Pe aceeași temă
Nivelul de radioactivitate in zona centralei de la Cernobîl depaseste de 10 ori limita admisa, din cauza incendiilor de vegetatie din imprejurimi, au anuntat joi autoritatile ucrainene, citate de Pro Tv.
Agentia Romana pentru Mediu monitorizeaza situatia si spune ca In Romania nu sunt probleme: „Stațiile de monitorizare a calității aerului din România, de la granița cu Ucraina, nu au înregistrat până în prezent nicio creștere cu semnificație radiologică a nivelurilor de radioactivitate a mediului pe teritoriul național, așadar România este în afara oricărei stări de îngrijorare ca urmare a evenimentelor petrecute la centrala nucleară de la Cernobîl. Mai mult decât atât, conform modelului de dispersie și a prognozei întocmite de Administrația Națională de Meteorologie, norul de fum format în urma incendiului nu va pătrunde în România în următoarele 36 de ore", a precizat Ministerul Mediului.
Focurile din împrejurimile centralei Cernobil au fost stinse, dupa ce au parjolit o suprafata de 130 de hectare in jurul reactorului avariat, iar Inspectoratul pentru Sectorul Nuclear al Ucrainei a constatat contaminarea cu Cesiu-137.
Acumulata in organismul uman, aceasta substanta radioactiva poate provoca leucemie si alte forme de cancer.
Focul a pornit dupa ce iarba uscata din perimetrul de protectie al centralei de la Cernobil s-a aprins in zona satelor Kovsilovka si Poleskoie. Flacarile au fost semnalate prima data luni dupa-amiaza, iar pentru stingerea acestuia au fost mobilizate 24 de utilitare si peste 100 de pompieri.