Pe aceeași temă
Motiunea a fost anuntata luni, dupa sedinta conducerii PSD, iar marti au avut loc dezbateri cu asociatiile medicilor, cu asociatiile pacientilor si cu reprezentantii sindicatelor, miercuri urmand sa fie depusa la Camera Deputatilor, iar saptamana viitoare va intra in dezbatere.
Deputatul PSD, Alexandru Rafila, care este și reprezentantul României la OMS, a declarat marți că nu acțiunea a caracterizat Ministerul Sănătății în această perioadă, ci inacțiunea și incapacitatea evidentă de a gestiona această pandemie, iar moțiunea este un semnal tras inclusiv de pacienți.
Continutul motiunii ar trebui sa convinga si parlamentari din arcul guvernamental sa o voteze, a mai precizat deputatul PSD.
Rafila a precizat ca discutia este despre Ministerul Sanatatii, nu al Propagandei, ca problemele din sanatate trebuie discutate, iar partea de "personal branding" si PR ar trebui sa treaca in planul al doilea.
În cadrul moțiunii, social-democrații îi mai reproșează ministrului Sănătății tragedia de la Institutul Matei Balș din capitală, care a fost condus timp de 23 de ani de Străinu Cercel, actual senator PSD. Incendiul de la Matei Balș a avut loc la o lună după ce Voiculescu a preluat mandatul de ministru al Sănătății.
De asemenea, liderul deputatilor PSD Alfred Simonis a anuntat, in plenul de martea trecuta al Camerei Deputatilor, ca grupul parlamentar al social-democratilor a depus o solicitare la Biroul permanent prin care il cheama in Parlament, la "Ora Guvernului" pe ministrul Sanatatii Vlad Voiculescu.
Acesta ar trebui sa explice "situatia spitalelor din Romania in ceea ce priveste masurile preventive, gestionarea si managementul riscului in saloanele in care sunt amplasate sau utilizate instalatii de furnizare oxigen pentru pacienti".
Moțiunea de cenzură
PSD îl acuză pe ministrul USR PLUS al Sănătății, Vlad Voiculescu, în moțiunea simplă depusă la Camera Deputaților, de faptul că nu a luat măsurile necesare pentru ca incendiul de la Institutul Matei Balș să nu fi avut loc, în condițiile în care unitatea medicală a fost condusă în ultimii 23 de ani de Adrian Streinu Cercel, intrat anul trecut în Parlament chiar pe listele PSD.
”Acum, la două luni de la tragedia de la Piatra Neamț, când chiar dumneavoastră sunteți ministru al Sănătății, după o altă tragedie, de data aceasta în București, la Matei Balș, tragedie în care și-au pierdut viața 17 pacienți până acum, recunoașteți senin că nu ați făcut nimic din ceea ce chiar dumneavoastră susțineați că trebuie făcut URGENT. Dimpotrivă, ați procedat exact cum spuneați atunci că NU trebuie făcut! Ați așteptat să vedeți ce hârtie lipsește, ați scris pe Facebook și v-ați schimbat fotografia de profil! În loc să faceți, din prima zi în care ați ajuns în minister, tot posibilul pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple, le-ați comunicat sec românilor că le veți prezenta „un raport privind stadiul măsurilor luate după raportul din noiembrie 2020”. Un raport la un alt raport. Însă ce măsuri ați luat? Concret! Cele pe care chiar dumneavoastră i le cereați în noiembrie ministrului Tătaru? Sau nici una de fapt!? Așa cum de altfel chiar dumneavoastră susțineați public, urgența era alta. Nu vorbele. Nu hârtiile. Nu declarațiile politice. Ci un set de proceduri unitare la nivel național în privința evitării pericolelor legate de utilizarea oxigenului în toate spitalele COVID. Adică fapte. Simple. Concrete”, se arată în moțiunea simplă a social-democraților.
PSD mai ssusține că prin această moțiune critică ”lipsa evidentă de performanță a ministrului responsabil cu sănătatea, cu viața românilor”.
”Această moțiune este depusă împotriva ministrului care NU a reușit să ia deciziile necesare, NU a reușit să coaguleze experiența profesioniștilor – așa cum chiar el susținea că ar trebui făcut – pentru a prelua controlul asupra pandemiei și pentru a garanta siguranța pacienților”, se mai arată în text.
Social-democrații continuă cu sfaturi pentru ministrul Sănătății, spunându-i ”ce ar fi putut face” în luna de când a preluat ministerul.
”Iată ce putea face ministrul Sănătății Vlad Voiculescu în cele 50 de zile de când ocupă fotoliul guvernamental: Referitor la criza majoră de sănătate publică provocată de COVID19 în România, patru probleme stringente trebuiau să fie pe masa ministrului Sănătății din prima zi de mandat. Și trebuiau soluționate imediat! Nu peste o lună! Nu la anul! Cifrele reale referitoare la românii infectați zilnic cu SARS CoV-2 și recâștigarea controlului asupra pandemiei prin schimbarea strategiei de testare. Cunoașterea situației populației din România prin reluarea studiilor de sero-prevalență, întrerupte în septembrie 2020. Gestionarea aglomerației și a riscurilor pentru pacienții din secțiile ATI și secțiile care tratează pacienții COVID19, adoptarea de măsuri pentru reducerea mortalității importante cauzate de COVID19. Protejarea personalului medical epuizat, implicat direct în tratarea pacienților COVID19 și mobilizarea profesioniștilor din sănătatea publică”, au mai scris cei de la PSD în textul moțiunii.