Pe aceeași temă
Cele două amendamente au fost propuse de senatorul PSD, Gheorghe Marin, după ce șeful statului Klaus Iohannis a înapoiat Parlamentului, spre reexaminare propunerea legislativă cu numărul 408 din 2017 „privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore de la Senat”. Amendamentele senatorului PSD garantează companiilor petroliere că nu va fi crescută taxarea gazului extras din Marea Neagră pe toată durata exploatării, iar cheltuielile de explorare de miliarde de euro vor fi scăzute din impozitul pe care firmele îl vor datora, scrie economica.net.
Amendamentele au trecut în prima ședință a comisiei, desfășurată marți, 18 septembrie, de la ora 12.00, cu câteva ore înainte ca Liviu Dragnea să se întâlnească cu secretarul general al Energiei din SUA, Rick Perry. Cu două săptămâni înainte, Liviu Dragnea se întâlnise la biroul său din Camera Deputaților cu directorul general al OMV și cu președintele pentru dezvoltare al ExxonMobil, fără ca întâlnirile să fie comunicate public de președintele Camerei Deputaților decât după o săptămână, scrie G4Media.ro.
Companiile care au investit deja masiv în lucrările de explorare (ExxonMobil și Carlyle din SUA, OMV din Austria) au cerut permanent exact aceste două amendamente pentru a putea continua cu exploatarea gazelor din Marea Neagră. De altfel, și secretarul american al Energiei, Rick Perry, a solicitat autorităților române să rezolve aceste probleme înainte ca firmele enunțate să ia decizia finală privind investiția în România. Rick Perry, venit în România la summit-ul Inițiativei celor Trei Mări, a avut întâlniri oficiale marți, 18 septembrie, cu președintele Klaus Iohannis și cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, mai scrie sursa citată.
Amendamentul uşurează substanţial povara fiscalîă a companiilor, care îşi pot deduce astfel cheltuielile totale de explorare de la plata impozitului suplimentar introdus prin această lege şi, teoretic, simplifică lucrurile în decizia de a se scoate gazele. În cel mai important perimetru din Marea Neagră, Neptun Deep, ExxonMobil şi OMV Petrom au investit deja în explorare circa 1,5 miliarde de euro, iar, potrivit unor voci din industrie, Exxon şi Petrom ar urma să mai cheltuiască undeva la 4 miliarde de dolari pe lângă sumele investite deja, înainte să expoateze gazul. Iar nivelul celor trei blocuri acum aflate în explorare în Marea Neagră se vorbeşte despre o sumă totală de circa 6 miliarde investiţii. Aceste sume vor fi deduse din impozitul suplimentar, nou introdus în lege, explică e-nergia.ro.
Amendamentul a fost introdus de senatorul PSD Marian Gheorghe, preşedintele Comisiei pentru energie, infrastructură ernergetică şi resurse minerale. Şi a fost introdus în condiţiile în care legea, aflată la reexaminare a ajuns în această Comisie în data de 18 septembrie fără să apară public informaţii despre acest lucru. Potrivit unor surse parlamentare, această comisie este nou-înfiinţată. Mai mult, şedinţa acestei comisii în care s-a dezbătut legea şi au fost introduse aceste amendamente nu apare pe site-ul Senatului, deci nimeni nu a ştiut că se va dezbate aici acea lege în data de 18 septembrie. De altfel, potrivit site-ul Senatului, senatorul Marin Gheorghe este preşedinte alacestei comisii din data de 17 septembrie, deci a fost numit cu doar o zi înainte să de dezbată această lege în acea Comisie.
Ce spunea Dragnea în urmă cu două săpătămâni: Discuții tensionate cu Exxon și OMV, dar nu renunțăm la forma actuală a legii offshore
Discuțiile cu oficialii Exxon și OMV privind legea off-shore au fost tensionate, dar România trebuie să aibă independență energetică și de aceea nu renunțăm la forma actuală a legii, spunea în urmă cu două săptămâni președintele PSD Liviu Dragnea, la Antena 3:
”A venit la mine CEO-ul de la OMV, iar a doua zi președintele de la Exxon. Subiectul a fost legea offshore, a fost o discuție tensionată. Și-au exprimat dorința de a-și continua investițiile în Marea Neagră. Le-am spus că poziția mea de vara trecută nu s-a schimbat. România trebuie să câștige financiar suficient și un procent însemnat din această afacere, pentru că este vorba de o resursă naturală a României. Economia noastră trebuie să beneficieze în următorii 30 de ani de gaze din resursele noastre și să fim independenți energetic. Obiectivul nostru a fost să găsim o balanță corectă între interesele legitime ale țării noastre și ale investitorilor”.
