Rafila: Creșterea numărului de cazuri noi de Covid era de așteptat. Va mai dura 4-5 săptămâni

L. G. | 11.07.2022

​Aproape 15.000 de cazuri noi de COVID-19 s-au înregistrat săptămâna trecută în România, dublu față de săptămâna anterioară raportării, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Pe aceeași temă

Astfel, între 4 iulie și 10 iulie, au fost raportate 14.943 de cazuri, față de 7.726 între 27 iunie și 3 iulie.

 

Este a treia săptămână în care numărul de cazuri se dublează.

 

„E un trend așteptat. Această creștere va dura circa 4-5 săptămâni, după care numărul de cazuri se va stabiliza și o să vedem când va începe să se reducă, a precizat Rafila.

 

În ultima săptămână, 1.410 persoane au fost internate, dintre care 86 la ATI (68 dintre ei nevaccinați). În același interval, 33 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat.

 

Potrivit ministrului, pozitivitatea cazurilor a crescut cu aproape 50%. Proporţia de cazuri pozitive este de 12%, pe care ministrul o cataloghează drept „un indicator bun” prin comparaţie cu valurile precedente, când acest indicator a depăşit 30%.

 

Potrivit lui Rafila, tulpina Omicron este dominanţă şi deja au fost secvenţiate primele cazuri cu subvarianta BA. 5, care este responsabilă de accelerarea din nou a pandemiei.

 

Şi în ultima săptămână Bucureştiul se situează pe primul loc în ceea ce priveşte numărul de cazuri, cu aproximativ o treime dintre cele înregistrate la nivel naţional.

 

Referitor la vaccinare, ministrul Sănătăţii spune că speră ca negocierile să ducă la scăderea cantităţilor care vor fi livrate, Alexandru Rafila atrăgând atenţia asupra faptului că distrugerea unui număr mare de doze de ser scade încrederea populaţiei în vaccinare.

Rafila le recomandă oamenilor să se vaccineze cu o doză suplimentară atunci când va apărea noul vaccin, adaptat tulpinilor circulante ale virusului.

„Este clar că vaccinul care a fost într-adevăr în primul an de utilizare a fost eficient, a oprit transmiterea, viaţa a reintrat în normal. Deci există nişte câştiguri mari, evidente ale vaccinării. Asta nu înseamnă că în momentul de faţă, când el nu mai este eficient, trebuie să spunem că este eficient. Eu nu pot să mint şi n-am niciun fel de motiv. Lucrul ăsta nu favorizează vaccinarea”, argumentează ministrul.

El adăugat că „vaccinul e acelaşi, virusul este altul”, la aproape doi ani de la declararea pandemiei.

 

„Sunt persoane care mă întreabă dacă are rost să-şi facă şi doza a patra acum. Eu i-am sfătuit să îşi facă în toamnă, dacă apare o nouă variantă a vaccinului”, a afirmat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, duminică, la Prima Tv.

UE recomandă vaccinarea persoanelor peste 60 de ani

 

Luni, Comisia Europeană, împreună cu agențiile sanitare ale UE, au recomandat vaccinarea cu al doilea „booster” anticovid a tuturor persoanelor în vârstă de peste 60 de ani (anterior limita era la 80 de ani) împotriva unui nou „val mare” de Covid-19, relatează AFP.

”Îndemn statele membre să ofere imediat a doua doză «booster» tuturor persoanelor în vârstă de peste 60 de ani şi persoanelor vulnerabile şi îndemn toate persoanele eligibile să se prezinte la vaccinare”, subliniază comisarul european însărcinat cu Sănătatea Stella Kyriakides.

 

Această recomandare este valabilă, de asemenea, pentru toate persoanele vulnerabile, anunţă într-un comunicat comun Centrul European de Prevenţie şi Control ale Bolilor (ECDC) şi Agenţia Euroepană a Medicamentului (EMA).

 

În aprilie, cele două agenţii sanitate ale UE au recomandat deja acest al doilea ”booster” - în majoritatea cazurilor a patra doză de vaccin împotriva covid-19 - persoanelor în vârstă de peste 80 de ani şi semnala că poate urma o lărgire.

 

Uniunea Europeană se confruntă cu ”o creştere a cazurilor de covid-19, dar şi cu o tendinţă de creştere a numărului spitalizărilor sau internărilor la urgenţă în mai multe ţări, în principal din cauza subvariantei BA.5 a omicron”, subliniază în comunicat directoarea ECDC Andrea Ammon.

 

”Acest lucru semnalează începutul unui nou val extins de covid-19 în Uniunea Europeană”, avertizează ea.

 

”Există încă mulţi oameni care riscă o infecţie gravă covid-19, pe care trebuie să-i protejăm cât mai rapid”, subliniază ea.

 

Potrivit ultimelor date de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru zona OMS Europa, din care fac parte 50 de ţări, numărul cazurlor de ovid-19 se află în creştere puternică de la sfârşitul lui mai.

 

Numărul noilor îmbilnăviri zilnice a depăşit vineri 675.000 şi a ajuns la nivelul de la începutul lui aprilie, după un val puternic în iarnă.

 

Potrivit ECDC şi EMA, nu există ”în acest stadiu o probă clară care să justifice vaccinarea cu un al doilea «booster» antocovid a persoanelor în vârstă de sub 60 de ani care nu prezintă un risc mare să facă o formă gravă” de covid-19.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22