Proiect PSD-UNPR: Închisoare pentru dispretul public aratat insemnelor Romaniei

Paul Cristescu | 20.10.2015

36 de parlamentari ai PSD și UNPR intenționează să introducă în Codul Penal pedepse cu inchisoarea pentru fapte săvârșite în public care ar exprima dispreț pentru emblemele sau insemnele statului roman.

Pe aceeași temă

 

Printre initiatorii proiectului de lege se numara Mihai Fifor, Marian Neacşu, Şerban Mihăilescu, Doina Silistru, Gabriela Firea, Florin Iordache, Gabriel Vlase sau Marcel Ciolacu, relateaza Romania Libera.

 

Proiectul a starnit numeroase discutii in primul rand din cauza unor definiții vagi. Prin dispreț față de însemnele României, față de emblemele sau semnele de care se folosesc autoritățile se înțelege „lipsă de considerație sau de stimă”, „sentiment prin care se judecă un lucru ca fiind nedemn de atenție” sau defăimare.

 

Proiectul prevede două categorii de pedepse: Se pedepsește cu închisoare de la un an la trei ani fapta săvârșită în public prin care se exprimă dispreț pentru însemnele României”. Potrivit expunerii de motive, „însemnele naționale, cum ar fi: drapelul, ziua națională, imnul național, stema țării și sigiliul național sunt protejate de ofensă și dispreț în Codurile Penale ale unui număr mare de state membre UE”.

 

Potrivit articolului următor, se pedepsește cu închisoare de la șase luni la doi ani „fapta săvârșită în public prin care se exprimă dispreț pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autoritățile”.

 

Grup de ONG-uri: Legea nu se rezumă la însemnele naționale

 

Proiectul de lege este contestat de un grup de ONG-uri, acestea atragand atenția că referirea la emblemele sau semnele folosite de autorităţile publice acoperă un spectru extrem de larg - de exemplu, lipsa de respect faţă de ecusoanele şi semnele ANAF, faţă de stemele judeţelor şi municipiilor, faţă de insignele poliţiştilor sau magistraţilor, faţă de roba magistraţilor. Cu alte cuvinte, legea nu se rezumă la însemnele naționale, după exemplele invocate din alte țări UE,  ci extinde categoriile care sunt protejate.

 

Semnele de întrebare se accentuează atunci când parcurgem lista mijloacelor prin care se exercită „disprețul”, prezentate în expunerea de motive.  Acestea „merg de la forme verbale (cuvinte, discursuri, lozinci injurioase la adresa însemelor sau emblemelor statului sau ale autorităților) la cele scrise (articole cu conținut defăimător, desene) sau îmbracă aspectul unor fapte (gesturi obscene, mimică disprețuitoare) sau acte materiale (distrugere, degradare, alterare) sau prin neîndeplinirea unor semne de respect sau omiterea abordării drapelului României în cazurile prevăzute imperativ de lege”.

 

O paletă largă de infracțiuni, de la lucruri care sunt deja pedepsite de legislația în vigoare – omiterea abordării steagului – până la lucruri interpretabile, cum ar fi desene sau „mimică disprețuitoare”.

 

Reprezentanții ONG-urilor atrag atenția că „vor deveni infractori şi vor fi pedepsiţi cu maximum 3 ani de închisoare autorii şi distribuitorii/difuzorii unor discursuri, scandări, articole, filme, cântece, desene/caricaturi care vor fi conside­rate de procurori şi judecători că exprimă lipsă de respect, faţă de steagul ţării, de imnul ţării, de emblemele sau ­semnele folosite de autorităţile publice”. Ofensa adusă ­însemnelor a existat în ­vechiul Cod Penal, dar a fost eliminată o dată cu aprobarea noului Cod Penal în 2009. Noul proiect a fost depus la Senat, ­prima Cameră sesizată în acest caz.  

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22