Republica Moldova: Ministrul interimar al Educatiei, Maia Sandu, desemnata pentru functia de premier

T.d. | 23.07.2015

Pe aceeași temă

Maia Sandu, ministrul interimar al Educatiei, este candidatul coalitiei proeuropene la functia de premier al Republicii Moldova, potrivit Unimedia.

Un anunt in acest sens a fost facut de liderul Partidului Democrat de la Chisinau, Marian Lupu, in aceasta dupa-amiaza.

Se vorbeste peste tot deja. Da, Maia Sandu este candidatul”, a spus Marian Lupu.

Candidatura pentru sefia Guvernului urmeaza fi prezentata presedintelui tarii, Nicolae Timofti, el urmand sa o transmita Parlamentului, potrivit Constitutiei Republicii Moldova. Ulterior, Maia Sandu are la dispozitie 15 zile pentru a cere si primi un vot de incredere in Legislativul de la Chisinau.

Maia Sandu (43 de ani) a absolvit in 1994 Facultatea de management din cadrul Academiei de Studii Economice din Chisinau, iar din 1995 pana in 1998 a facut studii in relatii internationale la Academia de Administratie Publica a Republicii Moldova, potrivit Agerpres.

In 2010 a urmat un masterat in administratie publica la Harvard Kennedy School of Government, din Cambridge, SUA. Intre 2010 si 2012, a activat in calitate de consilier al directorului executiv al Bancii Mondiale, iar din iulie 2012 pana in prezent este ministru al educatiei.
 

Acord pentru coalitia de guvernare

Tot astazi, liderii partidelor proeuropene moldovenesti si-au pus oficial semnatura pe acordul pentru formarea noii coalitii de guvernare din tara vecina.

Alianta pentru Integrare Europeana-3 (AIE-3) reuneste Partidul Liberal Democrat (PLDM) – condus de Vlad Filat, Partidul Democrat (PD), condus de Marian Lupu si liberalii condusi de Mihai Ghimpu.

Parafat marti seara, acordul a fost semnat astazi, dupa mai bine de o luna in care Moldova nu a avut guvern.

Inaintea semnarii documentului, Vlad Filat a aratat ca: “acest moment a fost asteptat de intreaga societate pentru a face fata tuturor problemelor cu care se confrunta Republica Moldova”.

Cele trei partide in cauza detin putin peste jumatate din totalul mandatelor din parlamentul de la Chisinau (55 din 101) si au creat noua alianta dupa ce fostul guvern condus de Chiril Gaburici a demisionat la 16 iunie, in urma unei anchete penal de care era vizat premierul de la acel moment.
 

Reactia lui Klaus Iohannis

De la Bucuresti, presedintele Iohannis a salutat semnarea acordului pentru formarea unei noi aliante guvernamentale.

„Salut semnarea Acordului de constituire a Alianței pentru Integrare Europeană 3 din Republica Moldova. Îmi exprim încrederea că noua alianță de guvernare va continua și va aprofunda procesele de reformă care să asigure parcursul european al Republicii Moldova. Am speranța că noua alianță va fi una solidă și stabilă, în măsură să răspundă așteptărilor cetățenilor Republicii Moldova și partenerilor europeni, mai ales în ceea ce privește consolidarea instituțiilor statului și materializarea angajamentelor asumate prin Acordurile de Asociere și liber schimb cu Uniunea Europeană.

Totodată, doresc să reafirm susținerea fermă și sprijinul României pentru eforturile autorităţilor de la Chişinău în direcţia consolidării drumului spre Uniunea Europeană, precum și continuarea dialogului politic cu forțele proeuropene”,
se arata in mesajul lui Iohannis, transmis de Administratia Prezidentiala.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22