Prorectorul universității ”Spiru Haret”, Eduard Ionescu, reținut de procurorii DIICOT

Dora Vulcan | 19.12.2019

Prorectorul universității particulare ”Spiru Haret”, Eduard Ionescu, a fost reținut de procurorii DIICOT în dosarul examenelor promovate ilegal și a diplomelor false de licență.

Pe aceeași temă

„În urma audierilor, pentru șase persoane s-a dispus masura reținerii pentru 24 de ore. Acestea urmează să fie prezentate în fața magistraților cu propunere de arestare preventivă. Printre persoanele reținute se află și prorectorul instituției de învățământ”, menționează reprezentanții Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Zeci de absolvenți și masteranzi ai Universității „Spiru Haret” riscă să își piardă diplomele obținute pe parcursul anului universitar 2018-2019, după o amplă operațiune a DIICOT.

Anchetatorii spun că, încă din anul 2012, cu ajutorul prorectorului Eduard Ionescu, ar fi funcționat o adevărată rețea, în care au fost atrași decani și prodecani ai unora dintre facultăți, secretari, profesori, studenți și rude ale angajaților universității care facilitau obținerea de diplome sau de trecere a examenelor, în schimbul unor sume de bani.

Nu mai puțin de 13 centre universitare din țară și sediul central din București al Universității „Spiru Haret” au fost luate cu asalt de ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, într-un dosar penal instrumentat de procurorii DIICOT. Cele 76 de percheziții au fost efectuate, ieri, pe raza municipiului București și a județelor Brașov, Bistrița-Năsăud, Ilfov, Giurgiu, Călărași, Vaslui, Satu Mare, Ialomița, Timișoara, Dâmbovița, Botoșani, Cluj și Mureș.

Un prorector, trei secretari universitari, un asistent universitar, 30 de studenți, 15 profesori, trei decani și prodecani, doi angajați ai universității și 12 intermediari care nu au funcții sau legături directe cu universitatea, dar sunt părinți, soți sau alte rude, au fost aduși, aseară, la sediul central al DIICOT. Numărul total al persoanelor audiate se ridică la 96. Oficiali din rândul anchetatorilor au dezvăluit că cel care coordona această adevărată rețea care scotea, contra-cost, absolvenți și masteranzi pe bandă rulantă este Eduard Ionescu, unul dintre cei șase prorectori ai Universității „Spiru Haret”. Ionescu era evaluator pentru domeniul „Învățământ la distanță și cu frecvență redusă” și, conform CV-ului său, se afla în funcția de prorector din anul 2011. El ar fi fost cel care oferea răspunsurile necesare viitorilor absolvenți, prin intermediul secretarilor facultăților și a profesorilor. Rudele celor implicați în rețea făceau parte din categoria celor care colectau banii de la studenți.

Acasă la Eduard Ionescu, au dezvăluit surse din rândul anchetatorilor, au fost găsite mai multe modele de diplome și lucrări de licență. În plus, multe informații intrate, acum, în posesia anchetatorilor se află într-o unitate de calculator găsită acasă la prorector care urmează să fie supusă unei percheziții informatice.

De acolo, spun oameni ai legii, se pot afla câți studenți sau absolvenți, unii care nici măcar nu au trecut pe la facultățile universității, au beneficiat de serviciile lui Eduard Ionescu, în schimbul unor sume de bani cuprinse între câteva sute și câteva mii de euro. Mai grav, însă, este că unele lucrări vândute, pur și simplu, erau plagiate, iar absolvenții care au dat bani în schimbul lor riscă să fie piardă calitatea de absolvent.

***

Procurorii DIICOT au făcut miercuri, peste 70 de percheziții la sediile Universității „Spiru Haret”, atât în Capitală cât și în 13 județe. Procurorii anchetează promovarea frauduloasă a studenților.

Sunt cercetate cadre didactice, printre care un prorector și secretari ai unor facultăți, suspectați că au organizat un grup infracțional organizat.

Ei sunt acuzați că au facilitat promovarea frauduloasă de către foarte mulți studenți/masteranzi, atât a examenelor universitare anuale sau/și examene restante, cât fraudarea inclusiv a sesiunilor de licență si master, organizate pe parcursul anului universitar 2018-2019.

În acest caz, anchetatorii fac 76 percheziții în București și în județele Brașov, Bistrița-Năsăud, Ilfov, Giurgiu, Călărași, Vaslui, Satu Mare, Ialomița, Timișoara, Dâmbovița, Botoșani, Cluj și Mureș, dintre care 13 la sediile din țară ale Universității Spiru Haret.

