Pe aceeași temă
Raportul de cercetare publicat de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP) are la baza date colectate in anul scolar 2013-2014.
Studiul a fost realizat pe 6.727 de unitati de invatamant din 2.352 de localitati. Din numarul total al scolilor prezente in esantion, 3.677 sunt scoli cu clasele I-VIII, peste 1.000 sunt gradinite, aproximativ 1.500 sunt licee, scoli profesionale si scoli postliceale,
"Rata de abandon scolar se coreleaza negativ cu nivelul de pregatire a profesorilor, dar nu se coreleaza cu bugetul/cadru didactic, cu timpul mediu de deplasare sau cu procentul copiilor/elevilor care fac naveta zilnic", anunta ARACIP, organizatie aflata sub autoritatea Ministerului Educatiei. Altfel spus, un numar ridicat al abandonului scolar arata ca profesorii din respective unitate de invatamant sunt mai prost pregatiti. Totusi, studiul arata ca si "nivelul de educatie a parintilor este mai mic acolo unde rata abandonului scolar este mai mare".
Si calitatea formarii profesorilor sufera, arata ARACIP: "Exista mari disparitati in privinta calificarii cadrelor didactice, fiind constatata o concentrare puternica a cadrelor didactice cu doctorat si cu gradul didactic I in unitatile de invatamant din mediul urban si a celor necalificate sau calificate cu si fara definitivat, in mediul rural".
Citeste integral pe Hot News.