Pe aceeași temă
UPDATE: Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că PSD "nu susţine organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare".
UPDATE: Senatorul PSD Ovidiu Donţu a declarat, vineri, că prin depunerea propunerii legislative privind organizarea unui referendum naţional, la Senat, practic este declanşată procedura pentru un posibil referendum, el explicând că în prezent există un vid legislativ şi adoptarea iniţiativei cetăţeneşti privind familia tradiţională putea fi blocată, în lipsa acestei prevederi noi, transmite News.ro.
Cetăţenii României ar fi chemaţi să îşi exprime voinţa, prin vot, în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării propunerii de revizuire, iar cheltuielile pentru organizarea referendumului se suportă de la bugetul de stat pe anul 2016, cerându-se procedură de urgenţă pentru adoptarea legii în Parlament, conform News.ro.
Proiectul de lege depus joi la Senat de cei doi senatori PSD are trei articole. Potrivit articolului 1, cetăţenii României sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot, în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei, în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării propunerii de revizuire, prevăzută la articolul 151 din Constituţie.
Data referendumului naţional se aduce la cunoştinţă publică de către Guvern, în cel mult trei zile de la intrarea în vigoare a legii, prin Monitorul Oficial şi prin presă, radio şi televiziune.
Articolul 2 al propunerii legislative prevede că persoanele care au dreptul să participe la referendumul naţional privind revizuirea Constituţiei, modul de desfăşurare a campaniei pentru referendum, organizarea şi desfăşurarea lui, organizarea şi atribuţiile birourilor electorale, faptele care constituie contravenţii şi infracţiuni precum şi modul de constatare şi sancţionare a acestora sunt stabilite la articolele 4, 7 precum şi capitolele IV, V şi VI din Legea 3/2000.
Rezultatul referendumului se stabileşte în conformitate cu prevederile articolului 5 şi articolului 7 din legea 3/2000.
Articolul 3 din propunerea legislativă menţionează că toate cheltuielile pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional privind revizuirea Constituţiei se suportă de la bugetul de stat pe anul 2016.
În procedură de urgenţă
Iniţiatorii menţionează în expunerea de motive că organizarea referendumului este reglemnetată de Legea nr. 3/2000, care la articolul 6 şi articolul 7, rezervate referendumului pentru revzuirea Constituţiei, prevede obligaţia stabilirii prin lege a organizării şi defăşurării fiecărui asemenea referendum.
”Totodată, legea nr. 3/2000 obligă ca prin lege specială să se stabilească obiectul şi data referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei, cu respectarea articolului 151 din Constituţie. În vederea aducerii la îndeplinire a acestor dispoziţii, a fost elaborat prezentul proiect de lege, pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului pentru revizuire”, spun senatorii PSD.
Iniţiatorii propun ca proiectul de lege să fie adoptat în procedură de urgenţă.
Cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor
Articolul 150 şi articolul 151 din Constituţie se referă la iniţiativa şi procedura de revizuire. Astfel, revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.
Cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.
Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.
Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.
Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.
*******
Comisia juridică din Senat a adoptat, marţi, cu unanimitate de voturi, un raport de admitere a iniţiativei cetăţeneşti privind modificarea Constituţiei, în sensul redefinirii familiei ca uniune dintre un bărbat şi o femeie, modificarea legii fundamentale urmând a se face printr-un referendum naţional.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că votul pentru modificarea Constituţiei în privinţa definirii familiei, iniţiativă care a primit raportul Comisiei juridice din Senat, nu ar trebui dat în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare, ci ar trebui să fie organizat un referendum separat.
Iniţiativa cetăţenească este semnată de peste 3 milioane de persoane.
Alegerile parlamentare vor avea loc în 11 decembrie.
Comentarii 1
valeriu - 11-04-2016
Văzând declaraţiile preşedintelui îi trimit această scrisoare: Domnule preşedinte, Vă scriu în calitate de cetăţean al României, ţară al cărei preşedinte sunteţi, cu toate obligaţiile ce vă revin, între care şi acela de garant al drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Mă simt jignit şi revoltat de unele din declaraţiile dumneavoastră. Pentru a mă putea face înţeles vă voi relata pe scurt două aspecte. Mai întâi, că îmi aduc aminte că în copilărie îmi petreceam vacanţele la ţară, la bunici. Vedeam cu ochii abia mijiţi cum dimineaţa, foarte devreme, bunica mea se scula, se aşeza în genunchi în faţa unei vechi icoane din colţul de la răsărit al casei şi se ruga. Apoi mergea la animale şi la păsări, le dădea să mănânce şi le punea apă. După ce mai trebăluia la cele ale gospodăriei, ca toate să fie gata când mă voi scula eu, se îngrijea şi de ea. Am avut bucuria să-mi cunosc şi una dintre străbunici care aduna plante medicinale ca să le fie de leac nepoţilor, vecinilor, oamenilor în suferinţă. Făcea acest lucru doar după ce ţinea post şi se ruga pentru aceia. Al doilea aspect pe care vă rog să-l luaţi în considerare este acela că atunci când a venit vremea, m-am uitat în jur la familiile pe care le cunoşteam pentru ca din exemplul lor să înţeleg cum se ajunge la dragoste necondiţionată, la armonie, înţelegere, respect. Pentru mine CĂSĂTORIA a fost un lucru sfânt, cel mat important din viaţa mea, alături de naştrea copiilor mei. Am petrecut o viaţă alături de femeia care îmi este soţie. Am obţinut DIPLOMA (certificatul) de CĂSĂTORIT, eu ca BĂRBAT şi soţia mea ca FEMEIE, consfinţită prin examenele vieţii. Cele două aspecte relatate despre copilărie şi despre maturitatea mea, valorile care m-au clădit moştenite de la moşii şi strămoşii mei vi se par cumva „ fanatism religios” şi „ intoleranţă” aşa cum le-aţi numit dumneavoastră? Acum, către sfârşit, prin declaraţiile dumneavoastră despre o toleranţă de neînţeles, sunteţi gata să-mi anulaţi această „diplomă”. Nu sunt discriminatoriu, dar cel ce are o diplomă de medic nu poate fi numit inginer. Persoanele de acelaş sex care vor să convieţuiască să-şi inventeze diploma lor. Dacă vor vreun drept, să-l obţină fără să-l încalce pe al meu. Dreptul la moştenirea mea spirituală este pe cale să fie încălcat iar dumneavoastră sunteţi mai degrabă complice la uzurparea acestui drept pe care îl am. Îl am de când m-am născut şi de când există poporul român. De aceea mă simt jignit, revoltat, neprotejat în identitatea mea. Valeriu Droahnă, Iaşi, 25.10.2016
Răspunde