Pe aceeași temă
UPDATE - Premierul Mihai Tudose a confirmat că ordonanța de urgență pentru modificarea Codului fiscal va intra miercuri în ședința de guvern și că aceasta va cuprinde și transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, transmite Digi 24. Declarația a fost făcută la Parlament, unde are loc o întâlnire în biroul lui Dragnea, la care i-a convocat pe fostul și actualul premier, Grindeanu și Tudose, precum și pe Niculae Bădălău, mâna sa dreaptă din PSD, alături de vicepremierii Paul Stănescu și Marcel Ciolacu.
UPDATE - Primarul sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiță, după întâlnirea de la guvern a primarilor cu premierul și șeful PSD: „Am plecat de la o concluzie realistă, că datorită scăderii impozitului pe venit de la 16% la 10% ne afectează bugetele locale. Am convenit că o să avem măsuri în compensare: anul viitor, 2018, nu vor scădea veniturile din impozitul pe venit sub nivelul anului 2017 și că se va umbla inclusiv la cotă, de la 41,75% va trece la 43%”, a spus Robert Negoiță. Compensările vor veni de la Guvern, a precizat edilul.
Robert Negoiță a spus că, „în principiu”, ordonanța de urgență privind modificarea Codului fiscal va intra mâine în ședința de Guvern. El confirmă astfel declarațiile ministrului de Finanțe, Ionuț Mișa, care spunea ieri că OUG privind „revoluția fiscală” are toate avizele necesare și că poate intra miercuri în ședința de Guvern.
Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a spus, la rândul său, după întâlnirea de astăzi, că edilii au cerut creșterea cotei din impozitul pe venit care rămâne la bugetele locale la 60%, de la 41,75%, dar că Guvernul a venit cu sume care să compenseze scăderea veniturilor, pornind de la 750 de lei pentru fiecare locuitor în cazul municipiilor și coborând la un total de 5.000 de lei în cazul comunelor. El a adăugat că în prima jumătate a anului viitor va avea loc o nouă întâlnire între primari și reprezentanții Guvernului. Edilul a confirmat și că la întâlnirea de astăzi a participat președintele PSD, Liviu Dragnea.
- Primarii, nemulțumiți de „revoluția fiscală”, se întâlnesc cu premierul Tudose și cu Dragnea
După sindicalişti, patronate şi ambasadorii străini, a venit rândul primarilor municipiilor să îşi exprime nemulţumirea faţă de proiectul care prevede trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. Veniturile primăriilor vor scădea și cu 20%, spun ei.
Șeful PSD, Liviu Dragnea, a participat și el la guvern la întâlnirea primari - premier.
O delegaţie a Asociaţiie Municipiilor din România participă la guvern pentru a discuta măsurile anunțate de guvern și care, spun ei, le vor scădea bugetele locale.
Reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% ar lăsa primăriile fără miliarde de lei, pentru că bugetele locale sunt constituite din impozitele pe salarii. Spre exemplu, la București, unde bugetul este de 3 miliarde de lei, aplicarea măsurile fiscale anunțate de guvern ar duce la o scădere a acestuia cu mai mult de un miliard de lei.
Edilii se așteaptă la o scădere cu o treime a sumelor alocate invesițiilor, în urma acestor măsuri. Ei au cerut Guvernului să crească acea cotă din impozitul pe venit care rămâne la autoritățile locale de la 42%, cât este în prezent, până la aproximativ 70%, astfel încât bugetele locale să nu fie afectate.
Cu atât mai mult cu cât bugetele localităților sunt deja sub presiune, ca urmare a creșterii cheltuielilor salariale, și vor fi afectate și mai mult de măsurile care ar urma să intre în vigoare de anul viitor.
Primarii spun că transferul contribuţiilor se va vedea direct în bugetul administraţiilor pe care le conduc. ”Înseamnă o reducere a fondului de impozitare de aproximativ 40% după simulările noastre. Impozitul pe venitul global reprezintă cam jumătate din veniturile unui municipiu din România. Calculul arată că ne-ar scădea veniturile cu cel puțin 20%, veniturile proprii totale, în cazul în care această măsură va fi aprobată”, a spus Ilie Bolojan, primarul din Oradea și preşedinte executiv al Asociației Municipiilor din România, citat de Digi 24.ro.
Măsura a fost contestată şi de primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, vicepreşdinte PSD.
„Acest pachet de modificări fiscale nu va aduce lucruri bune, ci dimpotrivă, pentru că vor fi bani mai puțini la buget, pentru investiții, ar fi o lovitură foarte mare pentru toate comunitățile”, a spus Gabriela Firea.
Şeful Guvernului le-a promis edililor că va găsi o soluţie.
„Chiar dacă în prima ședința de miercuri, lucrul acesta nu va intra în ceea ce privește contribuțiile sau cred că nu va intra, în orice caz, stimați colegi, vă asigur că lucrurile vor fi compensate de o formulă stabilită cu dumneavoastră, de la marile municipii ajungând până la cea mai mică comună”, le-a spus Tudose primarilor.
- „Revoluția fiscală”, contestată și de primarul Capitalei Gabriela Firea: Ar fi o lovitură
„Am transmis și în cadrul ședinței AMR faptul că pentru toate primăriile de municipii, nu doar pentru Primăria Municipiului București, acest pachet de modificări fiscale nu va aduce lucruri bune, ci din contră. Dimpotrivă, pentru că vor fi bani mai puțini la buget, pentru investiții, ar fi o lovitură foarte mare pentru toate comunitățile, de aceea am solicitat și mă bucur că am primit un răspuns pozitiv și din partea premierului. O îmbunătățire a acestui proiect sau, dacă va rămâne în varianta actuală, stabilirea unui sistem de compensări”, a spus Gabriela Firea, citată de Digi 24.ro.
„Revoluția fiscală” pe care vrea să o facă Guvernul, amânată vineri pe motiv că nu s-au dat toate avizele necesare, ar fi trebuit să se producă luni. Mai precis, la o zi după ce zeci de mii de oameni au protestat în toată țara nu numai ca să combată legile justiției, dar și pentru că sunt deranjați de schimbările preconizate de executiv în privința fiscalității, ceea ce le-ar putea afecta salariile, locul de muncă și nivelul de trai. Numai că, în cele din urmă, premierul a anunțat că nu va exista, luni, o ședință de guvern și că în ședința de miercuri este posibil ca modificările controversate din Codul fiscal să nu fie introduse.