Pe aceeași temă
Liderii PSD s-au reunit luni seară, într-o ședință informală, la parlament pentru a discuta viitorul partidului după eșecul la prezidențiale.
Tot luni, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a avut o discuție cu Viorica Dăncilă și a convins-o pe aceasta să-și depună demisia din fruntea partidului.
Gruparea anti-Dăncilă din PSD, condusă de Marcel Ciolacu și Paul Stănescu, a discutat luni cu mai mulți lideri locali posibilitatea de face schimbări majore în partid. La reformă ar putea cădea inclusiv logo-ul partidului, cu cei trei trandafiri și chiar denumirea partidului, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.
Nu e clar dacă problema schimbării numelui PSD va fi pusă în discuție la ședința Comitetului Executiv (CEX) de marți sau la o dată ulterioară, mai scris sursa citată. Deciziile nu pot fi luat decât de congres, pe care gruparea condusă de Marcel Ciolacu ar intenționa să-l organizeze chiar la începutul anului viitor, nu înainte, însă, de o demisie onorabilă a Vioricăi Dăncilă, marea înfrântă a prezidențialelor de duminică, surclasată de Klaus Iohannis cu peste 30 de procente.
Cel mai probabil, Congresul PSD va avea loc la începutul anului viitor.
Tabara condusă de Marcel Ciolacu nu exclude posibilitatea ca Mihai Fifor si Eugen Teodorovici să fie suspendați sau chiar excluși din partid în cazul în care vor refuza să facă un pas înapoi alături de Dăncilă.
Garda care se pregătește de preluarea puterii este formată din:
Marcel Ciolacu – presedinte interimar,
Paul Stănescu – secretar general.
Gabriela Firea - președinte executiv.
Pe lângă discuțiile avute în biroul său de la șefia Camerei Deputațillor, cu liderul PSD Vrancea, Marian Oprișan, Aladin Georgescu de la PSD Mehedinți, șeful organizației Tulcea Horia Teodorescu, Paul Stănescu de la PSD Olt, Niculae Bădălau de la Giurgiu și Claudiu Manda de la organizația Dolj, Marcel Ciolacu ar fi avut o întâlnire inclusiv cu primarii de sectoare. Ciolacu ar urma să aibă discuții cu cel puțin 35 de șefi de organizații.
Teodorovici nu se lasă dus. Recunoaște că s-a văzut cu Ciolacu. ”Dăncilă nu merită să iasă pe ușa din dos”
Eugen Teodorovici a confirmat că s-a văzut luni cu Marcel Ciolacu la Parlament, dar spune că i-a comunicat că Viorica Dăncilă nu merită „să iasă pe ușa din dos” de la șefia PSD, fiindcă CEx a votat-o să fie candidat la prezidențiale. El a mai spus că nu va demisiona din funcția de președinte executiv al PSD.
„Nu poți să fi mulțumit de ce s-a întâmplat la PSD. Pot să spun că sunt dezamăgit, dar nu luați vis a vis de scor neapărat. Am să spun în următoarele zile (...) Azi am fost și eu la domnul Ciolacu, la Parlament, la dânsul la birou(...) Am spus câteva lucruri, cum ar fi: în primul rând această femeie, hai să spunem așa, femeie președintele partidului astăzi, nu merită să iasă pe ușa din dos, pentru că până una alta CEx-ul a votat-o să fie candidatul partidului la prezidențiale, cu două sau trei excepții”, a declarat Teodorovci la Antena 3.
Întrebat dacă își va da demisia, în caz că social-democrații din tabăra lui Marcel Ciolacu i-o vor cere, Eugen Teodorovici a spus că nu.
„Nu. Aici să fie lucrurile și mai clare. Azi am fost și eu la domnul Ciolacu, la Parlament, la dânsul la birou. Era normal să o fac. Am avut o discuție telefonică cu dânsul. Dânsul m-a sunat de dimineață. Am spus că vin, desigur. Pot să vă spun ceva și din acea discuție scurtă, pentru că dânsul a plecat la discuția cu doamna președinte. Am spus câteva lucruri, cum ar fi: în primul rând această femeie, hai să spunem așa, femeie președintele partidului astăzi, nu merită să iasă pe ușa din dos, pentru că până una-alta, CEx-ul a votat-o să fie candidatul partidului la prezidențiale, cu două sau trei excepții”, a explicat fostul ministru de Finanțe.
