PSD contestă legea bugetului la CCR. Ciolacu: Nu excludem o moțiune de cenzură

Dora Vulcan | 23.12.2019

Comitetul Executiv al PSD a decis sesizarea CCR pe motiv de conflict juridic de natură constituțională între parlament și guvern după ce guvernul a decis asumarea răspunderii pe legea bugetului.

Pe aceeași temă

De asemenea, PSD va face o sesizare de neconstituționalitate și cu privire la proiectul de modificare a OUG 114/2018.

„Nu poți să-ți asumi răspunderea pe buget sau așa am crezut noi. Într-o demcorație autentică, e prima oară. Este o linie roșie care (sic!) nu ai voie să o treci. Ca și (sic!) președinte al Camerei Deputaților, nu-mi trebuie o decizie politică, e o responsabilitate pe care mi-o conferă funcția, categoric, o să fac sesizare de conflict de neconstituționalitate la CCR. Chiar dacă nu stopez acest buget, sper, prin decizia CCR, alte viitoare Guverne ale României, să nu mai facă acest lucru”, a declarat Marcel Ciolacu, vineri, când a anunțat sesizarea la CCR.

Sesizarea va fi semnată și de președintele Senatului, Teodor Meleșcanu. Cei doi vor reclama un conflict de natură constituțională între Guvern și Parlament.

De asemenea, Ciolacu a anunțat că PSD nu exclude o moțiune de cenzură „dacă și alte formațiuni politice vor decide să se alăture demersului”.

„Nu exludem varianta de moțiune în 3 zile în cazul în care și alte formațiuni politice vor decide să se alăture demersului nostru”, a declarat președintele interimar al PSD.

Marcel Ciolacu a precizat că o contestație la CCR pe legea bugetului de stat nu va bloca promulgarea bugetului, însă o decizie favorabilă a judecătorilor Curții va bloca pe viitor aprobarea bugetului fără o dezbatere în Parlament.

„Bugetul de stat, deoarece a fost venit prin asumarea răspunderii va fi atacat astăzi de către mine și de către președintele Senatului ca și conflict constituțional la CCR. Nu există precedente în Europa ca un guvern să vină cu un buget fără dezbateri în Parlament. De la Ceaușescu România nu a mai cunoscut așa ceva. Chiar dacă nu vom reuși să stopăm acest buget, dacă decizia va fi favorabilă vom stopa pe viitor să mai fie adoptat așa. Este o linie roșie a democrației care nu ai dreptul să o treci”, a declarat Ciolacu, la finalul ședinței CEx.

De asemenea, Ciolacu a anunțat că PSD va contesta și asumarea răspunderii pentru modificarea OUG 114.

„În cursul zilei de 30 voi depune sesizare pe OUG 114. Efectele ordonanței vor fi suspendate până CCR va lua o decizie”, a precizat președintele interimar al PSD.

Guvernul și-a asumat, miercuri, răspunderea pe proiectul de lege privind bugetul de stat pentru anul 2020, iar luni partidele și-au depus amendamentele la guvern, Ludovic Orban având mai multe întâlniri cu liderii USR, ALDE și UDMR cu privire la amendamentele depuse.

***

PSD a depus 35 de amendamente la legea bugetului a căror primă consecință este creșterea deficitului bugetar la peste 4% din PIB.

Amendamentele depuse de parlamentarii PSD implică cheltuieli bugetare de 41 de miliarde de lei iar printre ele se numără cel referitor la suplimentarea cu 6 miliarde de lei pentru dublarea alocațiilor, dar și suplimentarea bugetului cu 19 miliarde pentru primari.

De asemenea se propune alocarea a 3,4 miliarde pentru programul Start Up Nation, 7 miliarde pentru modernizarea spitalelor, și 2 miliarde pentru programul de irigații.

PSD vrea bani pentru creșterea burselor elevilor - 600 de milioane de lei, 500 de milioane pentru PNDL, 900 de milioane pentru crescătorii de păsări, 260 de milioane pentru programul Mierea în școli, 300 de milioane pentru Programul suinelor și 310 milioane suplimentarea subvenției pentru motorină, pentru agricultori.

La sursa de finanțarea, majoritatea amendamentelor depuse de PSD prevăd „creșterea colectării și reducerea evaziunii fiscale”.

De asemenea, PSD se opune modificării OUG 114 și a depus mai multe amendamente prin care cere menținerea programului pentru investiții în stațiunile balneare și a programului pentru construcția grădinițelor sportive, cu dedicație pentru Ion Țiriac.

De asemenea, social democrații nu sunt de acord cu desființarea Fondului de Dezvoltare și Investiții, un instrument folosit pentru finanțarea primarilor PSD, despre care premierul Ludovic Orban a spus că este „o păcăleală”.

