Pe aceeași temă
Dacă Bucureștiul nu răspunde în două luni la avertismentul lansat de CE, riscă să fie chemat țn fața Curții de Justiție a Uniunii Europene.
„Statele membre trebuia să transpună directiva în legislația lor națională până la 4 octombrie 2016. Cu toate acestea, Bulgaria și România nu au comunicat Comisiei nicio măsură națională de transpunere. Prin urmare, Comisia Europeană a decis astăzi să trimită un aviz motivat autorităților naționale ale acestor țări. Bulgaria și România au la dispoziție două luni pentru a răspunde; în caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a UE cu privire la această chestiune”, arată un comunicat al Comisiei Europene.
Directiva 42 din 2014 a Uniunii Europene instituie norme minime privind înghețarea bunurilor în vederea unei posibile confiscări ulterioare și privind confiscarea bunurilor în materie penală. Dacă România ar transpune această directivă, autoritățile române ar putea să confiște și să recupereze mult mai facil produsele și instrumentele provenite din săvârșirea de infracțiuni în UE.
Potrivit legislației UE, „produse” înseamnă orice avantaje economice obținute direct sau indirect din săvârșirea unei infracțiuni, iar „instrumentele” sunt orice bunuri utilizate sau destinate a fi utilizate pentru comiterea unei infracțiuni. Înghețarea și confiscarea bunurilor dobândite în urma comiterii unei infracțiuni îi privează pe infractori de activele dobândite ilegal. Acesta este un mijloc esențial de combatere a criminalității (organizate) și totodată o modalitate de a împiedica spălarea și reinvestirea produselor provenite din săvârșirea de infracțiuni în activități comerciale licite sau ilicite.