Rezolutie PE: Rusia devine o POTENTIALA AMENINTARE pentru Uniunea Europeana

T.d. | 15.01.2015

Pe aceeași temă

Federatia Rusa devine o “potentiala amenintare la adresa Uniunii Europene”, arata o rezolutie adoptata, joi, de Parlamentul European (PE). Documentul in cauza recomanda, totusi, mentinerea unui dialog cu Moscova, potrivit The Washington Post, citat de Mediafax.

Documentul se vrea a fi un semnal de solidaritate cu Ucraina, acolo unde fortele separatiste incearca sa rupa estul tarii de Kiev. PE vorbeste in document despre “politicile agresive si expansioniste” ale Kremlinului.

"Parlamentul European condamnă în termeni duri politicile agresive şi expansioniste ale Rusiei, care constituie o ameninţare la adresa unităţii şi independenţei Ucrainei şi prezintă o potenţială ameninţare la adresa Uniunii Europene", se arata in rezoluţia adoptata de Legislativul european.

În acelaşi timp, PE a dispus menţinerea deschisă a canalelor de comunicare cu Rusia.

"Uniunea Europeană trebuie să restabilească, parţial, opţiunile şi instrumentele de cooperare cu Rusia în domeniul statului de drept şi sistemelor judiciare", a declarat Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini.
 

John Kerry acuza Rusia

Federatia Rusa are un comportament similar URSS-ului, a declarat joi secretarul de Stat american. Aflat la Sofia, John Kerry a promis sprijinul SUA pentru a contracara dependenta Bulgariei de resursele energetice rusesti, potrivit Agerpres.

Referindu-se la recenta aniversare a 25 de ani de la căderea regimurilor comuniste în Europa de Est, și în special în Bulgaria, șeful diplomației americane a spus, în cadrul unei conferințe de presă, că “în mod evident, bătălia a fost câștigată”, dar am ajuns acum din nou într-un moment în care “Rusia încearcă să impună altora voința ei, să le restrângă opțiunile și să intervină în politica internă a unei țări pentru a o controla”.
 

Militarizarea Crimeei

Cele mai recente semnale de alarma vin din peninsula Crimeea, anexata ilegal si abuziv de Moscova, acolo unde Kremlinul a instalat in decembrie 2014 sisteme de rachete sol-aer.

Concret, este vorba despre sisteme de rachete sol-aer S-300PMU.

"Cu aparitia complexelor S-300PMU, poate fi spus cu incredere ca un scut deplin functional a fost creat in peninsula si e capabil sa ofere securitate Flotei din Marea Neagra (pentru amenintarile) din aer", a spus o sursa militara rusa.

Sistemele S300-PMU Favorit, denumite SA-10f de departamentul american de Stat si Grumble de catre NATO au ajuns in Crimeea in noiembrie. Numarul lor si aria de amplasare nu au fost specificate.

Sistemul de rachete are o raza de actiune de 200 kilometri si foloseste un radar de supraveghere Big Bird. RIA Novosti scrie ca familia de sisteme S-300 este considerata a fi unul dintre cele mai bune sisteme antiracheta din lume.

Occidentul se confrunta cu o agresivitate in crestere a Rusiei, incepand cu declansarea crizei din estul Ucrainei, acolo unde Moscova este acuzata ca a intervenit cu soldati si echipament militar, pentru a destabiliza regiunea.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22