digi24.

 

Tudose a precizat că, după simulările făcute, s-a constatat că efectele introducerii acestei taxe ar fi fost mai mult în planul imaginii. „Era prea puțin pentru a face ceva și prea mare deranjul”.

 

Chestionat de jurnaliști dacă, în lipsa taxei de solidaritate, vor fi luate alte măsuri pentru a crește veniturile la bugetul de stat, premierul a negat. „Nu vom avea nicio măsură care să apese pe bugetul populației (...) Deocamdată, nu avem alte măsuri în ceea ce privește taxe și impozite pentru populație”, a declarat Tudose.

 

 

PSD a luat si el pozitie impotriva taxei lui Dragnea

 

Precizările premierului vin după ce, luni, secretarul general al PSD, Marian Neacșu, a afirmat că taxa de solidaritate nu va fi, cel mai probabil, introdusă, deoarece efectele economice ale măsurii ar fi fost „mult mai mici” față de impactul în planul imaginii. „Am văzut câteva din simulările făcute. După părerea mea, efectele economice ale măsurii respective sunt mult mai mici faţă de impactul pe care l-ar avea din punct de vedere al imaginii”, a spus Neacșu.

 

La 17 iulie, premierul Tudose declara că, cel mai probabil, Guvernul va introduce o taxă de solidaritate pentru persoanele care au câștiguri mari şi care trebuie să plătească în plus la stat pentru că acesta le-a oferit şansa să se îmbogăţească. „Va fi aplicată persoanelor fizice, persoane care câştigă foarte mult, care beneficiază de o mulţime de lucruri din partea statului şi care înţelegem că funcţionează în toată lumea, să plătească peste un anumit prag valoric o taxă în plus de solidaritate cu statul, care i-a oferit prilejul să câştige atâţia bani”, spunea Tudose.

 

 

Cad si modificarile legate de CAS si CASS 
 

 

Premierul Tudose a anuntat ca Guvernul nu mai are de gand sa faca modificarile mult dezbatute referitoare la trecerea contributiilor la sanatate si pensii de la angajator la angajat - nici in 2017, nici in 2018.

 

Intrebat despre faptul ca CAS si CASS ar putea fi platite de catre angajati, premierul a raspuns enervat: "Eu nu stiu de unde tot scoateti lucrul acesta. Spuneti-mi si mie cine v-a spus dumneavoastra?....Nu, ele vor ramane pe modelul actual, toate taxele de genul acesta - CAS, CASS - vor fi platite de angajator. Si acum, si la anul"., conform ziare.com.

 

Legea salarizarii, la pachet cu aceasta trecere a contributiilor platite de angajator in sarcina angajatului,  despre care s-a discutatat atat de mult, fara ca problema sa fie clarificate, poate duce in unele cazuri, chiar la scaderi de salarii sau la cresteri de doar cateva zeci de lei.

 

 

Dragnea tocmai explica de ce sunt mutate contributiile la angajator

 

 

Saptamana trecuta, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca "statul roman ne fura", in ce priveste contributiile pe care firmele le platesc pentru angajatii lor. El a incercat sa explice, astfel, de ce sunt mutate contributiile la CAS si CASS de la angajator la angajat.

 

"Acum exista trei valori in interiorul unui salariu: salariul net, salariul brut, care e mai mare decat cel net si, peste, este suma care reprezinta cheltuiala totala a angajatorului. Pana la salariul brut se platesc contributiile pentru angajat. Intre salariul brut si cheltuiala totala a angajatorului exista contributiile pe care le plateste firma, dar in contul cui, si parerea mea, am spus-o din campanie, am spus-o si acum, ca aici statul roman ne fura. Si ce este de la salariul brut pana la cheltuiala totala a angajatorului vor fi platite tot de firma, dar in contul angajatului. Salariul brut devine egal cu cheltuiala totala a angajatorului", a spus Dragnea

 

Ce omitea Dragnea sa spuna, legat de statul care "ne fura", era ca respectiva plata va face ca măririle de salarii - promise şi amanate - sa se piarda in gaura neagra a cresterii contributiilor sociale, pentru că angajatul va prelua de la angajator, integral, această responsabilitate, ceea ce-i va diminua veniturile.

 

Tot Dragnea spunea, in urma cu doua saptamani, ca "nu vom adopta nicio taxa in plus pentru romani, ca sa fie foarte clar", facand referire la mult-discutatele taxe de solidaritate si suplimentara pe unele categorii de alimente.

 

"Acum contributiile pentru fondul de pensii si pentru sanatate au niste valori, ele vor fi mai mari. Asta inseamna ca in contul fiecaruia dintre noi, atat la pensii cat si la sanatate vor fi sume mai mari pe care le vor plati efectiv firma, dar in contul nostru, pentru noi. Contributia la pensii va merge pana la 25% si la sanatate 10%", a completat Liviu Dragnea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22