Proteste. Agricultorii bulgari blochează granițele, fermierii români li se alătură

L. G. | 29.03.2023

Producătorii de cereale din Bulgaria au blocat frontierele țării și au cerut oprirea importurilor de cereale ucrainene, în timp ce fermierii români protestează la Bruxelles.

Pe aceeași temă

Asociația Națională a Producătorilor de Cereale din Bulgaria a demarat miercuri, 29 martie, trei zile de proteste la punctele de frontieră din Vidin, Ruse, Silistra și Kardam.

Cererile producătorilor de cereale sunt de a nu extinde pentru Bulgaria efectul reglementării europene privind importul fără taxe vamale de mărfuri de origine agricolă din Ucraina.

„Producătorii de cereale bulgari sunt supuși unei presiuni din ce în ce mai mari din cauza importului intensiv de cereale și ulei de floarea soarelui din Ucraina, care blochează complet comerțul cu producția autohtonă. Depozitele producătorilor agricoli sunt pline. Nu există piață pentru cereale bulgare, iar următoarea recoltă va veni în două luni și nu are unde să fie depozitată. Mai mult, nici nu există vreo perspectivă ca situația să se îmbunătățească dacă importurile ucrainene de produse agricole în țară vor continua", explică președintele Asociației Naționale a Producătorilor de Cereale, Kostadin Kostadinov, citat de novinite.com.

Ministrul bulgar al Agriculturii „ar trebui să vină la protest. Ne așteptăm ca guvernul nostru să ne susțină să nu extindem acest regulament. Fermierul bulgar a plătit suficient pentru toleranță”, a spus Kostadin Kostadinov.

În fiecare zi, între orele 10 și 11, până pe 31 martie, fermierii vor bloca cele patru puncte de frontieră de-a lungul graniței de nord a Bulgariei cu utilaje grele. Dacă după protestul lor de trei zile nu există niciun rezultat, ei sunt hotărâți să continue.

„Pe 7 aprilie, colegii români vor bloca portul Constanța, drumul către graniță, iar până la urmă vom ieși să acționăm împreună”, a mai spus Kostadin Kostadinov.

Aproximativ 50 de producători de cereale din regiunea Lovech se vor alătura protestului național de la Ruse. În plus, pentru a-și exprima nemulțumirea, producătorii de cereale din Lovech vor desfășura utilaje agricole de-a lungul drumului Lovech - Plevna, la intersecția cu satul Slatina, dar fără a bloca și obstrucționa circulația autovehiculelor.

Protestatarii care participă la demonstrații din mai multe regiuni bulgare au declarat la postul de radio de stat BNT că grâul cultivat pe plan intern nu poate concura cu importurile ucrainene, care sunt cu aproximativ 30 la sută mai ieftine.

Fermierii români protestează miercuri la Bruxells în fața Comisiei Europene

O delegație a Asociației Forța Fermierilor se află, în aceste zile, la Bruxelles pentru a trage un semnal de alarmă în fața Comisiei Europene și Parlamentului European cu privire la situația grea în care se află reprezentanții sectorului agroalimentar din România.

Momentul protestului este ales anume înainte de data de 30 martie, când are loc o întrunire tehnică la nivelul Comisiei Europene pentru a discuta recalcularea ajutorului din bani europeni pe care urmează să îl primească România.

„Astăzi, 29 martie 2023, delegația AFF va afișa un banner în fața Comisiei Europene pe care este înscris mesajul: „FERMIERII ROMÂNI MERITĂ RESPECT!” (ROMANIAN FARMERS DESERVE RESPECT!). A fost ales acest moment deoarece mâine, pe 30 martie, are loc o întrunire tehnică la nivel Comisie Europeană pentru a discuta recalcularea ajutorului din bani europeni pe care urmează să îl primească România. În 20 martie decizia inițială a fost ca dintr-un buget de 56 de milioane de euro, Polonia să primească 30, Bulgaria 16, România 10. Suma totală este o jignire pentru efortul făcut de fermierii din estul Europei iar, evident, împărțirea acestei sume este, în mod evident, în defavoarea României, încă o dată”, se arată în comunicatul asociației.

„Acesta este motivul deplasării delegației oficiale a Asociației Forța Fermierilor la Bruxelles. Am considerat că înainte de întâlnirea Comisiei de pe 30 martie trebuie să dăm un semnal că fermierii români merită respect la Bruxelles”, a spus Daniel Radu, membru AFF.

„Mă bucur că voi avea ocazia să transmit un mesaj despre situația grea în care se află fermierii mici și mijlocii din România”, a spus Valentin Popa, membru AFF.

„Este momentul să dăm un semnal clar aici, în capitala Uniunii Europene. Fermierii români au fost în prima linie a efortului european de ajuta Ucraina. Fermierii români au făcut sacrificii, au renunțat la venituri și marje de profit. Acest efort trebuie să fie recunoscut și apreciat”, a spus Gabi Corodeanu, membru AFF.

Un alt moment important va fi prezentarea aceluiași mesaj public și în fața organizației europene a fermierilor COPA-COGECA pentru a solicita un tratament egal, al tuturor fermierilor români, în susținerea, la nivel european, a intereselor legitime ale sectorului agroalimentar național.

„În condițiile în care cotizația la COPA-COGECA este plătită, integral din bani publici, pentru ca doar o parte minoritară a mediului asociativ să facă parte din această structură, considerăm că este o discriminare și o jignire la adresa majorității fermierilor români. COPA-COGECA mai are încă multe de făcut pentru fermierii români ca să merite plata cotizației, doar pentru unii, din banii tuturor românilor”, a spus Vlad Macovei, președintele AFF.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22