Pe aceeași temă
Un raport al World Economic Forum a clasat România pe locul 59 în topul celor mai competitive guverne din lume, obţinând o notă de 4,3 din 7 posibile. Conform raportului, Guvernul Romaniei stă prost la capitolul eficienţă, transparenţă decizională, independenţa justiţiei, încrederea în politicieni, infrastructură, educaţie şi sănătate, relateaza Gandul.
În ce priveşte doar eficienţa Executivului, România este pe ultimele poziţii: locul 101 din 144 de ţări analizate, mai jos decât Burkina Faso, Mozambic, Tanzania şi Uganda.
In privinta independenţei justiţiei România s-a clasat pe locul 84, un loc mai prost decât cel ocupat de Tadjikistan, Botswana sau Namibia.
La sănătate şi educaţie primară România e pe locul 88, după Vietnam şi Rwanda.
Per total, cel mai bun guvern este al Elveţiei, urmate de Singapore şi Statele Unite ale Americii. La coada clasamentului, Guinea, Ciad şi Yemen.
România stă destul de prost la aproape toate capitolele, de la infrastructură, transparenţă şi eficienţă până la independenţa justiţiei, educaţie şi sănătate. Per total, potrivit indicelui global al competitivităţii – Global Competitiveness Index (GCI) - România s-a clasat pe locul 59, din cele 144 de economii analizate de specialişti.
Printre criteriile analizate in cercetarea realizata de World Economic Forum se numără şi transparenţa decizională, modul în care au fost cheltuiţi banii publici, calitatea infrastructurii, eficienţa, independenţa justiţiei şi încrederea în politicieni. La niciun capitol, România nu reuşeşte să urce în primele 50 de state, existand chiar cazuri în care se claseaza în ultimele 30-40 de state.
La cheltuirea banilor publici, România ocupă locul 116, cu un punctaj de doar 2.5. Potrivit metodologiei folosite, 7 este maximul obţinut de un stat.
La capitolul infrastructură, unde România a obţinut doar "nota" 3, care a clasat-o pe locul 106.
Încrederea în politicieni este foarte mică, România situandu-se pe locul 109, cu un punctaj de 2.3.
Specialiştii de la World Economic Forum au analizat de asemenea favoritismul în luarea deciziilor de către oficialii guvernamentali. Aici, România a primit doar 2.5 puncte din 7, ocupând astfel locul 114.
In privinta transparenţei decizionale, România a ocupat locul 86, cu un punctaj de 3.8.
La capitolul independenţa justiţiei, Romania ocupa locul 84, cu 3.5 puncte.
România s-a clasat pe locul 50, cu 4.4 puncte, respectiv 53, cu 5.6 puncte, la calitatea şi cantitatea învăţământului superior. Învăţământul primar şi sistemul de sănătate au adus Romania pe locul 88, cu 5.5 puncte.
World Economic Forum realizează anual, începând cu 2005, acest raport. Analiza lor se bazează pe datele furnizate de agenţiile internaţionale, precum UNESCO, FMI şi OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) şi se axează pe 12 piloni importanţi.