Raportul Monicai Macovei privind infiintarea Procurorului European a fost adoptat in Parlamentul European

T.d. | 29.04.2015

Pe aceeași temă

Raportul europarlamentarului Monica Macovei privind propunerea de regulament a Comisiei Europene pentru infiintarea Procurorului European a fost adoptat, miercuri, in Parlamentul European. Procurorul European urmeaza a fi o institutie comunitara care va putea investiga fraudele cu fonduri europene in statele membre UE.

Raportul privind Regulamentul de infiintare a Biroului Procurorului European a fost aprobat in Plenul PE cu 487 de voturi “pentru”, 165 “impotriva” si 33 de abtineri, potrivit unui comunicat emis de cabinetului Monicai Macovei, citat de HotNews.

"Avem procurori romani anticoruptie care indeplinesc criteriile pentru a fi procurori europeni si care pot oferi lectii despre combaterea eficienta a fraudelor si coruptiei", a declarat Macovei, raportorul Parlamentului European pentru propunerea de regulament a Comisiei privind Procurorul European.

CITESTE SI: Procurorul European, instituţie esenţială în lupta împotriva fraudării fondurilor comunitare

Europarlamentarul roman a scris Raportul si l-a negociat cu parlamentari europeni din toate grupurile politice, cu reprezentanti politici ai statelor membre si dupa intalniri tehnice cu procurori din majoritatea statelor Uniunii Europene.

"Sa nu uitam ca suntem gardienii banilor cetatenilor nostri. Asta doresc sa fie si Biroul Procurorului European", a declarat Monica Macovei, potrivit comunicatului.

Noua institutie europeana – prevazuta in Tratatul de la Lisabona – este necesara in contextul in care “oamenii sunt preocupati de amploarea fraudelor cu bani europeni”, mai arata sursa citata.

Institutia Procurorului European va avea doua componente:

  • (1) un birou central, format din 25 de procurori europeni selectati pe baza unei competitii deschise, cu un procuror sef;
  • (2) a doua componenta va fi alcatuita din procurori europeni delegati, care vor fi, practic, procurori din statele membre care vor lucra in continuare in statele lor in cazurile de frauda cu bani europeni, dar printr-o colaborare directa cu biroul central.

"Grupurile de crima organizata pentru fraudarea banilor europeni pot fi anihilate eficient numai de un grup de procurori europeni care lucreaza impreuna si rapid. Desigur, toate investigatiile, cum sunt perchezitiile, audierile, interceptarile sau arestarile preventive vor respecta legile tarilor in care se fac, drepturile celor anchetati si regulile procesului echitabil", a mai declarat Monica Macovei.

Pentru ca regulamentul UE sa fie adoptat, trebuie sa intruneasca si acordul Consiliului Uniunii Europene, la nivel de ministri de externe din statele membre.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22