Românii din Ucraina, discuții la MAE despre drepturile minorităților privind școala în limba maternă

Laurentiu Gheorghe | 12.08.2021

O delegație a liderilor minorității românești din Ucraina a avut joi consultări la București cu secretarul de stat pentru afaceri strategice Dan Neculăescu, la invitația Ministerului de Externe.

Pe aceeași temă

Delegația include lideri ai mediului asociativ și academic românesc din regiunile Cernăuți, Odesa și Transcarpatia, se arată în comunicatul transmis de MAE.

Cele două părți au discutat despre impactul modificărilor legislației ucrainene asupra drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, precum și modalitățile de menținere a drepturilor etnicilor români, mai ales cel privind educația în limba maternă.

Secretarul de stat Dan Neculăescu a prezentat acțiunile întreprinse de România ca urmare a adoptării de noi reglementări legislative în Ucraina, printre care și începerea negocierilor pentru încheierea unui Acord cuprinzător privind protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.

Românii din Ucraina și-au exprimat preocuparea față de proiectul unei noi legi ucrainene care vrea să limiteze modalitatea de exercitare a drepturilor lor identitare. Neculăescu a amintit că MAE a obținut în dialogul cu Ucraina recunoașterea identității dintre limba română și așa-zisa „limbă moldovenească”, care trebuie să fie reflectată la nivelul legislației și normelor ucrainene, respectiv să fie recunoscută inexistența așa-zisei „limbi moldovenești” .

Ei au mai discutat despre operaționalizarea Institutului Cultural Român la Kiev și a filialei acestuia la Cernăuți, precum și înființarea unui birou consular la Ismail.

Delegația liderilor minorității românești din Ucraina va mai avea întrevederi cu reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Departamentul pentru Relația cu Românii din afara Granițelor, Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Institutului Cultural Român și Ministerului Educației.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22