Procurorii DIICOT urmăresc destructurarea unui grup infracțional organizat, suspectat de trafic de influență, în formă continuată, luare de mită, dare de mită, complicitate la dare de mită, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, instigare la însușirea, fără drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor şi prezentarea ei ca o creație intelectuală proprie, abuz în serviciu, participație improprie la abuz in serviciu, fals intelectual, participație improprie la fals intelectual, instigare la fals intelectual, instigare la abuz în serviciu, cumpărare de influență și complicitate la cumpărare de influență.

Spiru Haret e cunoscută ca “fabrică de diplome” în urma scandalului lansat de fostul ministru Ecaterina Andronescu, care a încercat să anuleze absolvenților universității dreptul de a intra în învățământ.

Din comunicatul DIICOT:

În fapt s-a constatat că, pe parcursul anului universitar 2018-2019, unul dintre prorectorii instituției de învățământ, împreună cu secretari ai unor facultăți din cadrul universității, angajați care aveau acces la grilele de examen, precum şi alte cadre din conducerea universității, inclusiv cadre didactice direct implicate în evaluarea finală a studenților, au constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii de infracțiuni de corupție, infracțiuni de serviciu, falsuri intelectuale, uz de fals, divulgarea de informații nepublice, însușirea, fără drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor şi prezentarea ei ca o creație intelectuală proprie.

Prin această activitate infracțională vastă, membrii grupării infracționale au urmărit facilitarea promovării frauduloase de către foarte mulți studenți/masteranzi, atât a examenelor universitare anuale sau/și examene restante cât fraudarea inclusiv a sesiunilor de licență si master, organizate pe parcursul anului universitar 2018-2019.

Astfel, în schimbul obținerii de diverse foloase materiale, au procedat la îndeplinirea defectuoasă, neîndeplinirea sau îndeplinirea unor acte contrare ce țin de îndatoririle de serviciu, facilitând promovarea frauduloasă a examenelor susținute de foarte mulți studenți ai universității, atât cu ocazia susținerii anumitor examene restanțe/credite, cât şi cu ocazia organizării sesiunii de licență/master aferente anului universitar 2018-2019 din toamna anului curent.

Pe parcursul anchetei au rezultat date de natură să ateste faptul că astfel de activități infracționale sunt derulate în cadrul universității de foarte mulți ani (cel puțin de la nivelul anului 2012) şi au privit nu numai fraudarea unor sesiuni de licență cât şi a examenelor obișnuite aferente anilor universitari, existând situații când studenții, viitori licențiați, nici măcar nu au trecut vreodată pe la cursuri şi nu au participat personal la susținerea examenelor la materiile și disciplinele respectivelor facultăți.

În raport de poziția de conducere ocupată în cadrul universității şi de influența pe care o putea exercita atât asupra angajaților acesteia cât și asupra cadrelor didactice/profesori, prorectorul instituției de învățământ superior coordona în mod direct activitățile infracționale.

Secretarii, persoane de încredere ai prorectorului, răspundeau şi erau implicați de regulă după caz, în facilitarea obținerii grilelor cu întrebările și răspunsurile de la examen, traficarea influenței pe lângă anumiți profesori pentru promovarea frauduloasă a examenelor restante/credite, facilitarea obținerii de lucrări de licență deja întocmite etc.

În continuare, grilele cu întrebări/răspunsuri, precum şi lucrările de licență/master ajungeau în posesia prorectorului, care mai departe, contrar legii si atribuțiilor prevăzute de normele aplicabile, în schimbul unor foloase materiale, le furniza persoanelor interesate (studenți/persoane intermediare), în scopul utilizării şi promovării frauduloase a examenelor (de an/sesiune de licență).

În cauză vor fi puse în aplicare un număr de 96 de mandate de aducere, persoanele depistate urmând a fi audiate la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală și la sediul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate.

Anularea diplomelor, posibilă doar în instanță

Retragerea diplomelor de absolvire sau anularea unor examene nu poate fi făcută decât după o acțiune în instanță a minsitrului.

Mai mult, este dificil de dovedit că diplomele au fost obținute ilegal, în lipsa unor probe solide.

Un scandal legat de Universitatea „Spiru Haret” a izbucnit în anul 2009, atunci când ministru al Educației era Ecaterina Andronescu.

„Ceea ce mi se pare mie îngrozitor de trist este că un asemenea eveniment naște o suspiciune asupra întregului sistem universitar. Iar acest lucru este extrem de păgubos. În momentul de față, ARACIS-ul poate să verifice respectarea standardelor instituționale, care dau garanția unui învățământ corect și de calitate. Nu știu când a fost ultima evaluare realizată de ARACIS acolo, dar poate să facă acum una, cu celeritate, și să încerce să îndrepte lucrurile care sunt îndreptabile. Diplomele obținute fraudulos nu poate să le anuleze Ministerul Educației, ci rectorul universității. Ministerul Educației, în momentul de față, poate trimite corpul de control pentru a se verifica starea lucrurilor de acolo”, a declarat pentru EVZ, Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22