Pe aceeași temă
Mai multi reprezentantii ai comunitatilor romanesti din diaspora, prezenti la lucrarile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului, au acuzat politicienii din Romania ca ii viziteaza doar pentru a-i dezbina si a-i folosi in interes electoral, uitand apoi cu totul de problemele lor. Acestia au mai transmis ca parlamentarii de diaspora ar trebui sa fie alesi din randul acestor comunitati, transmite Hotnews.
Eugen Terteleac, presedintele Asociatiei Romanilor din Italia, a declarat ca politicienii romani vin in Italia si fac tot posibilul sa 'bage zazanie' intre asociatii, exportand scandalul din Romania, fapt care creeaza mari probleme comunitatii romanesti.
El a precizat ca parlamentarii vin in diaspora, viziteaza asociatiile si, intr-un cadru privat cu conducerea uneia dintre ele, 'le vorbeste de rau pe celelalte asociatii', apoi incearca sa le afilieze politic. Ulterior, incep luptele politice intre aceste asociatii, care initial s-au nascut pentru a se ocupa de mentinerea traditiilor si identitatii romanilor. Terteleac a sustinut ca din cauza acestor probleme de dezbinare, comunitatea romaneasca 'este vazuta foarte rau de autoritatile statului italian'.
CITITI SI: Autoritatea Electorala modifica procedura de votare in diaspora
In opinia acestuia, diaspora ar trebui sa-si propuna proprii candidati pentru alegerile parlamentare.
Presedintele Federatiei Asociatiilor Romanesti din Europa, Daniel Tecu, a declarat ca 'diaspora este macinata de partidele din Romania, care vin si dezbina comunitatile romanesti cu interesul de a le folosi votul, dupa care efectiv uita de problemele pe care ei le au'.
El a explicat ca politicienii din Romania si partidele politice au interes in diaspora doar in momentul in care se apropie alegerile. 'Ne viziteaza, ne cer votul, dupa care se intorc si uita de problemele noastre. Este adevarat ca, dupa ce ajung la guvernare, pentru ca sa poata folosi banii din Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni sau alte institutii, isi creeaza asociatii pe perioada in care ei guverneaza, ca sa poata folosi banii. Ca nu au interesul sa finanteze asociatii care sunt acolo, de ani de zile, care fac proiecte serioase si sanatoase, ci au interesul sa-si creeze asociatii prin care sa isi scurga banii de la institutia pe care o conduc', a sustinut Daniel Tecu.
Cei doi reprezentanti ai romanilor din diaspora sustin ca la alegerile din 2016 romanii din diaspora ar trebui sa voteze prin corespondenta sau electronic, iar daca acest lucru nu se va intampla, cu siguranta numarul sectiilor va fi mai mare, iar romanii vor iesi la vot.