România 100: Directiva UE invocată de ministrul Mişa pentru taxa de solidaritate nu există

E.b. | 20.10.2017

Platforma România 100 susţine că directiva UE invocată de ministrul Finanţelor ca argument în favoarea acestei taxe nu există şi avertizează că vor fi afectaţi "angajatorii şi angajaţii productivi".

Pe aceeași temă

 

 

Taxa de solidaritate 2%: un stat neperformant taxează antreprenorii autentici prin solidarizare forțată
 

 

Platforma România 100 consideră că toți antreprenorii din România (microîntreprinderi, PFA-uri, afaceri de familie, societăți medii și mari) vor suferi în 2018 din cauza “solidarizării” forțate propuse de Guvernul Mihai Tudose II, arată un comunicat publicat pe Platforma România 100.

 

Guvernul trebuie să justifice de ce introduce această taxă și ce destinație va da statul acestor resurse suplimentare. Este o minimă cerință de transparență și respect din partea guvernului față de contribuabili.

 

De asemenea, menționăm că nu există o directivă Europeană care să oblige România să introducă o asemenea taxă, așa cum în mod mincinos a afirmat ministrul Finanțelor. 

 

Anunțul guvernanților, transmis într-un mod haotic, intempestiv și lacunar, că angajatorii vor plăti, începând cu 2018, o ”taxă de solidaritate”, care va fi ”de 2%”, fără a preciza la ce anume se referă procentul menționat, reprezintă o greșeală dacă România mai dorește să atragă investiții românești și străine cu valoare adăugată. Această taxă descurajează investițiile realizate de antreprenorii români și de potențialii investitori străini care tatonează România ca destinație pentru a-și plasa proiectele greenfield.  

 

Asigurarea stabilității și predictibilității fiscale este un principiu esențial pentru dezvoltarea economică a țării, stimularea investițiilor și crearea de noi locuri de muncă. Tocmai de aceea codul fiscal interzice introducerea unei taxe cu mai puțin de 6 luni înainte de aplicarea efectivă a acesteia. 

 

Platforma România 100 avertizează că volatilitatea manifestată de guvern în ceea ce privește politicile fiscale și economice (TVA split, pilonul II de pensii, impozitul pe venitul global, mutarea contribuțiilor la salariat, și acum, din nou, taxa de solidaritate, trecută anterior la “discutate și uitate”) se opune total principiilor de predictibilitate fiscală dorite de mediul de afaceri românesc.  

 

Guvernul actual va introduce, din păcate, noi impozite prin care sancționează, practic, angajatorii și angajații productivi. Taxa de solidaritate va fi o mare lovitură dată firmelor productive mai ales că este anunțată doar cu două luni înainte de introducere, fără nicio dezbatere publică cu actorii economici care vor plăti anul următor lipsa de predictibilitate a guvernului.  

 

Aceste măsuri nu au fost prezentate în campania electorală și arată o formă de disperare în ceea ce privește strategia fiscală. Platforma România 100 consideră că aceasta este o cale greșită dacă vrem să atragem investiții cu valoare adăugată, unde angajații să fie bine plătiți. Foarte multe firme vor fi puternic afectate și vor deveni mai puțin competitive.  

 

Toate aceste taxe reprezintă o parte însemnată din arsenalul de sufocare a pieței și a investițiilor în inovație. 

 

Platforma România 100 consideră că cea mai puternică formă de solidaritate o reprezintă, de fapt, oprirea robinetelor de scurgere a fondurilor publice în buzunare private și recuperarea prejudiciilor aduse de cei condamnați pentru corupție lucruri pe care actuala coaliție de Guvernare nici măcar nu le menționează.
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22