Romania, absorbtie zero din programarea fondurilor europene 2014-2020. Care sunt cauzele

Tudor Despina | 22.12.2015

Romania nu a reusit sa absoarba niciun ban din fondurile structurale si de coeziune in perioada 2014-2020, a spus ministrul Fondurilor Europene.

Pe aceeași temă

 

Primii doi ani ai perioadei de programare 2014-2020 au fost dedicati planificarii, insa ministrul Aura Raducu a recunoscut ca Bucurestiul nu a pregatit niciun proiect major in noul ciclu financiar. "Orice perioada de programare are primii ani de pregatire, dupa care numarul de proiecte creste. Avem zece ani de implementare si utilizare a acestor fonduri. Acesti doi ani au fost de elaborare a programelor operationale, dupa care acreditarea sistemului iar in urmatorii ani mergem la pregatire si implementare de proiecte", a spus Aura Raducu, intr-o conferinta de presa, potrivit Hot News.

 

Majoritatea statelor se afla in aceasta situatie, a explicat ministrul Fondurilor Europene, aratand ca in 2015 au fost aprobate programele operationale pentru toate tarile comunitare. Totusi, Romania a incasat pana acum un miliard de euro de la Comisia Europeana, fiind vorba despre fonduri din perioada 2014-2020 sub forma avansurilor care sunt acordate la inceput. Insa, din acesti bani, Bruxellesul retrage proportional cu rata absorbtie, la finalul perioadei de programare.

 

Proceduri greoaie, lungi si intarziate si daca se poate “cu firmele care trebuie”

 

Unii functionari trebuie sa se lupte cu decidentii politici pentru corectitudinea procesului de achizitie publica. Afirmatia ii apartine profesorului Dacian Dragos, doctor in drept administrativ si european la Universitatea Babes Bolyai. “Politicienii acuza in ultima vreme blocaje in autoritatile contractante, ca functionarii se feresc sa mai realizeze achizitii publice de frica DNA”, a spus el in cadrul seminarului “Expertiza si legislatie pentru protectia sporita a intereselor financiare ale UE” derulat de Fredom House Romania si Oficiul pentru Lupta Antifrauda (OLAF).

 

Profesorul Dragos semnaleaza mai multe motive pentru care s-a ajuns in aceasta situatie: “In primul rand procedurile sunt greoaie, dureaza mult, nu sunt initiate atunci cand trebuie, nu sunt programate suficient de in avans”. El mai sustine ca din partea politicienilor exista o tendinta de a cere realizarea rapida a achizitiilor publice si daca se poate si ”.

 

“Si atunci cei din compartimentele de achizitii sunt pusi in situatia de a lupta pentru corectitudinea procesului chiar si cu decidentii politici in cele din urma”, explica profesorul, aratand insa ca si investigatiile procurorilor din ultimii ani joaca un rol in acest blocaj. Totusi, e fals sa spunem ca investigatiile procurorilor stopeaza achizitiile publice. “Orice procedura administrativa poate fi viciata de coruptie, prin urmare si achizitiile publice. (…) Investigatiile procurorilor trebuie sa continue indiferent de efectul lor asupra timpilor de derulare a procedurilor de achizitie publica”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22