PSD în conflict deschis cu PNL după ce Ligia Deca i-a retras atribuțiile secretarului de stat PSD

L. G. | 02.02.2023

Vasile Dîncu, șeful Consiliului Național PSD, o atacă dur pe ministrul Educației, Ligia Deca după ce i-a retras atribuțiile secretarului de stat Florian Lixandru care a criticat Legile educației.

Pe aceeași temă

Vasile Dâncu amenință că va cere demisia ministrul Educației Ligia Deca (PNL) dacă „doamna Ministru nu va avea înțelepciunea să revină asupra acestei decizii, altfel suntem obligați să cerem demisia ministrului și să renunțăm la colaborarea cu echipa sa”.

În viziunea PSD, retragerea atribuțiilor lui Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, “pentru delict de opinie este un act autoritarist și totalitar care aduce aminte de vremuri pe care le credeam demult apuse”, scrie Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, într-un mesaj publicat joi pe Facebook. El afirmă că măsura este un “abuz de putere” ce aduce în atenția PSD “necesitatea de a ne gândi inclusiv la modificări privind funcționarea guvernului și exercitarea răspunderii ministeriale”.

Liderul PSD se declară „stupefiat” de „comportamentul greu de înțeles al ministrului Educației, doamna Ligia Deca, în ceea ce privește atitudinea față de partenerii de coaliție și față de beneficiarii și actorii din sistemul educațional.”

Vasile Dîncu se folosește de această ocazie pentru a ataca din nou legile educației, pe care le vrea dezbătute public înainte de a fi introduse în Parlament pentru a fi votate rapid. El susține că fondurile de 3,6 miliarde de euro nu depind de noua lege a educatiei.

Despre aceleași legi, Vasile Dîncu spune: “Alături de colegii mei din PSD, am constatat că aprobarea urgentă, fără dezbatere, a acestor două legi este cea mai mare preocupare manifestă a ministrului, legând-o în mod fals de posibilitatea pierderii finanțărilor prevăzute de PNRR. “Cu tot respectul, vreau să-i amintesc ministrului educației că Planul Național de Redresare și Reziliență, unde România are prevăzută suma de 3,6 miliarde de euro doar pentru educație, nu cere noi legi ale educației.”

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fvasilesebastiandincu%2Fposts%2Fpfbid0yTyg16LXthpAeNhg2xiGSWeWd179Q1cweTVhCnBFGZ2aGFGhoSbhSQyk2dRKcichl&show_text=true&width=500" width="500" height="291" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>

„Delictul de opinie” al secretarului de stat PSD

„Pentru un delict de opinie, azi mi s-au retras atribuţiile. Perspectiva PSD asupra legilor Educaţiei este că sunt proiecte mult prea importante ce trebuie dezbătute temeinic, pe îndelete!

PSD va pune în discuţia coaliţiei stabilirea unui calendar extins de analiză publică şi adoptare.

Timp este suficient, jalonul PNRR privind Legile Educaţiei are termen trimestrul 3 al acestui an; în plus, inclusiv Comisia Europeană recomandă ca proiectele care cuprind reforme sistemice, deci şi cele privind Legea Educaţiei, să nu fie grăbite pentru încadrarea în termen, ci să fie calitativ pregătite/finalizate până la data depunerii cererii de plată, respectiv până în martie 2024”, a scris Lixandru pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, analiza pe care PSD a făcut-o până acum asupra proiectelor de lege concepute de Ministerul Educaţiei „a evidenţiat necesitatea corectării câtorva chestiuni cheie, definitorii pentru viitorul copiilor”.

Lixandru afirma că, în ceea ce priveşte admiterea în liceu, PSD nu va accepta o formulă „care restrânge drastic” accesul copiilor la educaţie de calitate. În opinia sa, este „cel puţin discutabil” dacă liceele pot avea dreptul să-şi organizeze propriile admiteri, pentru că „ar creşte riscul practicii neloiale” a meditaţiilor şi al „corupţiei”.

Totodată, susţinea Florin Lixandru cu privire la probele de bacalaureat, PSD „priveşte cu multă rezervă” înmulţirea probelor de examen, aşa cum e propusă în proiect.

„Eliminarea specializării învăţător/învăţătoare din cadrul liceelor pedagogice şi modificarea formării învăţătorilor; nu e o soluţie, mai ales în condiţiile lipsei acute de profesori dedicaţi. Învăţământul special, care, după opinia noastră, ar trebui să ţină cont inclusiv de realitatea bazei materiale şcolare. Nu în ultimul rând, Legea Educaţiei trebuie să cuprindă şi prevederi în ceea ce-i priveşte pe copii din diaspora. Dacă tot vrem să se întoarcă românii acasă, trebuie să găsim soluţiile corecte pentru integrarea copiilor născuţi şi crescuţi în diaspora", mai spunea Lixandru.

PSD vrea modificarea legilor educatiei

Vasile Dîncu cerea pe 27 ianuarie amânarea introducerii în Parlament a legilor educației și dezbaterea publică a acestora

„Noile legi au nevoie de o serioasă revizie și de consultări cu mediile educaționale. După 7 ani de la debutul dezbaterii pentru România Educată, observăm că legile educației, deși ținute într-o confidențialitate de neînțeles, au creat o vie dezbatere și multe reacții din mediul educațional”, a scris Dîncu pe Facebook.

Este clar că așteptarea societății este mare și e nevoie de dezbatere mai amplă și analize aprofundate. După o scurtă analiză a proiectelor de lege, constatăm că sunt multe lucruri care vor trebui refăcute și căutate soluții la unele probleme. Sunt multe măsuri administrative, dar puține schimbări de paradigmă care să ne dea certitudinea că vor asigura adaptarea școlii și a copiilor la schimbările rapide de la nivelul culturii, civilizației și mediului tehnologic”, susține președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu.

„În actualele proiecte de lege sunt multe lucruri noi, în comparație cu variantele mai vechi, unele componente chiar originale, iar efortul celor care au lucrat în această fază este meritoriu. Însă cred că este nevoie de o omogenizare mai mare a conținutului și o armonizare atât cu legislația actuală, dar mai ales cu perspectivele de dezvoltare a României pe termen lung”, a mai scris Dîncu.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fvasilesebastiandincu%2Fposts%2Fpfbid02Mk3Rxrc9S42Yo8VGzVbEUTUxEoXWcrsgCzo7R3TecwyzHhpthA6t5RiH6N5niybJl&show_text=true&width=500" width="500" height="603" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22