Pe aceeași temă
"Nu o să mai intre astăzi în ședința de Guvern. O să fie o discuție mai detaliată. Am văzut fel de fel de informații nejustiicate. Mă refer și la acciza pe tutun. Scrisoarea Comisiei Europene spune foarte clar că cel târziu 1 ianuarie 2020 este obligația de aplicare a acestei armonizări. Este o dorință de a duce în derizoriu, de a duce informații incorecte. O să comunicăm mai bine, mai clar, cu documente din partea Comisiei EuropeneȚ", a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.
Cât privește taxa pe zahărul din sucuri, decizia aparține ministerului Sănătății.
"Apropo de zahăr, nu Ministerul Finanțelor este cel care aplică. Este solicitarea din partea Ministerului Sănătății, fundamentare studii comparative la nivel european. Am auzit dimineață un comentator de ocazie. Spunea că încurajăm consumul de alcool. Dacă întreaga Europă aplică o astfeld e politică de taxare, de impozitare ridicată pe zona de băuturi, înseamnă că Europa încurajează consumul de alcool? Ducem în derizoriu orice fel de astfeld e discuție care la nivel european și mondial au logică", spune Teodorovici.
***
Guvernul Dăncilă urmează să o ordonanță de urgență cu șapte măsuri economice menite a astupa gaura de la buget și care privesc mărirea accizelor la țigări și sucurile cu zahăr, înghețarea angajărilor la stat și impozitarea anumitor pensii speciale, scrie Europa liberă care citează surse din Ministerul de Finanțe.
Introducerea taxei pe zahăr din răcoritoare urmează să fie comunicată de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, pe motiv că își propune descurajarea consumului de băuturi considerate nesănătoase.
Astfel, pentru băuturile care conțin între 5-8 grame de zaharuri la 100 de ml, acciza o să fie de 0,8 de lei pe litru, ceea ce va duce la majorarea prețului pentru băuturile răcoritoare cu un leu pe litru.
Consumul de astfel de băuturi este de 80 de litri pe an iar Ministerul Finanțelor estimează că prin impozitarea lor vor fi aduse la buget 320 de milioane de lei.
Pe primele șase luni deficitul este de 1.94% din PIB, iar până la finele anului nu trebuie să treacă de 3%. Ținta de deficit anunțată la începutul anului este de 2.76%.
Având în vedere că nivelul actual al accizei totale pentru țigarete nu reprezintă cel puțin 60 % din prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum, se impune creșterea nivelului accizei totale pentru țigarete, începând cu 1 septembrie 2019, de la 483,74 lei/1.000 țigarete la 503,97 lei/1.000 de țigarete, prevede un proiect de ordonanță de guvern privind reglementarea unor măsuri fiscal bugetare.
De asemenea, ținând cont că potrivit art. 343 alin. (5) din Codul fiscal, acciza specifică pentru țigarete se determină pe baza prețului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem și al accizei totale, precum și faptul că începând cu data 1 septembrie 2019 va crește nivelul accizei totale pentru țigarete, se impune actualizarea nivelului accizei specifice pentru țigarete, se mai spune în proiectul citat.
De asemenea, băuturile răcoritoare cu conținut ridicat de zaharuri libere al căror conținut de zaharuri este între 5-8 g zaharuri/100 ml produs vor avea 0,8 lei pe litru, iar cele peste 8 grame zaharuri - 1 leu/litru.
"În Uniunea Europeană, 52% din populația adultă este în prezent supraponderală, iar din această proporție 17% suferă de obezitate. Epidemia de obezitate constituie o povară imensă asupra sistemelor de sănătate, obezitatea reprezentând, în prezent, unul din principalii factori responsabili de morbiditate la nivel mondial. De asemenea, se relevă cifre îngrijorătoare şi în cazul obezităţii infantile, cu repercursiuni importante asupra sănătăţii viitorului adult. Planul de Acţiune pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor netransmisibile al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată faptul că supraponderea şi obezitatea la copii şi tineri înregistrează un trend ascendent", menționează sursa citată.
În acest sens, se impune adoptarea unor măsuri în vederea combaterii consumului de băuturi răcoritoare cu conținut ridicat de zaharuri libere, prin introducerea acestora în sfera produselor supuse accizelor nearmonizate, este justificarea inițiatorilor proiectului.