PSD modifica regulamentul Camerei Deputatilor: Presedintele Camerei nu mai poate fi revocat la propunerea majoritatii

P.c. | 05.05.2015

Pe aceeași temă

Comisia de resort a votat modificarea regulamentului Camerei Deputatilor astfel incat președintele Camerei sa poata fi schimbat doar la propunerea grupului parlamentar din care face parte, nu la propunerea majorității. În cazul parlamentarilor incompatibili, deputații PSD au păstrat de asemenea o serie de prevederi controversate, relateaza Romania Libera.

 

Valeriu Zgonea (PSD), actualul președintele al Camerei, va putea fi înlocuit din funcție doar la propunerea scrisă a liderului grupului PSD, Marian Neacșu. Această regulă va fi valabilă și în cazul în care PNL va reuși să schimbe majoritatea parlamentară.

 

Liderul grupului PNL, Ludovic Orban, a criticat inițiativa PSD : „Ei sunt oarecum pregătiți sufletește pentru situația schimbării majorității parlamentare și încearcă să și-l fixeze pe Zgonea și în condițiile în care va exista o majoritate parlamentară care va dori schimbarea lui Zgonea”.

 

CITITI SI: HotNews: Zece senatori au depus un proiect controversat de modificare a Codului de Procedura Penala. Noua sunt de la PSD, iar patru sunt cercetati penal sau condamnati

 

Regulamentul în vigoare permite demiterea președintelui Camerei la schimbarea majorității și pe baza acestuia USL a înlocuit-o, în 2012, pe Roberta Anastase cu Valeriu Zgonea. La vremea respectivă, Curtea Constituţională (CCR) a validat hotărârea Camerei pe motiv că, referindu-se la o persoană, nu a afectat principii și valori constituționale. Acum, însă, PSD invocă o decizie mai veche a CCR, din 2005, când magistrații au decis că președintele de atunci, Adrian Năstase, poate fi schimbat doar la propunerea grupului din care face parte.

 

Situatia deputatilor incompatibili

 

Regulamentul Camerei Deputatilor a fost de asemenea modificat in privinta parlamentarilor declarati incompatibili.

 

Potrivit acestei legi, un parlamentar are la dispoziție 15 zile pentru a notifica Biroului Permanent și alte 30 de zile pentru a alege între mandatul de deputat și funcția incompatibilă. Dacă deputatul în cauză nu își exprimă nici o opțiune, Biroul permanent sesizează Comisia juridică în vederea întocmirii unui raport, în termen de 15 zile.

 

Comisia solicită punctul de vedere al Agenției Naționale de Integritate (ANI), care va răspunde solicitării în cel mult cinci zile. Raportul comisiei se înaintează Biroului Permanent, care va supune în prima ședință a plenului un proiect de hotărâre de constatare a stării de incompatibilitate și de încetare a mandatului.

 

Votul în plen in privinta acestui proiect de hotărâre poate fi și negativ, deputații menținand dreptul Camerei de a vota în cazurile de incompatibilitate, prevedere care a provocat controverse.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22