Reuters: UE analizeaza noi masuri pentru combaterea terorismului. La Bucuresti, autoritatile cer supraveghere extinsa

T.d. | 16.01.2015

Pe aceeași temă

Uniunea Europeana (UE) cauta masuri suplimentare pentru a combate fluxul de cetateni europeni care merg sa lupte in Siria si Irak, in zonele controlate de jihadisti. Ministrii de Externe din spatiul comunitar urmeaza a se intalni, luni, la Bruxelles, pentru a discuta despre actiunile pe care UE trebuie sa le aplice, in contextul atacurilor teroriste de la Paris.

Printre inițiativele ce ar putea fi discutate în mod prioritar la o altă reuniune programată pe 29-30 ianuarie se numără măsuri de combatere a traficului cu arme, îmbunătățirea accesului la datele pasagerilor companiilor aeriene, măsuri de prevenire a plecărilor cetățenilor europeni care ar putea deveni combatanți în zonele de conflict sau împiedicarea diseminării ideilor islamiste radicale pe internet ce pot influența cetățenii europeni să comită acțiuni violente în spațiul comunitar.
 

Retineri de acte, controale la frontiera

De altfel, in discutie se afla si o initiativa care prevede posibilitatea de retinere a cartilor de identitate si a documentelor de calatorie in cazul cetatenilor europeni suspectati de legaturi cu gruparile teroriste din Siria si Irak. Initiativa este sprijinita de Comisia Europeana (CE), potrivit Reuters, citata de Agerpres.

De asemenea, regulile care stau la baza spațiului de liberă circulație Schengen ar putea fi consolidate pentru ca ofițerii punctelor vamale de la frontierele externe ale acestei zone să poata desfășura conduce controale sistematice în cazul cetățenilor din statele membre UE pentru a identifica posibilii militanți jihadiști.
 

Situatia din Romania

In timp ce la Bruxelles se poarta discutii intense cu privire la actiunile pe care Vestul trebuie sa le aplice in actualul context de securitate, la Bucuresti autoritatile romane incearca din rasputeri sa readuca in dezbatere publica un pachet de legi controversate. Legea Big Brother sic ea a cartelelor pre-pay au fost declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala, insa acest fapt nu ii impiedica pe factorii decizionali sa faca lobby in acest sens.

Varful de lance este reprezentat de serviciile de informatii, in special de SRI-ul condus de George Maior, cel care spunea de curand ca: “Nu putem sa actionam in scop preventiv in aceasta era cu mijloacele lui Sherlock Holmes”.

Alaturi de servicii, sustinatori ai pachetului legislativ privind supravegherea se afla si in MAI, in Parlament, dar si intr-o parte a Societatii Civile.
 

“Libertati si drepturi sau nevoia de siguranta”

Si fostul premier si ministru de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a avut o reactie privind legile in discutie, in contextul atacurilor din Paris.

UE se află într-un "moment de răscruce", unul "critic" pentru gândirea europeană şi pentru viitorul construcţiei europene, după atentatele din Franta, a declarat Mihai Răzvan Ungureanu.

Întrebat de jurnalişti, înaintea unei conferinţe susţinute la Facultatea de Studii Europene a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, dacă românii au motive de îngrijorare date fiind evenimentele de la Paris, Mihai Răzvan Ungureanu a spus că toţi cetăţenii europeni trebuie să aleagă "între libertăţi şi drepturi cetăţeneşti şi nevoia de siguranţă".

"Nu este vorba doar de cetăţenii români, toţi cetăţenii europeni au datoria, astăzi, să înţeleagă că UE se află într-un moment de răscruce, când trebuie să alegem între libertăţi şi drepturi cetăţeneşti şi nevoia de siguranţă, când trebuie să înţelegem care este diferenţa dintre o atitudine deschisă către multiculturalitate sau o atitudine întoarsă către noi, în care Europa se transformă dintr-un spaţiu spaţiu al libertăţilor, într-o fortăreaţă. Este un moment critic pentru gândirea europeană, ca şi pentru viitorul construcţiei europene. Este un moment critic, se judecă cât de serioşi suntem în propriile noastre principii, principii care trec peste ceea ce înseamnă un eveniment atât de tragic, un atac atât de laş şi de dureros", a spus Ungureanu.
 

Sistemul National de Securitate Cibernetica

Procesul legislativ isi continua cursul, in tot acest timp, Senatul adoptand la sfarsitul anului 2014, în calitate de Cameră decizională, proiectul de lege privind securitatea cibernetică a României, care prevede constituirea Sistemului Național de Securitate Cibernetică (SNSC), acesta reunind autoritățile și instituțiile publice cu responsabilități și capacități în domeniu.

Potrivit proiectului de lege, autoritățile și instituțiile publice din SNSC colaborează cu deținătorii de infrastructuri cibernetice, mediul academic, mediul de afaceri, asociațiile profesionale și organizațiile neguvernamentale.

Activitatea SNSC va fi coordonată la nivel strategic de Consiliul Suprem de Apărare a Tarii.

Grupul Interministerial Strategic pentru prevenirea şi combaterea macrocriminalităţii a stabilit recent ca legea "Big Brother" şi cea privind cartelele preplătite să fie repuse pe agenda Guvernului, a Parlamentului şi a societăţii civile, directorul SRI, George Maior susţinând că aceste mijloace sunt necesare întrucât există nevoia identificării tuturor factorilor de risc, în contextul noilor ameninţări teroriste.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22