Proiectul lui Iordache: ANI nu mai poate stabili incompatibilitatea parlamentarilor

E.b. | 04.12.2017

Comisia juridică a Camerei Deputaților a aprobat luni propunerea legislativă pentru modificarea Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii 144/2007 privind înființarea și funcționarea ANI.

Pe aceeași temă

 

 
  

Precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative, inițiator fiind deputatul PSD Florin Iordache.

 

Deputații au votat un articol conform căruia interdicțiile aplicate deputaților și senatorilor în temeiul art. 25 pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate și care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007 — 2013, până la intrarea în vigoare a Legii 219/2013 pentru modificarea și completarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, încetează de drept.

 

Conform unui amendament, persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor actuale sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate.

 

Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate. 
  

Propunerea urmează să fie supusă votului Camerei Deputaţilor, cel mai probabil miercuri, iar apoi va fi transmisă Senatului, care este forul decizional în acest caz.

 

Reacţia lui Predoiu

 

Deputatul PNL Cătălin Predoiu a criticat adoptarea de către comisia juridică a propunerii lui Florin Iordache, despre care a spus că înlătură orice posibilitate a ANI de a pune în discuţie incopatibilităţi, interdicţii, în perioada 2007 – 2013 privind unii deputaţi şi senatori.

 

Această lege încalcă principiul egalităţii în faţa legii pentru că se referă doar la o categorie de demnitari publici, nu are în vedere primarii. Această modificare făcută de către PSD-ALDE încalcă flagrant obligaţiile pe care ni le-am asumat prin MCV. Este încă o dovadă că fie PSD-ALDE nu înţeleg ce înseamnă acest mecanism, fie pur şi simplu nu vor. PSD-ALDE să înţeleagă o dată pentru totdeauna că interesele ţării nu sunt interesele lor de partid şi în plen să respingă această modificare făcută intempestiv, cu absenţe tactice de la Comsiei”, a declarat deputatul PNL, citat de Agerpres.

 

Întrebat dacă sunt deputaţi şi senatori vizaţi de forma actuală a Legii ANI, Cătălin Preoiu a spus că vicepreşeintele ALDE, Steluţa Cătăniciu, ar fi un posibil nume.

 

Înţeleg de la colegi că este vorba despre doamna Steluţa Cătăniciu. Nu ştiu dacă este aşa, trebuie verificat, trebuie întrebat şeful Comisie juridice, cum a fost validat mandatul domniei sale şi dacă există un raport ANI sau nu”, a mai spus Predoiu.

 

 

Cătălin Predoiu susține că deputații din Comisia juridică au adoptat o modificare legislativă care înlătură orice posibilitate a Agenției Naționale pentru Integritate de a pune în discuție incompatibilități, interdicții ale parlamentarilor în perioada 2007 - 2013, prevederile aprobate încălcând obligațiile pe care România și le-a asumat prin Mecanismul de Cooperare și Verificare.

 

"Comisia juridică a modificat două legi, una privind integritatea în funcțiile publice și cealaltă privind Agenția Națională pentru Integritate, adăugând un alineat prin care o serie de rapoarte ale ANI care vizau deputați și senatori în ceea ce privește interdicții și incompatibilitățile în perioada 2007 — 2013 au fost declarate nule de drept. Mai pe românește spus e un articol care înlătură orice posibilitate a ANI de a pune în discuție incompatibilități, interdicții în perioada 2007 — 2013 privind unii deputați și senatori. Lăsând la o parte faptul că această lege încalcă principiul egalității în fața legii, pentru că se referă doar la o categorie de demnitari publici, nu are în vedere și primarii, de exemplu, această modificare făcută astăzi de către PSD — ALDE încalcă flagrant obligațiile pe care ni le-am asumat prin Mecanismul de Cooperare și Verificare", a spus deputatul PNL, la Palatul Parlamentului, conform Agerpres.

 

Predoiu a susținut că aceasta este "încă o dovadă" că PSD și ALDE "nu pricep ce înseamnă acest mecanism, ce obligații ne incumbă, cât de mult a ajutat el România să își ocupe un loc în cadrul Uniunii Europene".

 
 

Textul in forma initiala

 

 

Anul trecut, chiar inainte de a lua vacanta, parlamentarii au votat dezincriminarea conflictului de interese pentru cei care si-au angajat rudele la cabinetele parlamentare pana in anul 2013, prin modificarea Statutului, insa acel proiect a fost declarat neconstitutional

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22