RFI Cătălin Ivan: PSD trebuie să-şi regăsească locul în familia europeană de stânga

Paul Cristescu | 12.10.2015

Europarlamentarul Cătălin Ivan a declarat ca PSD a pierdut mult din identitatea sa de stânga cât a fost condus de Victor Ponta si ca, dupa Congresul de ieri, e nevoie de proiecte mai clare care sa redea aceasta pozitie.

Pe aceeași temă

 

Cătălin Ivan afirmă, intr-un interviu pentru RFI, că "PSD a pierdut mult din identitatea de stânga în anii în care a fost condus de Victor Ponta, un lider care de foarte multe ori a dat senzaţia că e mai degrabă de dreapta, decât de stânga. Mi-aş fi dorit Codul Fiscal atât de iubit de liberali şi de Klaus Iohannis să fi fost un Cod Fiscal mult mai de stânga, să gestioneze mult mai clar problema inegalităţii în societatea românească, să vină cu soluţii pentru categoriile defavorizate, nu neapărat pentru mediul de afaceri. Da, PSD are nevoie de un mesaj mult mai de stânga. Departamentele de specialitate trebuie reînfiinţate şi reactivate, pentru că acela era creuzetul ideilor şi proiectelor de stânga cu care venea PSD, departamente care nu au mai funcţionat de la Adrian Năstase încoace".

 

Europarlamentarul PSD spune că partidul din care face parte trebuie să-şi întărească legăturile cu socialiştii europeni: "Trebuie să ne regăsim locul în familia europeană. Nu prea mai suntem invitaţi la întâlnirile socialiştilor europeni şi este foarte mare păcat că s-a pierdut această legătură. Sunt foarte multe lucruri care trebuie făcute în perioada următoare, pentru ca PSD să arate din nou a partid de stânga şi eu cred că sunt şanse ca aceste lucruri să se întâmple".

 

CITITI SI: Cătălin Ivan, suspendat din PSD pentru 12 luni. Ivan intentiona sa candideze la sefia partidului

 

Întrebat cum este perceput PSD-ul de către stânga europeană în clipa de faţă, Cătălin Ivan a răspuns: "Se aşteaptă şi la Bruxelles şi în celelalte capitale europene, în celelalte partide care fac parte din familia stângii europene ca PSD să fi învăţat din greşelile pe care le-a făcut, să revină pe partea stângă a eşichierului politic, să revină cu proiecte de stânga şi să-şi regăsească şi identitatea şi forţa pe care a avut-o în anii trecuţi. Se priveşte cu îngrijorare. Mă întreabă foarte mulţi ce se întâmplă, pentru că sunt experienţe nefericite în Europa cu partidele de stânga.

 

În Grecia a dispărut partidul de stânga care a condus foarte mulţi ani această ţară, mă refer la PASOK. În Bulgaria, un partid foarte puternic de stânga a ajuns să aibă 10%-12% şi practic să nu mai conteze foarte mult pe scena politică. Şi în alte state europene stânga a pierdut.

 

În România, stânga este încă puternică, PSD este încă un partid puternic, în ciuda tuturor greşelilor pe care le-am făcut în ultimii ani. Deci se priveşte cu îngrijorare, dar şi cu speranţă, pentru că după acest Congres, când s-a dovedit foarte clar că PSD are mulţi membri de partid activi, care s-au prezentat cu buletinul, au semnat, au votat, e nevoie şi de o anumită direcţie, un anumit proiect mult mai clar, mult mai bine conturat, pentru ca la viitoarele alegeri să câştigăm şi să facem tot noi Guvernul".

 

Liviu Dragnea a anuntat, aseara, intr-o declaratie de presa, ca a fost votat in functia de presedinte al PSD. Dragnea a transmis ca va incerca sa nu repete "greselile" trecutului si sa evite"compromisurile care au macinat" partidul precizand ca vrea sa transforme PSD in primul partid modern din România.

 

CITITI SI: Liviu Dragnea este noul presedinte al social-democratilor. Dragnea: PSD nu poate rata oportunitatea de deveni primul partid modern din România

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22