Pe aceeași temă
Noul Executiv Strelet din Republica Moldova beneficiaza de sprijinul Bancii Mondiale (BM) in aplicarea programului de reforme si dezvoltare. Asta, in timp ce la Chisinau, presedintele Timofti a convocat Consiliul Suprem de Securitate pentru o analiza privind situatia economico-financiara a tarii.
Incepand din 30 iulie, Republica Moldova are un nou Guvern, dupa ce Cabinetul condus de Valeriu Strelet a fost votat de Parlamentul de la Chisinau. Strelet a atras votul a 52 de deputati din Alianta pentru Integrare Europeana 3 (PLDM, PD si PL), potrivit presei de la Chisinau.
Acum, Banca Mondiala reconfirma sprijinul pentru noul Cabinet Strelet in ce priveste programul de reforme si politicile de dezvoltare planificate de Guvernul de la Chisinau, potrivit unui comunicat al Executivului moldovean, citat de Agerpres.
Informatia vine in contextul unei intrevederi avute de premierul Valeriu Strelet cu directorul pentru Moldova, Europa si Asia Centrala a Bancii Mondiale, Alex Kremer, marti in capitala Moldovei.
Oficialul BM a reafirmat disponibilitatea institutiei financiare internationale de a sustine noul Guvern de la Chisinau, in vederea asigurarii stabilitatii sectorului financiar-bancar, impulsionarii dezvoltarii economice si o mai buna protectie sociala a moldovenilor.
Cooperarea Moldovei cu Banca Mondiala are loc in baza Strategiei de parteneriat 2014-2017 ce insumeaza proiecte de aproximativ 450 de milioane de dolari.
“Recomandarile noastre cu privire la masurile ce urmeaza sa fie aplicate in vederea realizarii cu succes a reformelor sunt mentionate in <Notele de politici> pe care le-a elaborate Banca Mondiala impreuna cu alti parteneri de dezvoltare”, a transmis Alex Kremer.
Presedintele Timofti convoaca Consiliul Suprem de Securitate
In aceste conditii, seful statului moldovean, presedintele Nicolae Timofti, a decis convocarea pentru ziua de miercuri a Consiliului Suprem de Securitate.
Consiliul se va intruni intr-o noua componenta, dupa investirea noului guvern condus de Valeriu Strelet, si are in vedere teme economico-financiare si social-politice, potrivit presei de la Chisinau.
Convocarea Consiliului Suprem de Securitate vine in conditiile in care noul premier Strelet a anuntat ca cele trei banci devalizate la finalul lui 2014 – Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank – vor fi lichidate in scurt timp, aceasta fiind principala conditie a Fondului Monetar International pentru negocierea unui nou acord de imprumut.
Pe langa presedintele statului, din Consiliul Suprem de Securitate mai fac parte alti 15 membri, printre care premierul Strelet, directorul Serviciului de Informatii si Securitate Mihai Balan, ministrul de Interne Oleg Balan, cel al Apararii Anatolie Salaru, cel de Externe Natalia Gherman si presedintele Parlamentului Andrian Candu.