Războiul gunoaielor din Sectorul 1 continuă: Romprest amenință că nu va mai ridica gunoiul menajer

Laurentiu Gheorghe | 03.02.2021

Compania de salubritate Romprest amenință Primăria Sectorului 1 că va stopa activitatea de ridicare a gunoiului menajer, dacă acesta mai amână o serie de plăți – relatează RadioRomâniaBucureștiFm

Pe aceeași temă

Conform notificării care le-a parvenit consilierilor locali ai Sectorului 1, compania de salubritate anunță că va sista pe termen nedeterminat prestația.

Acest lucru ar înseamnă nu doar oprirea salubrizării stradale, ci și a ridicării gunoiului de la asociațiile de proprietari.

În adresa trimisă de Romprest se acuză tergiversarea adoptării unei hotărâri de consiliu local prin care să se implementeze soluţiile negociate de către Comisia mixtă de mediere şi operatorul delegat privind eşalonarea debitelor restante şi diminuarea temporară, pe o perioadă de şase luni, a unor operaţiuni din cadrul activităţilor serviciului.

In practică această decizie înseamnă că dacă până pe 11 februarie Consiliul Local al Sectorului 1 nu adoptă hotărârea cerută, cel mai bogat sector al Capitalei riscă să intre într-o criză mai gravă decât cea din decembrie anul trecut, când, în urma neridicării de către Romprest a deșeurilor din depozitele spontane stradale, „munți” de gunoaie zăceau pe străzile Sectorului 1.

Prin adresa trimisă consilierilor locali, Romprest o acuză pe primarul Clotilde Armand de abuz, prin încheierea unui contract, în luna decembrie, cu o altă firmă de salubritate, pentru ridicarea gunoaielor de pe străzi. Acest contract s-ar fi făcut prin încălcarea legii şi a prevederilor contractului dintre Consiliul Local al Sectorului 1 şi Romprest.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand a declarat, în fața consilierilor reuniți într-o ședință de îndată, pe a cărei ordine de zi nu se afla acest subiect, că pretențiile Romprest nu ar putea fi sustinute de bugetul local. Operatorul de salubritate ar cere 50 de milioane de lei, pe care Primăria Sectorului 1 nu i-ar avea, a susținut edilul din Banu Manta.

Operatorul de salubritate a propus, în comisia de mediere, eșalonarea datoriilor Primăriei pe 8 luni, față de 6 luni cât ceruse aceasta. Cele 50 de milioane de lei cerute de către Romprest pe lunile ianuarie, februarie și martie, în plus față de facturile curente, fac parte din această eșalonare a datoriei, mai arată RadioRomâniaBucureștiFm.

Consiliul Local a înființat o comisie de negociere care a obținut eșalonarea datoriei, dar și reducerea temporară a unor programe, astfel încât costul serviciului pe 2021 să scadă de la 239,4 mil lei la 199,6 mil lei, dar compania acuză că instituția tergiversează rezolvarea conflictului prin asumarea raportului comisiei de negociere. Primarul Clotilde Armand a declarat în ședința Consiliului Local de miercuri că propunerea nu este fezabilă, deoarece Primăria nu are bani să plătească facturile, cel puțin în ianuarie și februarie. Primarul a mai acuzat pe pagina de Facebook că e mare dragoste între consilierii PNL și Romprest iar aleșii PNL și PSD doresc ca Primăria să plătească rapid niște facturi emise nelegal de compania de salubrizare.

Mai exact, Romprest a notificat miercuri consilierii locali că va limita / suspenda serviciul în cazul în care Consiliul local nu aprobă în 5 zile un act adițional care să oficializeze rezultatul comisiei de negociere.

„Vă notificăm prin prezenta că, în situația în care demersul nostru către Consiliul Local Sector 1 nu va primi răspuns în termenul contractual de 5 (cinci) zile lucrătoare, respectiv Actul Adițional nr. 12 nu va fi aprobat de către Consiliul local al Sectorului 1 și nu va fi implementat de Primarul Sectorului 1 și/sau departamentele de resort din cadrul Aparatului de specialitate al Primarului, începând cu data de 11.02.2021 vom limita/ suspenda temporar activitățile serviciului de salubrizare pe raza administrativ teritorială a Sectorului 1. (...)

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22