Conform amendamentelor depuse, se dorește menținerea creșterii indemnizației sociale pentru pensionari de la 704 lei la 775 de lei în 2020, precum și a indemnizației de merit, dar și păstrarea măsurilor din OUG 114 care se referă la pensiile private.

***

Barna a obținut de la Orban amânarea cu un an a acordării pensiilor speciale pentru primari

USR a depus peste 60 de amendamente la Legea bugetului de stat pentru anul 2020, printre care şi unul care se referă la amânarea aplicării legii care introducea pensii speciale pentru primari.

Dan Barna, liderul USR, a avut luni o întrevedere cu premierul Ludovic Orban înainte de asumarea răspunderii în parlament pentru trei proiecte de legi care vizează bugetul de stat pe 2020, cel al asigurărilor sociale și pe modificarea OUG 114.

Amendamentele USR vizează, de asemenea, tăierea fondurilor pentru "academiile fantomă ale diverşilor politruci", suplimentarea investiţiilor în educaţie şi infrastructură, dar şi creşterea transparenţei instituţionale şi digitalizarea.

Barna consideră că una dintre "victoriile" USR se referă la transparentizarea cheltuirii banului public.

"Suntem în măsură să comunicăm câteva victorii importante pentru USR.

Spun victorii, pentru că sunt rezultatul unui demers pe termen lung pe care l-am avut în parlamentul României şi vorbesc aici de acceptarea amendamentului privind transparentizarea.

De acum înainte, toate modificările acelea obscure care apăreau brusc în buget şi nu ştia nimeni de unde şi de ce au apărut vor trebui să fie comunicate şi să fie disponibile în spaţiu public, să fie făcute publice de către cei care le iniţiază. Este o reuşită foarte mare", a spus președintele USR, Dan Barna.

În urma negocierilor cu șeful guvernului și al PNL, USR a obținut amânarea acordării pensiiilor speciale pentru primari.

"O altă victorie importantă este prorogarea pensiilor speciale pentru primari cu un an, cel puţin un an la momentul de faţă, ceea ce este un element important.

Acestea urmau să intre în vigoare la 1 ianuarie şi ar fi devenit un drept câştigat şi nu se putea face nimic. Am obţinut acordul premierului şi acordul PNL pentru prorogarea acestui termen", a adăugat preşedintele USR.

USR a solicitat, de asemenea, tăierea fondurilor pentru "academiile fantomă ale diverşilor politruci şi sinecurişti", cu referire la Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale şi Academia Oamenilor de Ştiinţă din România.

Barna a anunțat că acestea vor putea funcţiona în continuare, însă fără finanţare de la buget.

Totodată, USR a cerut şi obţinut majorarea cu 80% bugetului alocat pentru infrastructura de drumuri şi poduri, de la 203 milioane la 363 milioane de lei.

***

Senatul și Camera Deputaților se reunesc luni pentru angajarea răspunderii guvernului pentru legea bugetului de stat, a legii asigurărilor sociale și pentru OUG 114.

Înainte de ședința comună a celor două camere ale parlamentului, care va începe la ora 14.00, guvernul se reuneşte pentru a analiza amendamentele depuse de parlamentari până la ora 10.00 la cele trei proiecte pe care guvernul urmează să-și asume răspunderea în parlament: proiectul legii bugetului de stat pe anul 2020, proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 şi proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Premierul Ludovic Orban a explicat săptămâna trecută că a decis angajarea răspunderii guvernului pe cele trei proiecte pentru "corectarea tuturor dezechilibrelor economice provocate de politicile iresponsabile ale vechii guvernări" și pentru a le putea oferi românilor, până pe 31 decembrie, un buget de stat care să se bazeze pe realităţile economice. El a explicat că este imposibil ca, într-o dezbatere normală în parlament, să poată fi finalizat bugetul până la sfârșitul anului.


"Ordonanţa de urgenţă 114 se află la ora actuală în dezbaterea Camerei Deputaţilor. Fiind o ordonanţă care a vizat aproape toate domeniile de activitate, ea trebuie să treacă prin fiecare comisie de specialitate din Cameră, iar posibilitatea efectivă a corectării prevederilor ei şi a reparării efectelor negative prin dezbaterea la nivelul Camerei Deputaţilor este egală aproape cu zero. Dacă noi, Guvernul, nu ne angajăm răspunderea să corectăm această ordonanţă, există riscul să rămână în vigoare foarte multe prevederi nocive. Mai mult, există riscul să se adauge şi alte prevederi nocive care să accentueze dezechilibrele", a spus Ludovic Orban.

Constituţia prevede la articolul 114 că guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată. Dacă guvernul nu a fost demis sau nu se depune o moţiune de cenzură, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

La rândul său, PSD, intrat în opoziție după demiterea guvernul Dăncilă prin moțiune de cenzură, va decide, luni, în Comitetul Executiv Naţional, dacă va sesiza Curtea Constituţională şi dacă va depune o moţiune de cenzură.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22