PSD arunca economia in aer: 35.000 consultanti fiscali si o cheltuiala de 1 miliard euro

Iulia Mincu | 13.04.2017

In paralel cu legea salarizarii, Guvernul PSD vrea sa schimbe si intreaga filosofie fiscala prin introducerea impozitului global pe venituri. Sunt masuri care nu au sustinere bugetara si risca sa arunce Romania in aer, avertizeaza specialistii.

Pe aceeași temă

 

 

Liviu Dragnea, Viorel Sefan si Olguta Vasilescu au fost prezenti miercuri seara in emisiunea lui Gadea de la Antena 3 unde au vorbit despre planurile PSD referitoare la impozitul global si armata de consultanti fiscali care urmeaza sa fie angajata de stat. Ce nu au spus cei trei este de unde vor proveni banii pentru toate aceste masuri. Din peisaj a lipsit premierul Grindeanu.

 

Guvernul va angaja circa 35.000 de consultanti fiscali care sa-i ajute pe contribuabili sa-si completeze declaratiile fiscale dupa ce Romania va trece din 2018 la impozitul pe venitul global, a anuntat ministrul Finantelor. Viorel Stefan a mai spus ca onorariul mediu pentru un consultant va fi de circa 10.000 lei lunar, ceea ce inseamna o cheltuiala pentru statul roman de 350 milioane lei lunar, adica 4,2 miliarde de lei anual (aproape 1 miliard de euro). Adica o suma comparabila cu bugetul pe un an al Bucurestiului, scrie Hotnews.



Viorel Stefan a mai spus miercuri atat intr-o conferinta de presa la Guvern, cat si la Antena 3, ca fiecare consultant fiscal ar urma sa gestioneze declaratiile fiscale pentru circa 200 de gospodarii.

Viorel Stefan nu a explicat de unde ar proveni sumele uriase necesare statului pentru a plati armata de consultanti fiscali.



In ceea ce priveste provenienta acestei armate de 35.000 de consultanti, Stefan a avansat cateva optiuni: o parte din angajatii actuali ai Fiscului (nu e clar cine mai ramane la ANAF sa si colecteze bani la buget), dar si conversia unor consultanti care acum lucreaza pentru companii.



De remarcat ca aceasta potentiala crestere cu 4,2 miliarde de lei a cheltuielilor statului in 2018 ar veni pe fondul scaderii cotei de impozitare de la 16% la 10%, precum si la impunerea unui impozit 0% pentru cei cu venituri sub 2.000 de lei lunar.

 

 

Viorel Stefan: consultantii fiscali, salariu de 10.000 lei


 

”Vom introduce si vom promova institutia consultantului fiscal, dar nu un consultant fiscal pe care contribuabilul sa-l angajeze, statul isi asuma aceasta obligatie de a angaja consultanti fiscali care sa-si ofere serviciile in mod gratuit tuturor contribuabililor, care vor trebui sa faca aceasta declaratie de impozit pe venitul global”, a declarat ministrul Finantelor intr-o connferinta de preesa tinuta la Guvern.

 


”Ne-ar trebui cam 35.000 de consultanti fiscali, in ideea ca un consultant ar putea sa asiste in medie 200 de gospodarii, ceea ce este fezabil. Ii asigura si un onorariu suficient de tentant, poate sa se daca pana la 10.000 lei, pe medie”, spune Viorel Stefan la Antena 3.



Ministrul Viorel Stefan a explicat la Antena 3 ca fiecare consultant fiscal va functiona la fel ca un medic de familie: va fi platit de catre stat, va asigura consultanta gratuita, va intocmi fisa de impozit si tot el va plati taxele ducand astfel la disparitia cozilor, dar iti va oferi si consultanta extinsa despre cum sa iti investesti banii (bursa, actiuni, fonduri de pensii etc.) sau sa iti protejezi investitiile. Ministrul de Finante spune ca va fi nevoie de circa 35 de mii de consultanti fiscali si spera sa atraga personal din domeniul privat oferind venituri tentante in jur de 10 mii de lei.

 

 

Olguta Vasilescu: Gospodarie, grup de persoane care pot fi sau nu rude

 

Olguta Vasilescu, prezenta si ea in emisiunea de la Antena 3, sustine ca scopul acestor masuri este sa scoata la suprafata economia subterana.

 

”Nu ne propunem sa punem biruri pe romani ci ne propunem sa impozitam totul. Daca vom scoate doar 2% din economia subterana vom avea cele 16 miliaarde pentru majorarile de salarii si pensii”.

 

”Gospodarie, in spiritul viitoarei legi, din perspectiva fiscala, inseamna un grup de persoane care pot sau nu sa fie rude, dar gospodaresc impreuna si atunci accepta pe propria declaratie sa se inregistreze la fisc cu patrimoniu comun. Atunci unul dintre ei devine reprezentantul lor in relatia cu fiscul, iar intre reprezentantul lor si fisc va fi consultantul fiscal”

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22