Raport al Monicai Macovei, votat la Strasbourg: FRAUDELE cu fonduri europene din Romania vor putea fi anchetate de procurori STRAINI

P.c. | 10.03.2015

Pe aceeași temă

Comisia pentru libertati civile (LIBE) a Parlamentului European a realizat un raport privind infiintarea unei noi institutii la nivel comunitar: Procurorul European. Raportul, facut de europarlamentarul roman Monica Macovei (independent/PPE), a fost primit 39 de voturi "pentru", 12 "impotriva" si o abtinere in comisia LIBE. Pe baza acestui raport, procurori din alte state ale UE vor putea ancheta cazuri de fraudare a fondurilor europene in Romania, relateaza Hotnews.

 

Macovei a declarat ca in cadrul institutiei Procurorului European vor activa 25 de procurori europeni delegati - cate unul din fiecare stat membru UE, cu exceptia Marii Britanii, Irlandei si Danemarcei, care nu au dorit sa implementeze sistemul. Acestia vor alege, din randul lor, un procuror-sef european, care va fi audiat in Parlamentul European si validat ulterior de plen si de Consiliul Uniunii Europene in format Justitie si Afaceri Interne (care reuneste ministrii justitiei si de interne din UE). 

 

Potrivit raportului adoptat de LIBE, fiecare procuror european delegat ar urma sa aiba un aparat propriu de lucru in tara care l-a delegat si va putea prelua diverse cazuri de fraude cu fonduri europene. Directia Nationala Anticoruptie va trebui sa raporteze toate cazurile de fraude cu fonduri europene la procuroul european delegat de Romania, care va fi deci tot un magistrat roman. 
 

Acest procuror european delegat va putea fie sa lase dosarele la unitatile nationale de parchet, fie sa le dea in lucru altor procurori din Romania, fie sa le preia el si sa le lucreze la nivelul institutiei Procuroului European, daca se constata ca dosarele stagnau in tara. 
 

Aceste decizii vor apartine, insa, camerelor decizionale ale Procurorului European, formate din cate 5 procurori europeni delegati din statele UE. 

 

CITITI SI: Interviu cu MONICA MACOVEI: Celelalte partide s-au bătut în corupți, M10 va fi calea dreaptă

 

Potrivit Monicai Macovei, aceste camere vor lua decizii in mai multe privinte: vor aproba deciziile nationale de inceperea investigaiilor intr-un caz anume sau de inchiderea unui dosar; vor aproba acordurile de vinovatie pe care le obtine procurorul european delegat cu persoanele cercetate; vor putea decide realocarea cazurilor. "Daca nu-si fac treaba acasa, atunci se aloca fie la alt procuror din tara respectiva, fie il ia procurorul european si-l face la sediu", a precizat raportoarea Parlamentului European pe acest proiect; vor decide instanta competenta unde va fi trimis in judecata un dosar specific. "Daca toate fraudele sunt intr-o singura tara, instanta va fi din tara respectiva", a precizat Monica Macovei.

 

Toate aceste decizii vor putea fi contestate. O posibilitate discutata este ca deciziile camerei procurorului european sa fie atacate al Curtea de Justitie a UE, dar in prezent aceasta nu are competente penale. 
 

Viitorul regulament european ar urma sa stipuleze ca procurorul european delegat va prelua automat cazurile de fraude transfrontaliere care aduc prejudicii bugetului Uniunii Europene deci vor aparea cazuri in care procurori din alte state UE vor veni in Romania si vor desfasura proceduri judiciare, cum ar fi retinerea unor suspecti sau perchezitii. 

 

De asemenea, procurorii europeni - fie roman, fie straini - vor lucra direct cu Serviciul Roman de Informatii caruia ii vor solicita interceptari telefonice sau ascultari ambientale si vor primi informatii de la SRI privind aria lor de competenta."Procurorul european delegat va trebui sa urmeze procedura penala a tarii in care ia anumite masuri. De exemplu, procedurile de perchezitii se fac cu politia din tara respectva. Apoi, cand se ajunge la instanta in care se judeca cazul, acea instanta va trebui sa recunoasca toate aceste acte de investigatie recunoscute de alte state membre. Fara alte proceduri. Si acum e asa, dar sunt proceduri de recunoastere", a mai explicat europarlamentarul raportor. 
 

Si in prezent, procurorii din alte state membre pot face investigatii, inclusiv perchezitii, in Romania, insa au nevoie sa acceseze procedurile de cooperare judiciara prin intermediul unor comisii rogatorii sau prin asa-numitul act de investigare europeana, insa procedura este mai greoaie.  "Noi am mers mai departe si am zis sa faca procurorul european aceste proceduri. Daca vrea sa faca o perchezitie in Italia sau in marea Britanie, cere mandat de cercetare sau de perchezitie la instanta, potrivit legislatiei acelei tari", a explicat Macovei. 

 

Macovei: Din 2016 noul sistem va fi functional

 

Macovei sustine ca regulamentul european privind Procurorul European ar putea fi gata la sfarsitul anului 2015, dupa care cel tarziu pana la finele anului 2016 ar urma sa fie operationalizat de statele membre. 
 

Fiecare dintre cele 25 de state membre care ar urma sa aplice sistemul, inclusiv Romania, va trebui sa desemneze un procuror european delegat, prin procedura interna. O comisie independenta formata din magistrati si juristi de prestigiu, constituita la nivel european, va audia si va selecta procurorii europeni delegati de statele membre. 


Cei 25 de procurori europeni delegati isi vor alege, din randul lor, un procur-sef european, care va fi audiat in Parlamentul European. Ulterior, noua structura a Procurorului European va fi votata in plenul PE si in Consiliul JAI. 
 

In prezent, judecatorii Curtii de Justitie ai UE au salarii de circa 20.000 de euro pe luna, iar membrii Curtii de Conturi Europene, circa 16.000 de euro pe luna. Ca atare, in aceasta zona ar urma sa fie remunerat si viitorul procuror roman care va fi delegat la insitutia Procurorului European.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22