România se împrumută din nou la cele mai mari dobânzi din UE

Redactia | 18.04.2022

Guvernul României se împrumută din nou la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană, iar costurile creditelor au ajuns la maximul ultimilor zece ani, arată datele publicate de Banca Centrală Europeană.

SHARE 1

Pe aceeași temă

Guvernul României se împrumută din nou la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană, iar costurile creditelor au ajuns la maximul ultimilor zece ani, arată datele publicate de Banca Centrală Europeană, analizate de Economedia.

Rata dobânzii pe termen lung (10 ani, de referință) pentru România a crescut la 6,20%, în martie 2022, cel mai mare nivel din ultimii zece ani, arată datele BCE. România s-a împrumutat ultima dată la dobânzi mai mari în decembrie 2012, când rata dobânzii era de 6,65%.

În plus, ratele dobânzilor pe termen lung la care se împrumută România aproape s-au triplat în ultimul an, după ce în februarie 2021 se situau la un nivel minim record de 2,65%, mai arată datele BCE analizate de Economedia. În decembrie 2021, rata dobânzii pe termen lung la care se împrumuta România ajunsese deja la 5,37%.

Dobânda pe termen lung a mai crescut aproape de nivelul de 5% și în perioada 2018-2019, când Guvernul avea o politică wage-led growth prin care făcea împrumuturi mari pentru creșterea rapidă a salariilor. Însă o creștere așa abruptă și constantă a costurilor de finanțare ca cea de la finalul anului 2021 și începutul anului 2022 nu a mai avut loc în ultimii ani.

articolul integral, pe Economedia

Comentarii 1

OM DE RÂND - 04-19-2022

Ne împrumutăm să achiziționăm hârburile altora la preț de nou pentru că cineva ia un comision, ne împrumutăm să plătim sinecurile la clienții de partid, pensii și salarii nerușinate. Da, da, ne împrumutăm la cele mai mari dobânzi și dăm pe degeaba la alții, suntem generoși să facem impresie bună - treabă de gospodari foarte, foarte chibzuiți. Sunt curios cât din banii împrumutați se cheltuie cu adevărat pentru lucruri utile românilor și cât se duc pe consilieri, studii de fezabilitate, proiecte etc., o bună parte din bani rămânând la firme de consultanță, de lobby din străinătate ș.a.m.d. În realitate, împrumuturile acestea îndatorează generația următoare de politicieni, copiii care sunt astăzi încă în școli și o să se aleagă praful și de puținul patrimoniu care a mai rămas. Dar politicienii de astăzi, dacă nu împrumută, nu au din ce fura. Eu, omul de rând, de ce să merg la vot? De ce să-i mai aleg pe ”ăștia” de pe lista dictată de partide, lipitori ale banului public? Prima grijă pe care o am e ca, dimineața, să mă uit pe hartă să văd dacă locul în care mă aflu nu a alunecat , nu a dispărut undeva în neant. Mă tem că într-o zi asta se va întâmpla. Ce bine se trăiește din împrumuturi...

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22