Romania libera: Ca s-o scape de urmarirea penala, deputatii cer tot dosarul Rovanei Plumb

E.b. | 16.10.2017

Parlamentarii PSD speculează la maximum portițele din Regulament pentru a o ajuta pe Rovana Plumb, pentru care DNA a cerut urmărirea penală. Deputații PSD vor să facă propria anchetă și cer Parchetului să le trimită documentele solicitate de avocatul Rovanei Plumb.

Pe aceeași temă

 

Rovana Plumb, deputată PSD, este invitată, astăzi, la Comisia juridică a Camerei Deputaților pentru a fi audiată în dosarul ”Belina”. Din momentul în care au primit solicitarea, pe 27 septembrie, deputații PSD s-au transformat în avocații colegei de partid, scrie România liberă.

 

Regulile pe baza cărora deputații analizează cererile de urmărire penală sunt, din start, favorabile celor acuzați de procurori. „Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor are obligaţia să ceară Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi să prezinte, în cel mult cinci zile, o primă evaluare a respectivei solicitări şi o estimare a timpului necesar pentru a realiza audierea deputatului şi pentru a studia documentele înaintate de procurorul general. Pe baza evaluării preliminare, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor va fixa un termen de depunere a raportului de către Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, termen care nu poate fi mai mare de 14 zile“, prevede Regulamentul Camerei Deputaților.

 

 

Atunci când dosarul a ajuns la Comisia juridică, unde trebuie întocmit raportul, președintele Comisiei, Eugen Nicolicea (PSD), a anunțat că deputații din acest for vor solicita 14 zile pentru raportul preliminar și 14 zile pentru raportul final. ”Pe cale de consecinţă, am propus 14 zile pentru efectuarea anchetei şi 14 zile pentru întocmirea şi votarea raportului“, a spus Nicolicea. În acest fel, șeful deputaților juriști a făcut o dublă mișcare. Pe de o parte, a transformat „evaluarea” din Regulament în ”anchetă” și a lungit termenul de la cinci la 14 zile, urmând ca votul să se dea peste 28 de zile.

 

Ulterior, însă, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat ca în termen de 11 zile Comisia juridică să depună raportul în cazul solicitării DNA de urmărire penală a fostului ministru al Mediului Rovana Plumb. ”Ca urmare a solicitării Comisiei juridice şi a notei Departamentului juridic, Biroul Permanent a aprobat opt zile pentru efectuarea anchetei şi trei zile pentru întocmirea raportului. În total sunt 11 zile, sub termenul maxim de 14 zile”, a precizat secretarul Camerei Deputaţilor, Ioana Bran (PSD).

 

Chiar dacă Biroul Permanent a scurtat termenul total, a păstrat ideea de anchetă, noțiune fără acoperire în articolul de Regulament invocat de Nicolicea.

 

CITESTE TOT ARTICOLUL IN RL

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22