Pe aceeași temă
Astfel, România este inclusă în zona galbenă a infectărilor cu coronavirus din Uniunea Europeană. „Lucrul acesta ar limita foarte mult circulația cetățenilor români", a declarat Rafila, la Antena 3.
„Trebuie să facem cu toții un efort individual ca să avem un răspuns colectiv, ca să putem să scădeam această incidență până în zona verde, pentru că discuția la nivelul Uniunii Europene privind libera circulație a cetățenilor în spațiul comunitar pune o anumită problemă: țările care depășesc media Uniunii Europene s-ar putea să fie constrânse, dacă doresc să-și trimită cetățenii în celelalte țări care sunt în zona verde, aceștia să stea două săptămâni în izolare. Lucrul acesta ar limita foarte mult circulația cetățenilor români”, a spus Alexandru Rafila.
Medicul a subliniat că Estonia a luat deja măsura carantinării cetățenilor care vin din România, Bulgaria și Polonia.
Lista țărilor din Uniunea Europeană care se află în „zona galbenă”
Printre țările care se mai află în „zona galbenă” se mai numără Suedia, Portugalia, Bulgaria și Polonia. Alte țări din afara blocului comunitar care se află în zona galbenă sunt Marea Britanie și Serbia.
Deja unele state au luat măsuri pentru a bloca călătoriile din România. Danemarca este începând de sâmbătă deschisă călătoriilor către şi dinspre majoritatea ţărilor europene, cu excepţia a şase ţări, printre care și România. Decizia este luată pe baza evoluţiei epidemiei de coronavirus în fiecare dintre acestea, a anunţat joi Ministerul danez de Externe.
Estonia anunțase deja că românii care doresc să intre în această țară trebuie să stea în caratină.
El a explicat şi cum se determină numărul total de teste care se efectuează în 24 de ore.
”Numărul de teste nu este programat, ci este corelat cu numărul de probe care se recoltează la diverse unităţi medicale. Toate persoanele simptomatice sunt îndemnate pentru recoltare. Noi n-avem de unde să ştim câte persoane se prezintă la teste. Numărul de teste se face corelat cu solicitarea. Laboratoarele lucrează doar ceea ce li se cere. Există doar o singură explicaţie în momentul de faţă: datorită faptului că au fost mai multe persoane simptomatice care au ajuns şi au fost testate, avem un număr de 460 de cazuri noi, şi ce ne interesează este procentul. Întotdeauna să vă uitaţi la procentul de cazuri pozitive din totalul de teste. Dacă acum 3-4 săptămâni eram la 1,5%, acum am ajuns la 3-4%. Acum este clar că este vorba despre o creştere semnificativă a numărului de cazuri noi”, a mai spus Alexandru Rafila.