Proiectele de modificare a Legii Agentiei de Integritate pot vicia considerabil activitatea institutiei, sustine Consiliul National de Integritate

T.d. | 18.05.2015

Pe aceeași temă

Daca vor fi adoptate, proiectele de modificare a Legii Agentiei Nationale de Integritate (ANI) ar vicia grav procesul de activitate al institutiei, atrage atentia Consiliul National de Integritate (CNI).

Astfel, sustine CNI, proiectele avute in vedere ar putea elimina sanctiunile ce decurg din incalcarea regimului conflictelor de interese si al incompatibilitatilor in asa fel incat persoana in cauza sa nu mai poata ocupa aceeasi functie care a generat conflictul de interese sau starea de incompatibilitate, dar sa poata ocupa orice alta functie numita sau aleasa, potrivit Romania Libera.

Garant al independentei operationale a Agentiei de Integritate, CNI subliniaza faptul ca amendamentele propuse vin in contradictie cu o decizie a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR).

Este vorba despre decizia CCR nr. 418/2014, potrivit careia “plecand de la premisa ca intentia legiuitorului a fost aceea de a sanctiona persoanele cu privire la care s-a constatat incalcarea regimului juridic privind incompatibilitatile sau conflictul de interese, fara a face vreo diferenta intre tipul functiilor elective detinute, Curtea constata ca atribuirea pentru sintagma <<aceeasi functie>> a intelesului unic de functia care a generat starea de incompatibilitate sau conflict de interese este de natura sa lipseasca de eficacitate norma juridica respectiva, contrar spiritului Legii nr. 176/2010”.

CITESTE SI: Agentia de Integritate: Proiectele de modificare a Legii ANI pot afecta iremediabil activitatea inspectorilor

CNI mai arata ca situatia este de natura sa incalce angajamentele asumate de Romania prin Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV).

Adoptarea propunerilor in cauza, arata CNI, ar vicia considerabil activitatea inspectorilor ANI prin eliminarea completa a caracterului descurajator al sanctiunilor aplicate.
 

Context

Saptamana trecuta, Camera Deputatilor a adoptat tacit doua modificari la legea ANI, schimband sanctiunile impuse alesilor gasiti incompatibili sau in conflict de interese.

Potrivit legii actuale, in urma unei decizii definitive de incompatibilitate, alesi nu mai aveau dreptul sa ocupe nicio functie de demnitate publica timp de 3 ani. Prin noile modificari alesii incompatibili vor putea candida pentru alte functii, cu exceptia celei afectate de incompatibilitate.

Modificarile legislative adoptate de deputati dau posibilitatea alesilor incompatibili sa ocupe o alta functie, mai putin cea in care au fost gasiti incompatibili. Modificarile legislative vor fi trimise in Senat, care este Camera decizionala.

  • Modificarea legislativa care da dreptul unui ales gasit incompatibil sa candideze pentru ORICE ALTA functie, mai putin cea in care a fost gasit incompatibil: Modificari legea ANI 1.pdf.
  • Modificarea legislativa care da dreptul unui ales gasit incompatibil sa candideze pentru alte functii, cu anumite exceptii, decat cea in care a fost gasit incompatibil: Modificari legea ANI 2.pdf.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22