Pe aceeași temă
Informatia privind instalarea unui nou Guvern cu puteri depline in Republica Moldova a fost salutata de la Bucuresti, prin ministerul roman de Externe.
Investirea unui Executiv pro-european la Chisinau “probeaza responsabilitatea fata de provocarile cu care se confrunta astazi statul vecin”, transmite diplomatia romaneasca.
MAE roman “isi exprima increderea ca noul Executiv va continua aplicarea cuprinzatoare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana, aprofundarea reformelor democratice si consolidarea stabilitatii macroeconomice”.
Ministrul Bogdan Aurescu a transmis sustinerea “ferma si neconditionata” pe parcursul european al Chisinaului.
Cabinetul Valeriu Strelet isi intra in drepturi
Republica Moldova are un nou Guvern, dupa ce Cabinetul condus de Valeriu Strelet a fost votat astazi de Parlamentul de la Chisinau. Strelet a atras votul a 52 de deputati din Alianta pentru Integrare Europeana 3 (PLDM, PD si PL), potrivit presei de la Chisinau.
In urma unei dezbateri purtate in Legislativul moldovenesc privind programul de activitate si lista membrilor, Guvernul Strelet isi intra in drepturi dupa ce a primit votul de incredere din partea parlamentarilor.
Acum, presedintele Timofti urmeaza sa numeasca noul Guvern, pentru ca in cel mult trei zile membrii Executivului sa depuna juramantul de credinta si sa isi preia portofoliile, potrivit Constitutiei din tara vecina.
Astfel, dupa cum arata timpul.md, planul de guvernare al lui Valeriu Strelet puncteaza si retragerea armatei ruse din Transnistria ca obiectiv. Premierul a aratat ca Moldova urmeaza sa colaboreze cu Uniunea Europeana si Ucraina.
Politica externa: parteneriate strategice cu SUA, Romania si Ucraina
Politica externa a Cabinetului Strelet ar urma sa aiba in vedere aprofundarea parteneriatului strategic cu Romania in vederea integrarii europene a Chisinaului. In aceeasi nota, relatiile strategice cu Ucraina ar urma sa fie consolidate, cu accent pe integrarea europeana.
Programul de guvernare al Executivului Strelet puncteaza si avansarea dialogului strategic cu Statele Unite ale Americii, alaturi de o dinamizare a dialogului politic cu Moscova in vederea normalizarii relatiilor bilaterale.
Numele lui Valeriu Strelet a reprezentat a doua optiune a Aliantei pentru Integrare Europeana 3, dupa cel al fostului ministru al Educatiei Maia Sandu, ea nefiind agreata de toate partidele din alianta.
In Parlamentul de la Chisinau, comunistii lui Vladimir Voronin au anuntat ca nu-l vor sustine pe Valeriu Strelet la conducerea Guvernului. O pozitie asemanatoare au avut-o si socialistii lui Igor Dodon. Cele doua formatiuni sunt cunoscute pentru orientarea lor politica pro-Moscova.