Liderul PSD susține că reprezentanții OMV și Exxon Mobile i-au spus că vor să vadă forma finală a legii offshore și apoi vor lua o decizie dacă vor continua investițiile.
„Nu mi-au spus că nu negociază. Mi-au spus ceea ce era firesc să spună – că după ce vor vedea forma finală a legii vor lua o decizie dacă vor continua investițiile sau nu. Noi vom continua cu legea, cum am spus, și procentul de 50% din producția de gaze să se tranzacționeze pe piața din România, să nu se ducă spre 100%, s-a stabilit că rămâne la 50%”, a mai spus Dragnea, menționând: „Eu nu vreau să acuz pe nimeni, dar în presa asta cu epoleți s-a discutat că uite scrisoarea lui Giuliani e un lobby, nu erau adevăruri, și ăla e un rău. Dar e bine când se face un lobby pe legea asta?! Indiferent ce presiuni s-ar face asupra mea, asupra partidului, eu sunt absolut convins că parlamentarii noștri nu vor ceda. Legea e la Senat, primă camera sesizată, vreau ca în trei săptămâni să fie adoptată. De ce a întors-o Iohannis? De ce nu a vrut Iohannis, dacă pentru el era un subiect important? De ce nu a vrut să se discute în CSAT? Putea el să o facă”.
Mai mulți reprezentanți ai companiilor petroliere au fost în ultimele săptămâni la Parlament, după ce președintele Iohannis a retrimis actul normativ pentru reexaminare și operatorii au criticat condițiile impuse de actuala putere.
Săptămâna trecută, Liviu Dragnea, președintele PSD, șeful Senatului, Calin Popescu-Tăriceanu împreună cu Ministrul Energiei şi cu fostul ministru de finanţe Daniel Chiţoiu au stat de vorbă o oră cu o delegaţie a companiei americane Exxon, cea care face explorarea şi primele foraje pentru gaze în Marea Neagră, condusă chiar de şeful pentru dezvoltare, Liam Mallon. Americanii au ieşit zâmbind de la discuţii. Tot săptămâna trecută, în biroul lui Liviu Dragnea a fost și șeful OMV, Reiner Seele, după ce, potrivit presei germane, ar fi fost decorat de Vladimir Putin cu „Ordinul prieteniei pentru merite în întărirea prieteniei și colaborării între popoare”, scrie financialintelligence.ro.
Anterior, Consilierul premierului, Darius Vâlcov, a atacat compania petrolieră OMV, susţinând că şantajează România în chestiunea gazelor din Marea Neagră.
Vâlcov: Oricine ar încerca modificarea legii offshore ar trebui judecat pentru trădare de țară
"Oricât de mult ar ţipa ambasade europene sau alţi haştagişti prin piaţă sau pe oriunde, cine ar îndrăzni - acesta este, bineînţeles, punctul meu de vedere - să modifice actuala formă a Legii offshore, în sensul în care să reducă acele condiţii financiare care au fost aprobate în Camera Deputaţilor la propunerea lui Liviu Dragnea, cred că va trebui judecat pentru trădare de ţară. Pentru că acolo vorbim de 6 miliarde de dolari, pe care statul român îi câştigă în plus faţă de versiunea iniţială a legii şi eu nu cred că cineva va putea iniţia ca acei şase miliarde de dolari să fie mai puţini. Mai mult, oricând putem sta de vorbă", a afirmat Vâlcov într-o intervenţie telefonică la Antena 3, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, "mulţi se dau specialişti şi explică în toate domeniile", dar în realitate este vorba despre procentul pe care îl încasează statul român.
"Totuşi, statul trebuie să încaseze de pe urma resurselor sale. Pentru că nu cred că îşi doreşte nimeni ca să se dea acei metri cubi din Marea Neagră - şi aici vorbim de câteva zeci de miliarde de euro, specialiştii estimează că se vor depăşi 100 de miliarde de euro venituri - iar statul român să încaseze sub 10% din acestea. Cred că ar fi o cruzime şi o nebunie ca cineva să accepte ca acest lucru să se întâmple", a susţinut Vâlcov.
G4 Media amintește că unul din promotorii modificărilor la legea offshore a fost chiar Dragnea.