Realitatea paralelă a CNA: "nu am găsit excese pe televiziuni" în reflectarea protestelor

Dora Vulcan | 31.01.2017

În ciuda faptului că CNA a fost invadat cu sesizări cu privire la modul în care au fost reflectate pe televiziuni protestele din stradă împotriva ordonanţelor graţierii - atat de multe ca Herjeu nici măcar nu a finalizat rapoartele pe seama lor - unii membri CNA spun că "reflectarea pe televiziuni, in special la mitingul ultim (...) a fost relativ echilibrata" şi fără excese.

Pe aceeași temă

 

 

 

Membrii CNA s-au reunit, marti, in prima sedinta convocata dupa protestele de duminica, in urma puzderiei de sesizari prin care i s-a cerut institutiei sa-si intre in atributii si sa sanctioneze dezinformarile lansate de anumite televiziuni la adresa protestelor anti-gratiere, cerandu-i-se, de asemenea, socoteala si pentru propria sa lipsa de reactie.

 

 

Desi un membru al Consiliului a sustinut ca nu e nevoie de o pozitie publica deoarece protestele nu au fost autorizate, pana la urma s-a decis prin vot adoptarea unui "comunicat institutional".

 

 

Intreaga discutie are un aer kafkian, rupt de orice realitate: si de cea pentru care membrii CNA sunt platiti sa-i sanctioneze derapajele si de cea care-i obligă să o facă fără să fie trasi de mânecă de cetăţeni.

 

 

Sedinta a fost condusa de Radu Herjeu, membru in CNA din 2015, la propunerea grupurilor parlamentare ale PSD. El a anuntat ca pe ordinea de zi a sedintei nu figureaza rapoartele facute in urma sesizărilor pentru ca "nu s-au terminat", informează ziare.com.

 

 

"E un numar foarte mare de sesizari, e un demers imposibil (...) Joi, in sedinta urmatoare, rapoartele vor fi gata si vor fi pe masa consiliului", a declarat el, propunandu-le colegilor sa decida "daca e necesar ca CNA sa raspunda printr-un comunicat doleantelor celor care au manifestat" in strada.

 

 

Radu Calin Cristea a sustinut ca "nu e oportuna" aceasta solutie.

 

 

"Din doua ratiuni. In primul rand, nu stim cui sa o adresam. Cui? Pornind de la inceputul inceputurilor, e vorba de un miting neautorizat, in afara legii. Sunt foarte riguros in acesta privinta (...) Apoi, reflectarea pe televiziuni, in special la mitingul ultim, parerea mea este ca a fost relativ echilibrata si nu am gasit excese si alte lucruri", pretinde Radu Calin Cristea.

 

 

Monica Gubernat a sustinut ca e nevoie si de alte comunicate pentru ca, poate, "concetatenii nostri vor sa ne vada la serviciu" sau poate vor "sa vada ca amendam televiziunile in functie de incalcari, nu de numele moderatorului".

 

 

Radu Herjeu a replicat spunand ca pentru contestatarii institutiei "nu exista nuanta".

 

 

"Cei de la CNA fac sau nu fac, trebuie injurati sau nu, atat (...) Eu as merge si as reinstaura obiceiul bun de a avea conferinte de presa lunare si de a informa. Erau cetateni care ma injurau ca eu duminica noaptea, pe 22, nu am inchis Romania TV. Nu am vazut niciun site sa spuna 'CNA are bubele lui, dar nu are cum sa inchida televiziuni", s-a victimizat el.

 

 

In schimb, Dorina Rusu a pledat pentru formularea unei reactii pentru ca

 

 

"Suntem datori sa avem o pozitie, suntem garantii interesului public. Acel public considera ca nu ne-am indeplinit misiunea, trebuie sa raspundem, mi se pare chiar o datorie. Cate mitinguri din 1990 incoace au fost neautorizate, incepand cu Piata Universitatii, si care au dat intr-un fel sau altul masura a ceea ce inseamna democratie in Romania?" 

 

 

Fostul jurnalist BBC Rasvan Popescu a venit abil cu solutia birocratica a amanarii in numele celeritatii. El a sustinut ideea emiterii unui comunicat, in care sa se spuna: "Am luat act de acest proces, avem in lucru o serie de reclamatii pe problematica ridicata de protestatari, care vor fi analizate cu celeritate, in prima sedinta".

 

 

In schimb, Florin Gabrea a propus sa se dea publicitatii un comunicat mai amplu, explicativ, in conditiile in care el a sustinut ca "cererile celor din strada erau mai mult decat intemeiate".

 

 

S-a trecut la vot, iar singurii care s-au opus emiterii oricarui tip de comunicat au fost Radu Calin Cristea si Monica Gubernat.

 

 

S-a supus la vot şi tipul de comunicat care să fie emis:  "institutional" sau de "de substanta, prin care institutia pare ca are si o opinie vizavi de doleantele manifestate".

 

 

Valentin Jucan, Florin Gabrea si Dorina Rusu au votat pentru cea de a doua varianta, dar toti ceilalti au fost impotriva.

 

 

"Opinii avem la noi acasa", a spus doctă Monica Gubernat.

 

 

Dorina Rusu a  atras atenţia că "desi suntem garanti ai libertatii de exprimare, trebuie sa fim si garanti ai informarii obiective si corecte a publicului".

 

 

 

Tot în şedinţa de marţi a figurat şi monitorizarea emisiunilor din campania electorala "in care se fac referiri la domnul Soros", mai exact acele sesizari facute dupa ce in campanie mai multi politicieni PSD, PRU, ALDE au facut o obsesie din retorica anti-Soros, transformat intr-un soi de bau-bau national la ale carui interese obscure şi imperialiste s-ar subordona adversarii politici infierati cu manie proletara de liderii formatiunilor amintite. 

 

 

Comunicatul "instituţional" al CNA: 

 

 

"În contextul protestelor de stradă ce au avut loc în București duminică, 29.01.2017, proteste la care participanții și-au manifestat nemulțumirea și față de activitatea Consiliului Național al Audiovizualului, membrii acestui for fac următoarele precizări:

 

 

Consiliul este conștient de misiunea sa de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, precum și al libertății de exprimare și, în egală măsură, trebuie să vegheze la informarea corectă și obiectivă a publicului.

 

 

Menționăm că departamentul de specialitate din cadrul instituției a monitorizat, ca urmare a reclamațiilor primite și a autosesizării, posturile de știri, cu privire la modul în care acestea au reflectat evenimentele din ultima perioadă, aflate în prezent pe agenda publică. Monitorizarea a cuprins și zilele în care s-au desfășurat manifestații la București și în alte orașe din țară. După finalizarea rapoartelor de monitorizare, acestea vor fi cuprinse cu celeritate pe ordinea de zi a următoarelor ședințe publice, urmând să fie luate măsurile care se impun, în conformitate cu prevederile legislației audiovizualului."

 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22