Rădulescu, BNR: Deocamdată avem doar o "gălăgie" politică. Nu comentăm declaraţii politice

Dora Vulcan | 30.09.2017

"Deocamdata avem doar o gălăgie politică. Aceste discutii publice la sistemului bancar nu afecteaza cursul de schimb. Atunci cand vom avea miscari semnificative pe curs ne vom ingrijora", a declarat sambata Eugen Radulescu, directorul Directiei de stabilitate financiara din BNR.

Pe aceeași temă

 

 

 

Declaraţia lui Rădulescu, directorul Directiei de stabilitate financiara din cadrul BNR, a fost făcută la un forum de discutii organizat de Consiliul Concurentei si Consiliul Patronatelor Bancare din Romania, transmite Hotnews.ro.

 

Radulescu considera disproportionate discutiile despre evolutia ROBOR din ultima perioada.

 

"E o crestere de 50 de puncte de baza. Inflatia a crescut cu mult mai mult. Dar repet ceea ce a spus si colegul Adrian Vasilescu: vremea dobanzilor mici se termina", a mai explicat seful Stabilitatii din BNR.

 

Radulescu a vorbit sambata despre riscurile si oportunitatile sistemului bancar si a fost intrebat daca riscul din sfera declaratiilor politice ingrijoreaza in vreun fel Banca Centrala. "Nu comentam declaratii politice", a mai spus Radulescu.

 

 

 

 

background

 

 

  • Tudose, atac la BNR: Să ştim dacă mai e Banca Naţională a României sau o structură de zei 

 

 

Tudose a declarat, referindu-se la cresterea nivelului indicelui Robor, ca probabil "colegii" de la BNR au fost putin plecati de acasa, pentru ca era rolul bancii nationale sa intervina. Ce uită să spună Tudose este că guvernul s-a împrumutat de lichidităţi la bănci, ceea ce a destabilizat indicele ROBOR.

 

 

"Macar sa stim: mai e Banca Nationala a Romaniei sau e o structura de zei care se ocupa de propria lor existenta, foarte buna de altfel", a spus premierul MIhia Tudose..

 

"Cred ca colegii nostri, ai romanilor sau care ar fi trebuit sa fie colegii romanilor, de la BNR au fost putin plecati de acasa, fiindca asta era rolul BNR - sa nu lase sa creasca si sa nu lase niste actori sa se joace pe aceasta tema", a afirmat premierul.

 

Intrebat daca ar trebui sa intervina BNR, Mihai Tudose a replicat: "Pai asta face BNR, nu se joaca la modul pozitiv pe aceasta piata?".

 

El a spus ca nu a discutat cu guvernatorul Mugur Isarescu, dar ca este posibil sa aiba o discutie cu acesta saptamana viitoare.

 

"Nu am avut o discutie cu guvernatorul si s-ar putea sa am o discutie saptamana viitoare, pentru ca chiar vreau sa il intreb pe guvernator daca domnul Vasilescu chiar reprezinta BNR cand iese cu declaratii. Daca vorbeste in nume propriu, e problema domniei lui, dar sa-si puna tricou pe care sa scrie privat. Daca iese in tricou cu BNR, avem alta discutie. Dar macar sa stim: mai e Banca Nationala a Romaniei sau e o structura de zei care se ocupa de propria lor existenta, foarte buna de altfel", a mai declarat premierul.

 

Indicele Robor la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a atins nivelul de 1,58%, cel mai mare din ianuarie 2015 pana in prezent, potrivit datelor publicate vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicele ROBOR a crescut după ce guvernul Tudose s-a împrumutat de lichidităţi de la bănci.

 

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobanzii pentru creditele in lei acordate pe piata interbancara, iar cresterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor in cazul creditelor in lei.

 

 

  • Dragnea a găsit vinovatul pentru creşterile de preţuri la energie şi gaze, nu guvernarea PSD

 

 

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, considera ca majorarile succesive ale preturilor la energie electrica si gaz "nu sunt in regula" si vrea comisie de ancheta a activitatii ANRE.

 

 

El a declarat, vineri, la finalul sedintei Comitetului Executiv al PSD, ca "aceste preturi sunt marite prin acceptarea includerii in pret a unor pierderi nejustificate ale celor care distribuie energia", cu acceptul reprezentantilor Autoritatii Nationale pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

 

"Nu e in regula ca in fiecare an pretul la energie si gaze si creasca pur si simplu din pixul celor de la ANRE, iar aceste majorari afecteaza si populatia si agentii economici", a afirmat Dragnea.

 

Liderul social-democrat a subliniat ca in Romania pierderile acceptate de ANRE se ridica la 17%, in conditiile in care in Olanda sunt de 4%, in Germania de 5%, iar in Franta de 8%.

 

De fapt, lucrurile stau astfel: guvernul a obligat regiile la care statul este acţionar majoritar să-i acorde dividende speciale pentru a acoperi găurile din buget pentru pensiile şi salariile "specialilor#, aşa că regiile au rămas fără bani de investiţii şi cheltuieli, motiv pentru care au recurs la împrumuturi. Care se regăsesc în preţurile la facturi. 

 

 

 

 

  • Senatorul liberal Florin Citu a avertizat că  s-ar intentiona schimbarea Guvernatorului BNR inainte de incheerea mandatului

 

 

 

 "Un grup de PSD-isti in frunte cu Liviu, au decis ca a venit momentul sa scape si de ultima lor problema. Pe scurt, au hotarat debarcarea lui Mugur Isarescu, inainte de terminarea mandatului.

 

Guvernatorul a ramas singurul om cu credibilitate care nu este de acord ca BNR sa stea in pozitie de drepti in fata programului de guvernare al PSD. Asta desi tripleta PSD de la BNR, Georgesu- Voinea- Gherghina, incearca de cateva luni inrolarea acestei institutii in gasca PSD. Nu mai punem la socoteala faptul ca Florin Georgescu se plange peste tot ca nu mai rabdare si s-a saturat sa fie numarul doi.

 

Dupa ce de luni de zile a atacat direct sau indirect politica bancii nationale, sugerand ca sunt niste ticalosi, acum il ataca direct pe Mugur Isarescu incercand sa-l forteze sa se retraga. Povestitorul meu mi-a relatat ca Tudose s-a oferit personal sa duca pana la capat acest plan", scrie liberalul pe contul sau de Facebook.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22