„Doi la mână. De fiecare dată când a fost invitată în teritoriu, dânsa a mers în teritoriu și a onorat orice fel de solicitare. Toți și-au făcut poze cu dânsa. CEx-urile pe care le-am avut noi la partid nu au ridicat în discuție că strategia de campanie sau că orice altceva din campania pe care PSD a dus-o ar fi greșit sau să se recomande ceva de îndreptare. Absolut nimic. Cred că dânsa și-a asumat în momente grele ale partidului o poziție destul de sensibilă și mai ales o răspundere foarte mare”, a punctat Eugen Teodorovici.
Ciolacu, posibil interimar, sprijint de o conducere colectivă
Marcel Ciolacu a reușit să coaguleze susținerea liderilor PSD pentru a fi susținut ca președinte interimar al PSD.
De altfel, din viitoarea conducere vor face parte Paul Sănescu, Claudiu Manda și Niculae Bădălău până la organizarea unui congres extraordinar, scrie Hotnews care citează surse din partid. Potrivit acelorași surse, s-a decis ca toată conducerea Biroului Politic să-și depună demisia la ședința CEX de marți.
Astfel cei 12 vicepreședinți, secretarul general al PSD și președintele Consiliul Național urmează să demisioneze în bloc la ședința programată marți după-amiaza la sediul partidului.
În cazul în care Teodorovici va refuza să demisioneze, acesta ar putea fi suspendat din PSD.
Ciolacu a recunoscut pe Facebook și discuția cu Dăncilă și întâlnirea pe care urma să o aibă cu președinții de organizații PSD.
În urma acestei întâlniri, Dăncilă ar urma să-și dea demisia de la șefia PSD, urmând să fie recompensată cu șefia organizației de femei și cu un loc în parlament în viitoarea legislatură.
Alături de Ciolacu, la întâlnirea cu liderii de organizații ar putea participa și Mihai Tudose și Sorin Grindeanu, care i-ar fi promis că îi vor aduce înapoi pe oamenii care au plecat din PSD și au mers la partidul lui Victor Ponta.
Astfel, Ciolacu le va propune liderilor PSD un proiect de reconstrucție alături de cei care au părăsit partidul pe vremea lui Liviu Dragnea.
Printre cei care vor să se întoarcă în PSD sunt Mihai Tudose și Adrian Țuțuianu.
La întâlnire vor fi prezenți lideri de organizații printre care Lia Olguța Vasilescu, Claudiu Manda, Ionel Arsene, Marius Moldovan, Paul Stănescu, Marian Oprișan și Dragoș Benea. Potrivit surselor citate, Ciolacu ar fi obținut susținerea lui Paul Stănescu, Lia Olguța Vasilescu, Niculae Bădălău.
Dacă Dăncilă nu demisionează este nevoie de votul a două treimi dintre membrii Comitetului Executiv pentru a o demite.
În plus, potrivit statutului, președintele executiv al partidului (în acest caz Eugen Teodorovici) va fi cel care va prelua conducerea, asta în cazul în care Dăncilă nu numește ea o conducere interimară.
După anunțarea exit poll-urilor, Viorica Dăncilă a anunțat public, într-o intervenție la Antena 3 că nu își dă demisia din funcția de președinte și că va fi nevoie de un congres extraordinar ca să fie înlocuită din funcție. Declarația lui Dăncilă i-ar fi iritat pe liderii social democrații, care, susțin sursele citate, se așteptau ca aceasta să renunțe de bună-voie la șefia partidului.
Tot duminică seară, în biroul lui Viorica Dăncilă a fost văzut de către presă fostul ministru și controversatul om politic Gabriel Oprea. La plecarea din sediul PSD, Dăncilă a anunțat că Gabriel Oprea este vicepreședinte al PSD după ce, săptămâna trecută, PSD ar fi semnat un protocol cu sindicatul militarilor aflați în rezervă. Anunțul i-a deranjat pe mai mulți lideri pesediști.
Cea mai tranșantă poziție a fost cea a Gabrielei Firea care s-a delimitat de această decizie pe care o consideră „un gest sfidător”.
Dincolo de rezultatul slab înregistrat de actuala conducere, social democrații îi reproșează Vioricăi Dăncilă că i-a adus în partid și a lucrat în campania pentru prezidențiale cu foști lideri controversați ca Marian Vanghelie, Miron Mitrea și Gabriel Oprea. De altfel, potrivit surselor citate Vanghelie și Oprea s-ar fi ocupat de campania la București iar Miron Mitrea a consiliat-o pe aceasta pe toată perioada campaniilor de la europarlamentare și prezidențiale.
Totodată, liderii PSD au lansat în cursul zilei de luni atacuri la adresa Vioricăi Dăncilă. Liderul filialei PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, a declarat, luni, că partidul ”trebuie să aibă un nou început” și că persoanele care au condus campania electorală ”să aibă bărbăția să își asume” eșecul din alegeri.