Raportul SRI: Relativa crestere a profilului Romaniei ca posibila tinta a unor atacuri

I. P. | 05.10.2015

În Raportul privind activitatea desfăşurată de Serviciul Român de Informaţii pe 2014, depus la Camera Deputaților, se menționează o relativă creştere a profilului ţării noastre ca posibilă ţintă a unor atacuri.

Pe aceeași temă

Raportul a fost dezbătut de Comisia parlamentară de control a SRI, urmând a se stabili o dată la care acesta să fie discutat în plenul Parlamentului, informează B1 TV.

 

Documentul trece în revistă principalele coordonate ale activităţii derulate de SRI anul trecut, prezentând detalii despre măsurile specifice de prevenire luate de instituţie, cât şi măsurile privind informarea şi sesizarea organelor de cercetare şi urmărire penală.

 

Din acest raport reiese faptul că “SRI nu s-a confruntat în 2014 cu surprize strategice”, în pofida situaţiilor complexe care au avut loc în această perioadă. În document se face referire şi la gruparea Statul Islamic, considerată principala ameninţare teroristă la adresa comunităţii internaţionale, dar şi la accesarea rutelor de migraţie ilegală de către persoane cu istoric jihadist. În acest context, se precizează că s-a constat “o relativă creştere a profilului ţării noastre ca posibilă ţintă a unor atacuri”.

 

În ceea ce privește riscurile atacurilor cibernetice la adresa ţării noastre, Raportul precizează că “nivelul de securitate cibernetică în România e în prezent insuficient pentru a răspunde adecvat unor atacuri de complexitate ridicată”. De asemea, s-a reliefat faptul că în 2014 şi-au făcut simţită prezenţa şi “agresiunile cibernetice desfăşurate de agresori statali”.

 

Raportul SRI trece în revistă şi activăţile de contraspionaj, subliniindu-se faptul că evoluţiile geopolitice din 2014 “au  plasat România în zona de confruntare a intereselor şi influenţelor principalilor actori”. Documentul atrage atenţia asupra ratei scăzute a absorţiei fondurilor europene, considerată a fi “un punct nevralgic pe agenda publică”.

 

Raportul SRI face referire şi la fenomenul corupţiei, considerat a afecta “în cvasitotalitate sectoarele de importanţă strategică”, considerând că acesta s-a manifestat “predilect” în administraţia publică.

 

Potrivit raportului, şi în 2014 DNA a continuat să principalul parchet beneficiar al informărilor SRI, instituţia antoicorupţie primind 1.229 de informări:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22