Pe aceeași temă
Somajul in randul tinerilor ramane una dintre cele mai mari probleme ale Romaniei. Desi statisticile ne situeaza pe locul 20 din 28 de state membre ale Uniunii Europene, Bucurestiul continua sa detina detasat prima pozitie in ce priveste somajul relativ in randul tinerilor intre 15 si 24 de ani, potrivit unei analize Curs de Guvernare.
Daca in ceea ce priveste somajul inregistrat la nivelul intregii populatii este tinut sub control, Romania are mari deficiente in privinta somajului in randul tinerilor. Practic, ne situam in topul celor mai ocupati europeni dupa varsta de 25 de ani, insa conditiile de munca nu corespund cerintelor comunitare.
La nivelul zonei Euro, somajul s-a situat la 11,3% la finalul anului 2014. Cifrele sufera modificari majore cand vine vorba despre situatia tinerilor sub 25 de ani, la acest capitol fiind vorba despre 23% somaj.
La nivel macro-economic, UE se situeaza – pe ansamblu – la un nivel de 9,9% somaj, in scadere fata de cifra de 10,7% inregistrata acum doi ani. Statistica este mai proasta decat situatia din SUA (5,6%) si Japonia (3,5%). De remarcat faptul ca fenomenul somajului se manifesta mai puternic in zona Euro decat la nivelul intregului spatiu comunitar.
Autoritatile romane se confrunta, in acest context, cu diferente pregnante in privinta ocuparii locurilor de munca. In ultimii doi ani, rata somajului la categoria 25 de ani si peste s-a redus spre 5%, in timp ce somajul in randul tinerilor a crescut cu 2% si a depasit media zonei Euro (23%).
In concluzie, falia dintre generatii este mai mare la noi decat oriunde altundeva in Europa, iar efectele ajung la un cumul ce implica pregatirea profesionala si sistemul deficitar de pensii.
CITESTE SI: