Pe aceeași temă
Profesorul Pop sustine ca nu a fost plecat în strainatate, inainte de 1989, decât de 3 ori: la Budapesta, la Moscova pentru a face niste cercetari in arhive, si la Varna, intr-o vara. Aceasta pentru ca ”nu i s-a dat voie”.
Singura posibila explicatie ar putea fi colaborarea cu academicianul Stefan Pașcu, care era conducatorul tezei sale de doctorat și caruia ii dadea articole de istorie pentru a le publica intr-o revista din Germania.
”Intrasem in catedra de istorie dupa o asteptare de ani de zile, fireste ca atunci cind mi-a cerut articole pentru o revista a emigratiei romane din Germania i-am dat. Profesorul Pascu era membru al Comitetului Central si calatorea ori de cite ori dorea, iar ceea ce mi-a cerut erau lucruri de specialitatea mea, de istorie medievala. Eram chiar onorat ca profesorul meu imi cerea articole, mai ales ca a publica in reviste din strainatate, altele decit cele de propaganda, era un lucru de mare onoare. Erau vremuri asa cum erau, dar alt episod care sa justifice trecerea mea pe acea lista eu nu vad. Pe de alta parte, acolo in dreptul numelui meu scrie ”nu”, in dreptul altora scrie ”da”, deci lucrurile se pot interpreta”, ne-a declarat Ioan Aurel Pop.
Profesorul Pop mai susține că nu a avut nicio legatura cu Securitatea și ca nu a dat niciun fel de rapoarte, nici macar atunci cind a fost presedintele Uniunii Studentilor Comunisti din universitate, intre anii 1985-1987, cind, poate, acest lucru ar fi intrat in ”obligatiile sale”.
”Securistul de la Universitate m-a contactat in postura mea de presedinte al USC de la universitate ca sa-mi spuna ca daca voi constata anumite abateri sa informez. Era obligatia mea intr-un fel, dar sa semnez ceva, vreun angajament, n-am semnat in viata mea si n-am acceptat sa fac asa ceva. Venea un domn sa ma intrebe daca toate lucrurile sunt Ok, dar dialogurile au fost verbale. Daca erai sef al studentilor comunisti intra cumva in obligatiile tale sa primesti asemenea reprezentanti ai organismelor statului roman. Dar de colaborat cu aceste organe altminteri decit in postura pe care am avut-o atunci pentru scurta vreme, nu am colaborat.”
Ioan Aurel Pop spune ca a fost verificat de CNSAS si ca are adeverinta de necolaborare cu Securitatea.