Pe aceeași temă
Pe de alta parte, presedinta Tribunalului Bucuresti, Laura Andrei, a declarat pentru HotNews.ro ca nu are loc nici un protest si ca la ora 14 va avea loc o discutie cu grefierii. Totusi, pe usile Tribunalului exista anutul referitor la protest, dupa cum se poate vedea in imaginea alaturata, informeaza Hotnews.ro.
Protestul personalului de specialitate are loc in contextul numultumirilor magistratilor care doresc, intre altele, cresterea veniturilor cu 18%. Aproape o suta de instante au adoptat in adunari generale "Memorandumul privind justitia", o prima masura de protest, anunta Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania. Magistratii vin cu o serie de revendicari, cele mai importante fiind cele de natura salariala. Magistratii doresc sa fie inclusi in ordonanta prin care Guvernul Ciolos a acordat majorari de venituri doar pentru anumite categorii de bugetari, medici si profesori.
Ministrul Justitiei Raluca Pruna a raspuns in 13 septembrie revendicarilor magistratilor printr-o circulara, informandu-i ca "incepand din acest an, salariile si indemnizatiile judecatorilor si procurorilor vor fi cele prevazute in actele normative, fara a fi incluse drepturile salariale stabilite sau recunoscute prin hotarari judecatoresti", scrie Luju.ro. Raluca Pruna a respins astfel somatia magistratilor, care solicitau Ministerul Justitiei sa tina cont de hotararile judecatoresti pronuntate in materie de drepturi salariale.
Pe de alta parte, presa locala scrie in unele instante, magistratii si-au amanat protestele care trebuiau sa debuteze tot luni, 19 septembrie. Publicatia Gorjeanul scrie ca intr-o hotarare luata acum o saptamana, magistratii gorjeni au decis sa-si radicalizeze protestul " in sensul ca se vor lua in pronuntare doar cauzele avand obiect foarte urgent in materie penala (masuri cu termen) si in materie civila, (ordonante presedintiale, cereri de suspendare, ordine de protectie) in celelalte tipuri de cauze urmand a se acorda termene, cu mentionarea in incheierile de sedinta a prezentei hotarari¬,
Potrivit sursei citate, magistratii s-au mai intalnit intr-o ultima sedinta, vineri, si au ajuns la concluzia ca, din punct de vedere legal, nu au cum sa organizeze o astfel de actiune de protest fara sa incalce legislatia. Refuzul de a judeca un dosar poate fi considerat abuz in serviciu si, ca urmare, si de azi incolo judecatorii vor intra la procese cu o banderola alba pe mana.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va lua in discutie, luni, "Memorandumul privind justitia", intocmit de asociatiile profesionale, care se refera inclusiv la revendicari de natura salariala. Plenul va dezbate punctul de vedere al Directiei legislatie, documentare si contencios in legatura cu sesizarile magistratilor referitoare la sustinerea 'Memorandumului privind justitia', potrivit ordinii de zi a sedintei, postata pe site-ul CSM, scrie Agerpres.